Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Ráérősen, képlékenyen

Központ február 21, 2015 Vélemény

zsombor_kpontA demográfiai mutatók nem csalnak. Az idő ellenünk dolgozik. Évről évre egyre kevesebb vagyunk. Ennek ellenére egyeseknek nagyon ráérős a dolguk. Önmagában ez még nem lenne bűn. És az sem bűn, hogy valaki táskahordozói múlttal, bennfentes rokoni szálakkal vagy megalkuvói hajlammal rendelkezik. Hogy prókátori és vezetői képességei nincsenek. Ha van benne kitartás, jóindulat és akarat. De ha a felsorolt hiányosságok és hibák önteltséggel tetéződnek, akkor már joggal kijelenthetjük, hogy baj van. Ha az általa képviselt közösség sérelmeire nem tud megnyugtató választ adni, és ennek ellenére nyugodtan fekszik le este, és zavartalanul alszik, akkor nagy baj van.

Ott állnak előttünk a példák. Hogyan kell elveszíteni a választásokat, és hogyan lehet megnyerni. A vesztes példák között első helyen a vásárhelyi kudarcsorozat áll. Mindannyiszor a politikailag érett, a különféle állami és közéleti szerepekből már jól ismert, a rendszer által megedzett és megnevelt jelölteket futtatták, egyenesen a vesztükbe. Olyanokat, akik már korábban bebizonyították, hogy mennyire hű szolgái a hatalomnak, mire képesek és mennyire jellemtelenek. És ilyen volt a jelenlegi miniszterelnök államfőjelöltsége is. Hiteltelen, és eleve vesztésre ítélt. Azóta is zuhanóban van a népszerűsége.

A győztesek példái között a legnyilvánvalóbb az államelnöké. Bár ő sem a Holdról jött, és nem volt teljesen zöldfülű, a legfőbb erénye mégis az volt, hogy eddigi tevékenysége jól elhatárolódott a pártpolitikai vitáktól, az államhatalomtól és a megcélzott tisztségtől. Bebizonyította, hogy nem csak az számít, milyen nemzetiségű a jelölt, hanem az is, milyen a viszonya a korrupt hatalommal, a közéletet behálózó mocskos körökkel. És szükség volt még egy jól összehangolt, civil alapokon álló mozgósításra, amellyel megalapozták az ellenfél legyőzését, a végső sikert.

A mi érdekképviseletünk tevékenysége azonban ellentétben áll a közösségi kezdeményezésekkel. Óriási űr tátong a parlamenti képviselet, az önkormányzati munka és az utca embere között. A felvetett kérdésekre csak magyarázkodással szolgálnak. „Mindent elkövetnek, erőfeszítéseket tesznek, tiltakoznak, nem egyeznek bele”, aztán mégis minden marad úgy, ahogyan nem kellene. A tájba besimuló politizálással, a megalkuvási kényszerrel. Pedig ez lenne az egyetlen járható út. Hogy elhatárolódjanak a megvesztegethető hatalomtól. Központi és helyi szinten egyaránt. Így talán egyértelművé válna és hitelt érdemelne a politikai akaratuk. Hogy mást, többet és jobbat szeretnének. Vagy tartsák helyükön a talpnyalókat mindaddig, amíg szükség van rájuk, éljenek a funkciók által felkínált előnyökkel, de ne állítsanak elénk többé ilyen demotiváló, ráérős jelölteket. Találják meg azt a személyt, aki nem csak a magyar szavazókat mozgósítja, aki új színt hoz a politikai életbe, aki garanciát jelent a gyökeres reformra. Vásárhelyen (is) nagy szükség lenne  erre.

Share Button
Ennyien olvasták: 741

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.