Központ
2017. november 24. péntek, Emma
Jórészt felhős
Ma
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Borús
Vasárnap
Borús

Régi emberek új figurái

Központ augusztus 15, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborRégi emberek új figurái

Amíg a helyhatósági választásokon elvérzett erdélyi magyar pártok háza táján síri csend honol, ami nem csak a nyári kánikulának, de a kilátástalan politikai előmenetelüknek is köszönhető, a magát győztesnek kikiáltó – és a szavazatok elnyomó többségét megszerző – RMDSZ egyes szervezetei megújulásra készülnek. A változások indítóokai egyes esetekben a rossz választási eredmények, más esetekben pedig – mint egy végső megoldásként alkalmazott módszer – a kényelmetlen emberek eltávolítása. Annyira egységes lett mára a párt „ideológiája”, vagyis annyira összefonódtak a szálak, kiépültek a belső és külső kapcsolatrendszerek, körvonalazódtak az érdekcsoportok és szövetségek, hogy nem maradt egy mákszemnyi hely sem illetlen személyek számára.

Nincs mit keresnie ezekben a körökben annak, aki esetleg megkérdőjelezné az állami költségvetésből származó pénzek elköltését, a rosszul végzett munkát, a szándékosan elkövetett, a képviselőink saját anyagi gyarapodásának alárendelt politikai megalkuvást. Valójában azért tartják helyenként olyan fontosnak a pártszemélyzet felfrissítését, az alkalmatlanok eltávolítását és az érdekcsoportok elvárásainak megfelelő, kellően képlékeny személyek felfuttatását, hogy minden maradhasson a régiben.

Ha mégis a választási eredményekkel lennének elfoglalva, tekintettel a soron következő újabb megmérettetés közelségére, akkor nem csak a párton belüli és kívüli politikai marakodásra szánnának időt, hanem a közösségünket építő, a közhangulatot javító, a jólétet elősegítő tevékenységekre is. De addig, amíg bőven jut idő, energia és pénz a gyűlések, a nyilatkozatháborúk, a sajtótájékoztatók megszervezésére, addig halvány nyomát sem találjuk olyan megmozdulásoknak, amelyek a lakosság hitét hoznák vissza, amelyek esetleg azt éreztetnék velünk, hogy nem csak a kampányban gondolnak a választókra, hanem azon túl is. Sajnálattal kell újra megállapítanunk, hogy ezeket a szempontokat újfent figyelmen kívül hagyták, és úgy viszonyulnak az erdélyi magyarsághoz, mint a gyermekeit elhanyagoló, folyton csak veszekedő, egymással és az idegenekkel perlekedő szülők.

A marosvásárhelyi RMDSZ-en belül már régóta folyik a két politikai érdekcsoport közötti belső harc, és a központi hatalmat képviselő megyei vezetőség nehezen tudta lenyelni, hogy képtelen volt elnöki tisztségbe juttatni az alkalmasnak vélt „harcos” jelöltjét. A helyhatósági választások jó alkalmat adtak a megújulási program kikiáltására, vagyis a hatalmi küzdelem újraindítására. Az új figurák a régiek klónozása által jöttek létre. Olyan személyek jutottak szerephez, akik eddig a párt „anyatején” nőttek fel, akik „úgy táncolnak, ahogyan azt nekik a zenészek húzzák”, akik nem okozhatnak semmiféle meglepetést. Csak és kizárólag bejáratott, kipróbált és garantálható személyek jöhetnek szóba. Persze, a fizikai hasonlóság nem biztosítható teljes mértékben, de az ideológiai azonosságról már könnyebb gondoskodni. Volt már felsőbb szinten is hasonló klónozásos-megújulás, akkor miért ne lehetne ugyanezt helyi szinten is megtenni?


Share Button
Ennyien olvasták: 229

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.