Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Quo vadis, Tőkés László?

Központ november 14, 2013 Vélemény

tokesQuo vadis, Tőkés László?

Az RMDSZ és az EMNP választási koalíciója révén juttatható be a legtöbb jelölt az Európai Parlamentbe – jelentette ki Tőkés László a minap, azzal érvelve, hogy a választási küszöb pártkoalíciók esetében sem nagyobb 5 százaléknál. „Javasolom, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt kössön szövetséget az RMDSZ-szel, és ez által maximalizáljuk a begyűjthető szavazatok számát” – tette hozzá az RMDSZ volt tiszteletbeli elnöke, aki a 2000-es parlamenti választások előtt arra szólította fel a magyarságot, hogy ne szavazzanak az RMDSZ-re, majd két évvel később be is perelte őket a bukaresti bíróságon, amiért „elszabotálták” a belső választások kiírását. A felvetésre Borbély László politikai alelnök reagált Kelemen Hunor helyett (aki valójában tiszteletbeli elnök, hiszen a kardinálisabb kérdésekben Markó és Borbély dirigál), mondván: Tőkés javaslata nem hiteles, mivel legutóbb is RMDSZ-es listán szerzett EP-mandátumot, „de már a megválasztása utáni napokban azon munkálkodott, hogy a szövetség ellen pártot hozzon létre”. (Ez persze csúsztatás: 2007-ben függetlenként szerzett csonka mandátumot, majd 2009-ben RMDSZ-listán ugyan, de az EMNT és az RMDSZ közös jelöltjeként.) Elmondta még, hogy a jelöltekről belső választáson fognak dönteni, a jelöltállítás procedúráját pedig a Szövetségi Képviselők Tanácsának november 23-i ülésén vitatják meg.

Aki látta a Székelyek Nagy Menetelése utáni Duna TV-s stúdióbeszélgetést, ahol Borbély úgy (le)kezelte Izsák Balázst, Toró T. Tibort és Biró Zsoltot, hogy még az abszolút pártatlan néző zsebében is kinyílt a székely buletin, az bizonyára tisztában van vele: kábé annyi az esélye a választási koalíció létrejöttének, mint Szász Jenőnek aranyérmet nyerni a 2016-os riói olimpián, magasugrásban. Továbbá, mivel a függetlenként való indulás sikerénél már csak az EMNP-listás verzió sansztalanabb – expüspök úr is beismerte, hogy „a párt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és elvárásokat” –, egyre valószerűbbé válik az, amiről már egy ideje sutyorognak bennfentesék: Tőkés a Fidesz-lista felé kacsintgat. Az európai parlamenti képviselőkre vonatkozó szabályok alapján ugyanis simán megteheti, mindössze magyar állampolgárság és magyarországi lakhely (ingatlan) szükségeltetik hozzá, és ő mindkettővel bír. Más kérdés, hogy a Fidesz partner lenne-e hozzá, mivelhogy nemrég Orbán kedvenc farkaskutyája, Bayer Zsolt csúnyán leugatta egy nyílt levélben, amiért Tusványoson védhatalmat kért gazdájától, egy magzatkihordásnyival a magyarországi választások előtt.
Hogy miért volna cefetül fontos Tőkésnek egy harmadik EP-mandátum? Az erdélyi magyarság brüsszeli érdekképviselése szép és nemes küldetés, ám ily orbitális önfeláldozás még tőle sem várható el, hogy csupáncsak ezért újból lepaktáljon az agyongyalázott RMDSZ-szel. Ugyanakkor az EP-képviselői fizetés sem megvetendő (havi nyolcezer euró bruttó, viszont a különböző juttatásokkal megspékelve valójában 12-13 000 nettó), de íme a valódi ok: az 1952-ben született Tőkés László 2015. április elsején lesz 63 éves, amely egyben az EP-képviselői nyugdíjkorhatár is. Vagyis ha két év múlva az Európai Parlamentből megy nyugdíjba, utána minden hónapban kábé kétezer eurós nyugdíjacskával csenget be hozzá a postás. Valószínűleg nem kell majd kétszer csengetnie.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 206

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.