Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső
Ma
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Politikuscsillag születik

Központ március 30, 2012 Vélemény

Molnar TiborPolitikuscsillag születik

Az RTL Klub tehetségkutató showműsora, a Csillag születik magasan a legnézettebb (magyarországi) tévés produkció: kis híján két és fél millió nézőt ültet szombat esténként a dobozok elé (illetve ennél is többet, mert bennünket nem „mérnek”;  annyira még nem nőtt össze, ami összetartozik, most nődögél).

Ezzel párhuzamosan a Megasztár is fut a TV2-n, hiszen akkora a talentumultus odaát, hogy egy műsor aligha győzné felvonultatni őket. A két tévé ezzel triplán kaszál: egyrészt a reklámokból, másrészt a nézői sms-szavazatokból, de főleg a vetélkedők során felfedezett, jobban mondva kitalált és „megcsinált” sztárpalántákból, akiket véres kard módjára körbehordoznak Nagy-Magyar­országon, kifulladásig, majd jön az újabb széria, és kezdődik az egész ciklus elölről. Fondor módon azt is kifundálták pár éve, hogy a mostohaanyaországon kívül rekedtek is konkurálhatnak; elsősorban azért ekkora a szívük, mivel mi sem sajnáljuk azt a fránya két eurót sms-enként, amikor a mi kutyánk kölykeinek a támogatásáról vagyon szó, sőt! Amivel nem számoltak: vagyunk olyan pofátlanok, hogy néha meg is nyerjük eme káko­gómara­tonokat (ld. Tolvai Renáta, László Attila), bár valójában bagóznak rá, kurrogjanak miatta a kurucabb nézők. Amennyiben objektíven nézzük a dolgot, van némi okuk az elégedetlenkedésre: mi sem vennénk jó néven, ha például a Sáromberki Gólyafosfesztiválon vagy a Nyárádpocokrekettyei Napokon nem Dancs Annamari lenne a sztárvendég, hanem Tóth Gabi, Koncz Zsuzsa vagy – horribile dictu – Lady Gaga. Ez nem bunkóság, hanem egészséges vokálpatriotizmus.
Szinte felfoghatatlan, hogy itt nálunkfelé miért nem honosodott meg ez a tehetségkurkászosdi. Holnap rajtol ugyan a Transindex és az RMDSZ közös tehetségkutatója, a Médiabefutó – öt év kihagyás után; kegyetlen esztendők voltak, de valahogy átvészeltük –, viszont nem közvetíti egyik tévé sem, ergo csak egy igen szűk réteg részesül majd a borzalmakban, izé, az izgalmakban. Az Erdély TV miért nem karolja fel a rendezvényt? Vagy miért nem rukkolnak elő egy saját hasonszőrű produkcióval? Való igaz, hogy elég bajos volna egy szakértő zsűrit találni, ám nem lehetetlen (csak egy tipp: van az a pénz, amennyiért szerkesz­tőségünk tagjai elvállalnák, nem lehet különösebben megerőltető elmésnek tűnő badarságokat mondani és másokat porig alázni). Első körben – mintegy kedvcsinálóként – kizárólag politikusok jelentkezhetnének, a címe is ez lenne: Politikuscsillag születik. Lássuk, milyen pro­duk­ciókkal örvendeztethetnék meg a publikumot.
Nem is kérdés: Tőkésnek az Edda Hűtlen című száma
passzo­lna leginkább. Borbély László elénekelhetné a Meseautó címadó dalát, roncsautóra átírva, Markó a Sohase mondd, hogy túl vagy már mindenen Hernádi-slágerrel bizonyára jó pár nézőt megríkatna, Szász Jenő pedig a székely himnuszt nyomná el, apró szövegmódosításokkal: vezesd már egyszer győzelemre néped, Jenő királyfi, MPP-színekben… A tanácselnök asszonynak valami kis vidám, bohókás nóta állna jól, például a Beatrice Pancsoló kislánya. Csegzi atyus eltolná az Edda Csendes emberét, vagy előadna egy frakkos-cilinderes szteppszámot. Toró T. Tibor Psota Irén halhatatlanát danolná: Tibi, te bitang…, a Vass – Frunda duó pedig a Fonográf örökzöldjével verné csapra könnyzacskóinkat: Mondd, hogy nem haragszol rám. A műsort az RMDSZ-kórus zárná, amely – a közelgő választásokra és az azt követő esetleges
vagy­onosodási vizsgálódásokra való tekintettel – Záray Márta klasszikusát dudorászná, ká­nonban: Szeretném a homokórát megállítani…

Share Button
Ennyien olvasták: 311

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.