Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Piros, fehér, zöld

Központ augusztus 22, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborPiros, fehér, zöld

Az emberi viselkedést tanulmányozó kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindannyian a minket körülvevő testi- és lelki tényezők hatása alatt élünk, tehát pszichoszomatikus lények vagyunk. Ezáltal bebizonyosodott, hogy a testünket gyötrő problémák a lelkünket is befolyásolják, de a lelki állapotunk is kihatással lehet a fizikai egészségünkre. Ez a felfedezés nem járt számottevő eredménnyel, ami a lakosság átlagéletkorát illeti, de új megvilágításba helyezte az orvostudományt, a betegségek megelőzését és azok gyógyítását.

 

Ha figyelembe vesszük a fenti megállapítást, akkor a beteg kezelése során, a helyes orvosi beavatkozás mellett, ugyanolyan fontos lehet annak a lelki környezetnek a megteremtése, amely hozzájárulhat a gyógyulási folyamatokhoz, vagy közvetlenül a bajok megelőzéséhez. Nehezen állapítható meg egy betegség esetén a testi és a lelki okok káros hatásainak az aránya, de sajnálatos módon nyugodtan kijelenthetjük, hogy a „klasszikus” orvostudomány nem fordít kellő figyelmet a pszichológiai komfortérzet megteremtésére, és az esetek többségében csak a testi gyógyításra fektetik a hangsúlyt. Így viszont könnyen előfordulhat, hogy hiábavalónak bizonyul az orvosok munkája, mert a lelki okok megszüntetése nélkül nem számíthatunk a beteg felépülésére. Ugyanakkor a lélekkel kapcsolatos esetleges problémák annyira szubjektívek, hogy nehezen lehet azokat egy jól meghatározott tudományos keretbe belefoglalni, amelyek aztán támpontot adnának a kórházakra jellemző „ipari” beteggondozás ilyen irányú kifejlesztéséhez. Összességében tehát levonhatjuk azt a következtetést, hogy a világ legnagyobb csodája maga az ember. A nagy igyekezet és odaadás ellenére sem számíthatunk arra, hogy valakik majd képesek lesznek az összes testi és lelki bajunk orvoslására. Ennek a ténynek az elfogadása már felér egy fél gyógyulással.

Addig, amíg a testet próbára tevő külső tényezőket csak anyagi áldozatok árán lehet módosítani (például higiénikusabb környezet, egészségesebb táplálék vagy jobb életkörülmények által), addig a lélek állapotán „ingyenes beavatkozással” is lehet javítani. Egy kedves szó, egy bátorító mosoly vagy egy biztató ölelés is csodákra képes. A felgyorsuló világunk egyre fokozottabb lelki válságba sodorja a megélhetéséért küzdő, kétségbeesett, „modern” embert. Alig győzzük követni életünk eseményeit, magával sodor az ár, elveszítjük a lelki egyensúlyunkat, vagy egy látszólagos szappanbuborék-világba menekülünk.

Ennek az állapotnak a bizonyítéka az a nagy lelkesedés, amellyel a magyar lakosság a szívébe zárta a londoni Olimpián oly nagy sikereket elérő válogatott sportolóit. Mintha életbevágóan nagy szükségünk lett volna erre a lelki örömforrásra, amely nem változtatott semmit az életünkön, de mégis jó közérzetet hozott a lakásainkba. Ugyanígy a Szent István napi ünnepségek éteren keresztüli követése, a Kolozsvári Magyar Napok sikere, a nemzeti érzelmeket erősítő rendezvények népszerűsítése, mind hozzájárulhatnak a lakosság „érzékenyebb” részének a lelki egyensúlyához. Senki ellen sem fordulva, csupán a saját nemzetünket szeretve.

Share Button
Ennyien olvasták: 189

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.