Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Régi emberek új figurái

Központ augusztus 15, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborRégi emberek új figurái

Amíg a helyhatósági választásokon elvérzett erdélyi magyar pártok háza táján síri csend honol, ami nem csak a nyári kánikulának, de a kilátástalan politikai előmenetelüknek is köszönhető, a magát győztesnek kikiáltó – és a szavazatok elnyomó többségét megszerző – RMDSZ egyes szervezetei megújulásra készülnek. A változások indítóokai egyes esetekben a rossz választási eredmények, más esetekben pedig – mint egy végső megoldásként alkalmazott módszer – a kényelmetlen emberek eltávolítása. Annyira egységes lett mára a párt „ideológiája”, vagyis annyira összefonódtak a szálak, kiépültek a belső és külső kapcsolatrendszerek, körvonalazódtak az érdekcsoportok és szövetségek, hogy nem maradt egy mákszemnyi hely sem illetlen személyek számára.

Nincs mit keresnie ezekben a körökben annak, aki esetleg megkérdőjelezné az állami költségvetésből származó pénzek elköltését, a rosszul végzett munkát, a szándékosan elkövetett, a képviselőink saját anyagi gyarapodásának alárendelt politikai megalkuvást. Valójában azért tartják helyenként olyan fontosnak a pártszemélyzet felfrissítését, az alkalmatlanok eltávolítását és az érdekcsoportok elvárásainak megfelelő, kellően képlékeny személyek felfuttatását, hogy minden maradhasson a régiben.

Ha mégis a választási eredményekkel lennének elfoglalva, tekintettel a soron következő újabb megmérettetés közelségére, akkor nem csak a párton belüli és kívüli politikai marakodásra szánnának időt, hanem a közösségünket építő, a közhangulatot javító, a jólétet elősegítő tevékenységekre is. De addig, amíg bőven jut idő, energia és pénz a gyűlések, a nyilatkozatháborúk, a sajtótájékoztatók megszervezésére, addig halvány nyomát sem találjuk olyan megmozdulásoknak, amelyek a lakosság hitét hoznák vissza, amelyek esetleg azt éreztetnék velünk, hogy nem csak a kampányban gondolnak a választókra, hanem azon túl is. Sajnálattal kell újra megállapítanunk, hogy ezeket a szempontokat újfent figyelmen kívül hagyták, és úgy viszonyulnak az erdélyi magyarsághoz, mint a gyermekeit elhanyagoló, folyton csak veszekedő, egymással és az idegenekkel perlekedő szülők.

A marosvásárhelyi RMDSZ-en belül már régóta folyik a két politikai érdekcsoport közötti belső harc, és a központi hatalmat képviselő megyei vezetőség nehezen tudta lenyelni, hogy képtelen volt elnöki tisztségbe juttatni az alkalmasnak vélt „harcos” jelöltjét. A helyhatósági választások jó alkalmat adtak a megújulási program kikiáltására, vagyis a hatalmi küzdelem újraindítására. Az új figurák a régiek klónozása által jöttek létre. Olyan személyek jutottak szerephez, akik eddig a párt „anyatején” nőttek fel, akik „úgy táncolnak, ahogyan azt nekik a zenészek húzzák”, akik nem okozhatnak semmiféle meglepetést. Csak és kizárólag bejáratott, kipróbált és garantálható személyek jöhetnek szóba. Persze, a fizikai hasonlóság nem biztosítható teljes mértékben, de az ideológiai azonosságról már könnyebb gondoskodni. Volt már felsőbb szinten is hasonló klónozásos-megújulás, akkor miért ne lehetne ugyanezt helyi szinten is megtenni?


Share Button
Ennyien olvasták: 492

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.