Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Piros, fehér, zöld

Központ augusztus 22, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborPiros, fehér, zöld

Az emberi viselkedést tanulmányozó kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindannyian a minket körülvevő testi- és lelki tényezők hatása alatt élünk, tehát pszichoszomatikus lények vagyunk. Ezáltal bebizonyosodott, hogy a testünket gyötrő problémák a lelkünket is befolyásolják, de a lelki állapotunk is kihatással lehet a fizikai egészségünkre. Ez a felfedezés nem járt számottevő eredménnyel, ami a lakosság átlagéletkorát illeti, de új megvilágításba helyezte az orvostudományt, a betegségek megelőzését és azok gyógyítását.

 

Ha figyelembe vesszük a fenti megállapítást, akkor a beteg kezelése során, a helyes orvosi beavatkozás mellett, ugyanolyan fontos lehet annak a lelki környezetnek a megteremtése, amely hozzájárulhat a gyógyulási folyamatokhoz, vagy közvetlenül a bajok megelőzéséhez. Nehezen állapítható meg egy betegség esetén a testi és a lelki okok káros hatásainak az aránya, de sajnálatos módon nyugodtan kijelenthetjük, hogy a „klasszikus” orvostudomány nem fordít kellő figyelmet a pszichológiai komfortérzet megteremtésére, és az esetek többségében csak a testi gyógyításra fektetik a hangsúlyt. Így viszont könnyen előfordulhat, hogy hiábavalónak bizonyul az orvosok munkája, mert a lelki okok megszüntetése nélkül nem számíthatunk a beteg felépülésére. Ugyanakkor a lélekkel kapcsolatos esetleges problémák annyira szubjektívek, hogy nehezen lehet azokat egy jól meghatározott tudományos keretbe belefoglalni, amelyek aztán támpontot adnának a kórházakra jellemző „ipari” beteggondozás ilyen irányú kifejlesztéséhez. Összességében tehát levonhatjuk azt a következtetést, hogy a világ legnagyobb csodája maga az ember. A nagy igyekezet és odaadás ellenére sem számíthatunk arra, hogy valakik majd képesek lesznek az összes testi és lelki bajunk orvoslására. Ennek a ténynek az elfogadása már felér egy fél gyógyulással.

Addig, amíg a testet próbára tevő külső tényezőket csak anyagi áldozatok árán lehet módosítani (például higiénikusabb környezet, egészségesebb táplálék vagy jobb életkörülmények által), addig a lélek állapotán „ingyenes beavatkozással” is lehet javítani. Egy kedves szó, egy bátorító mosoly vagy egy biztató ölelés is csodákra képes. A felgyorsuló világunk egyre fokozottabb lelki válságba sodorja a megélhetéséért küzdő, kétségbeesett, „modern” embert. Alig győzzük követni életünk eseményeit, magával sodor az ár, elveszítjük a lelki egyensúlyunkat, vagy egy látszólagos szappanbuborék-világba menekülünk.

Ennek az állapotnak a bizonyítéka az a nagy lelkesedés, amellyel a magyar lakosság a szívébe zárta a londoni Olimpián oly nagy sikereket elérő válogatott sportolóit. Mintha életbevágóan nagy szükségünk lett volna erre a lelki örömforrásra, amely nem változtatott semmit az életünkön, de mégis jó közérzetet hozott a lakásainkba. Ugyanígy a Szent István napi ünnepségek éteren keresztüli követése, a Kolozsvári Magyar Napok sikere, a nemzeti érzelmeket erősítő rendezvények népszerűsítése, mind hozzájárulhatnak a lakosság „érzékenyebb” részének a lelki egyensúlyához. Senki ellen sem fordulva, csupán a saját nemzetünket szeretve.

Share Button
Ennyien olvasták: 488

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.