Központ
2020. december 06. vasárnap, Miklós

Pünkösd elé, avagy meddig él az ember?

Központ május 16, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborPünkösd elé,
avagy meddig él az ember?

A napi megpróbáltatások és a megélhetési gondok forgatagában szinte alig marad időnk és energiánk feltenni magunknak a kérdést, hogy miért jöttünk a világra, mi célból élünk, és milyen elvárásoknak kellene megfelelnünk. Általában mindenki megelégszik a legégetőbb problémáinak a megoldásával, az éppen sajgó sebeinek a nyalogatásával, vagy akár ártatlan örömeinek a hajszolásával. Ennél többre már nem futja. Túlzottan megfontolttá tesznek a fizikai és társadalmi megszorítások.

Mi is az élet lényege? Talán megtalálni azt az arany középutat, amely mentén a lehető leghosszabb és legboldogabb életet élhetnénk. Ahol elkerülhetnénk azokat a kellemetlenségeket, amelyek megkeserítik hétköznapjainkat. Ahol kizárhatnánk a környezetünkből az összes káros tényezőt, megőrizve magunknak „a szépet és a jót”. Ahol megmenekülhetnénk a gazdaságilag irracionális, az egészségileg káros, vagy a társadalmilag kirekesztő elemektől, és ezáltal egy „élhetőbb életet” biztosítanánk magunknak. Természetesen ilyen ideális életvitel nem létezik, de a saját magunk és a környezetünk megnyugtatására bátran követhetjük ezt a célt. Annak ellenére, hogy ez egy eleve kudarcra ítélt vállalkozás, az apró örömök csokorba gyűjtése, valamint a nem túl boldog, de nem is boldogtalan hétköznapok átélése megbízható kapaszkodót nyújthat földi utazásunk idejére, valamint a nehéz percek átvészeléséhez.
Vagy választhatjuk a másik, nehezebb és keservesebb utat, azaz „a sodrással szemben próbálunk úszni”. Azoknak a visszahúzó erőknek az ellenében, amelyek az alapvető emberi jogok, a gondolati és szólásszabadság megcsorbításán fáradoznak. Ezzel a kiállással, a simulékony magatartás helyett, a látszólag irracionális döntéseket, konfliktusokat is felvállalnánk. Az észérvek helyett az elvekre, a félelmek helyett a vágyakra hivatkoznánk. Mindezt egy olyan, küzdelmekkel teli életpályát követve, amelynek az eredményei nem csak a materiális világban, hanem egy emberibb mértékrendszerben is kimutathatók. Ahol képesek vagyunk a kisebb szenvedéseket is elviselni a nagyobb és magasztosabb célok érdekében. A megalkuvó, diplomatikus gondolkodás helyett előtérbe helyezve az őszinte, egyenes beszédet. Az édes hazugságok mámorát felcserélve a hétköznapok józanságára.
Az említett két alapvető lehetőség közül kiválaszthatjuk, hogy melyik jellemezze az életünket, de akár lavírozhatunk is a két opció között. Bármelyik legyen a választásunk, mindegyiknek ára van. Ha feladjuk az elveinket, akkor többre vihetjük a hétköznapi érvényesülés területén, de talán meghal egy kis darab belőlünk. Ha viszont a fáradságosabb utat választjuk, és kitartunk az elveink mellett, akkor eredményesebb lehet az önmegvalósításunk, de ugyanakkor komfortbéli hátrányokkal kell szembenéznünk. Bármelyik mellett is döntünk, mindannyiunk élete csodákkal van tele és megismételhetetlen.

Share Button
Ennyien olvasták: 485

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.