rmdsz
Vélemény

RMDSZ – Vihar a biliben, avagy fejétől bűzlik a hal

RMDSZ – Vihar a biliben, avagy fejétől bűzlik a hal

Fékezhetetlen vihar dúl az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetében. A szövetség csúcsvezetése fel akarja számolni a jelenleg működő 13 körzetet, és át akarja rajzolni azt 8 körzetre, amelyeknek élére egy-egy önkormányzati képviselő-testületi tagot állítana. Mindezt a városi tanácsosok „szemmel tartása” miatt, akiktől – ha nem cselekednek a felső parancsnak megfelelően –, megvonják a bizalmat, és megfosztják tanácsosi tisztségüktől. Az akció fő célpontja, az RMDSZ-frakció vezetője dr. Benedek István, akit már nagyon szeretnének holtvágányra állítani.

 

De senki nem teszi fel azt a kínos kérdést, hogy az idei helyhatósági választásokon miért kapott több szavazatot az RMDSZ tanácsosi lista, mint a polgármester-jelöltjük, Frunda György?

De ennél érdekesebb Lokodi Edit Emőke, volt tanácselnökasszony története, aki 2000 szavazattal kapott többet, mint a polgármester-jelölt. Az már nyílt titok, hogy Lokodi asszony Borbély László Ciprian Dobréval kötött egyezsége miatt veszítette el megyei tanácselnöki tisztséget. Az is közismert, hogy igen nagy fontosságú szavazókörzetekbe egyáltalán nem állítottak RMDSZ-es felügyelőt, de az, ahogyan éppen kollégái, és főleg Borbély László árulták őt el, minden képzeletet fölülmúl. Mindezt azért, mert Borbély úgy gondolta, „hatékonyabban” tud majd együtt dolgozni régi cimborájával, Ciprian Dobréval, főleg, miután Lokodi kijelentette, hogy ha elnyer még egy mandátumot, nem huny szemet mindenféle disznóság fölött. Kedves Lokodi asszony, amikor önt figyelmeztették, hogy legyen óvatos, mert közeli ismerősei árulják majd el, miért nem hitte el?

Ugyanakkor tudjuk most már azt is, hogy augusztus 31-ig újraszervezik a városi RMDSZ-t, és addig az alakulatot egy négy tagú bizottság vezeti, amelynek tagja: Kerekes Károly képviselő, Frunda György szenátor, Dávid Csaba és a fiatal Peti András. A Brassai Zsombor által kiküldött közleményben ez áll: „A Területi Állandó Tanács az 5/2012 számú határozatának végrehajtását kielemezve, megállapítja, hogy a 2012. június 30-án kinevezett öttagú bizottság eleget tett megbízatásának, kidolgozta a marosvásárhelyi szervezet újjászervezési stratégiáját, valamint az új szervezeti struktúrát. Ezzel, a TÁT befejezettnek tekinti a bizottság munkáját, az újjászervezés végrehajtását egy intéző bizottságra bízza. Az átmeneti időszakban vezető szerepkörrel felruházott bizottságot, a következő tisztségviselők alkotják: Kerekes Károly, parlamenti képviselő; Frunda György, szenátor; Dávid Csaba, megyei ügyvezető alelnök; valamint Peti András önkormányzati tanácsos. Az intéző bizottság augusztus 31-ig felállítja az új szervezet vezető- és döntéshozó testületeit.” Magyarán: Benedek Istvánt és más, a szervezetért keményen munkálkodó tagokat lelkiismeretfurdalás nélkül „ejtenek”.

Tény, hogy a vásárhelyi RMDSZ sosem volt ennyire megosztott és feszültségektől terhes, sőt, nem ritka a tagok közti testi sértéssel való fenyegetőzés sem egy-egy megzabolázatlan indulatoktól sem mentes RMDSZ-gyűlésen. Ennek apropóján egy régi RMDSZ-tagot idéznék: „Ez nem az az RMDSZ, amire én emlékszem… Elmúlt az aranykor, amikor ebben az alakulatban civilizált tagok voltak, és érvekkel támasztottuk alá álláspontunkat. Most más idők jönnek, más emberekkel.”

forrás: Tirgumureseanul – Lukács András

 

 

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.