Központ
2020. január 28. kedd, Károly, Karola

Pénz nélkül a világ…

Központ július 4, 2013 Vélemény

Nemes_GyulaPénz nélkül a világ…

Közhely, de: minél több van, annál több kellene. Sohasem elég, soha nem vagyunk megelégedve azzal, amink és amennyink éppen van. Ha nőnek a bevételeink, nőnek az igényeink. Nem jó már a régi, újabb és még újabb, modernebb és még modernebb kell vagy kellene. Észre sem vesszük, hogy egy idő után csak pazarolunk, olyan dolgokra vágyódunk, amikre semmi szükségünk nincsen. Amik nélkül nagyon jól meglennénk, és amik nélkül nagyon jól megvoltunk. Saját magunk hajtjuk fejünket igába, leszünk rabszolgái vágyainknak, leszünk éltetői a haszonélvezőknek, a szolgáltatóknak. És csörtetünk, és törtetünk, és hajtunk, és stresszeljük magunkat…

Pedig egész jól megéltek nagyapáink, dédapáink például televízió vagy automata mosógép nélkül is. Manapság olyan sok az autó, akkora a forgalom, hogy az már sok helyen elviselhetetlen, és többen is azt állítják, nem bírnak meglenni autó nélkül. Pedig milyen jól megvoltak őseink is. A keresetünk nagy részét fogyasztásainkra költjük, fogyasztunk gázt, vizet, áramot, internetet, digi tv-t, és ki tudja, még mi mindent.

Dédapáinknak nem voltak ilyen szükségleteik. Gáz helyett fával melegítettek, főztek, amit saját erdeikből vágtak. (Nem volt szükség a „hivatal” jóváhagyására!) A vizet a kútból merték – amit maguk ástak – saját kezűleg, vederrel. Áram helyett kéznél volt a lóerő, vagy a kézi erő. A pataknál mostak, gyertyával világítottak. Internet helyett, a kalákában végzett munkák során, a közösségben eltöltött alkalmakon jutottak hírekhez, információkhoz. Tévézés helyett fonóba, színdarabos bálba, templomba mentek.

Ma már nincs az embernek egy nyugodt perce, stresszeli a zaj, a szennyezett levegő, az információözön, ami rázúdul, a bizonytalanság, ami a jövőkép felől dereng. És úgy gondolja, ez az élet, így van ez rendjén, ez a XXI. századi életmód. Úgy gondolja, ez ellen semmit nem tehet, haladni, sodródni kell az árral, a pénzhajhász világgal. Tűrni kell és alkalmazkodni, pénzt, vagyont gyűjteni, hogy legyen, hogy lássék. Hogy lássák az emberek, hogy van autója, nagy háza, a szomszédénál lehetőleg nagyobb, van digi tv-je, nem számít, milyen áron, de van.

Pedig lehetne másképpen is. Egyre többet hallani olyan emberekről, akik évek óta nem használnak pénzt. Hogy? Ilyen is van? A mai modern világban? Olvasom, hogy egy ír fiatalember már két éve egész jól, stresszmentesen megvan pénz nélkül. Saját kétkezi munkájával fizet, előteremti, elkészíti élelmét, kimossa, megvarrja ruháit, és fával tüzel. Nincs gondja a számlák kifizetésére. Egy német hölgy már másfél évtizede nem használ pénzt. Olyan boltot működtet, amely a cserekereskedelmen alapszik. Mindent el lehet cserélni mindenre, és ez által mindene megvan, amire szüksége lehet.

Mindenképp jó hír az, hogy hasonló boltokból vagy szolgáltatásokból egyre több van. Mert, hogy olyanok is vannak, akik egymást segítik ilyen vagy olyan munkákban, díjmentesen, azaz viszontmunkáért. Például az asztalos megjavítja a borbély bútorait, amiért ez megborotválja, megnyírja az asztalost. Vagy az orvos meggyógyítja a lakatost, aki cserében megjavítja az orvos lakásán a zárakat.

Vajon, ha csak ilyen boltok és szolgáltatások működnének, nem lenne-e jobb, nyugodtabb a világ? Ha azt mondanánk: holnaptól nem kell a pénz, meg tudnánk-e élni? Vajon nem jutna-e több időnk magunkra, családunkra, az élet igazán fontos dolgaira?

Vajon milyen lenne pénz nélkül a világ?


Share Button
Ennyien olvasták: 442

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.