Központ
2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

Romániában élsz – román vagy

Molnár Tibor február 5, 2015 Vélemény

Néhány napja kereng az interneten egy rövid, másfél perces videó, amelyben egy (szórvány)magyar fiatalembert interjúvol meg az M1 riportere Gyulafehérváron, a „nemzeti ünnep” napján. Az ügyeletes szájberhősök zsebében szárba is szökkent a virtuális székelybuletin (gy.k.: bicska), mint márciusban a hóvirág; szitok- és átoközönt zúdítottak a nyomorultra, közös szabadidős, tizennyolcas-karikás tevékenységeket proponálva neki az édesanyjával és egyéb női felmenőivel. Íme, a fontosabb részek a fent említett interjúból:

– Én magyarul tanultam, egészen az iskoláig, tehát az óvoda az magyarul volt…, mikor iskolába mentem, nem tudtam semmit románul, s aztán muszáj volt, és megtanultam a románt

– (Riportercsaj) Ez az ünnep a magyaroknak nem annyira boldog esemény, hogy veszel részt benne?

– A románoknak ez nagyon fontos…, mégis a nemzeti napunk…, tehát a románnak nagyon fontos…, a magyaroknak…, sajnos, ez van… (széttárt karokkal nevet)

– S neked mennyire fontos? (zseniális kérdés, csípőből, le a kalappal!)

– Há’ fontos, mert mégis román vagyok…, ha magyarul is beszélek, mégis román vagyok, Romániában lakok, román vagyok (…) Ha magyar is vagyok, de itt lakok, román vagyok. De azé’ az identitásom megvan…, magyar is, és román is…, nagyon jó (bárgyú vigyor).

– Szerinted az erdélyi magyaroknak egy kis román identitást is kéne érezniük? (a kérdezőcsaj tovább szívatja, de a pacák nem veszi észre)

– Ez fontos. Romániába’ élsz…

– De hát ők nem románok…

– Romániában élsz, román vagy.

Nos, az önmagában nem baj, hogy ilyen gyökerek is pusztítják a drága oxigént, azaz bajnak baj, csak büntetlenül megtehetik, hiszen taplónak lenni pont olyan alapvető állampolgári jog, még Romániában is, mint a vallás- és szólásszabadság, vagy az egyesülési és gyülekezési jog. Az viszont már baj, hogy ez az ütődött a kölkeibe is ezt a böszmeséget fogja belenevelni, rosszabb esetben beleverni, hiszen emiatt a hazai gyerekvédelem aligha fog közbelépni. De a legnagyobb baj az, hogy tulajdonképpen igaza van: Romániában élsz – román vagy. Ez még annak dacára is megkérdőjelezhetetlen és posztulátum-értékű alapigazság, hogy egy ilyen szellemi nullakelvin „magyar” mondta ki.

Mármint abban az értelemben, hogy jobbára nem tesznek különbséget román és magyar között a „közbeszédben”. Például, az elnökjelöltek csak a románokhoz szóltak a kampányban, külön hozzánk egyikük sem, se Fonta, se Háni (eme beceneveket egy falusi máriskó adta nekik, amikor megkérdezték tőle az álnokválasztás hajrájában, hogy tudja-e a jelöltek nevét). Továbbá, a vásárhelyi (román) rendezvényeken is legfeljebb a „dragi targumureseni” egyike lehetsz, drádzsromünj és drádzsmágjárj külön, na, olyan nincs.

Bennünket még a tévéhíradókban is csak olyankor emlegetnek, amikor (szerintük) rossz fát pattintunk a tűzre, mint például a Székelyek Nagy Menetelése, a március tizenötödikei megemlékezések vagy Csibi Barna ávrámjankóbábu-felakasztásos performansza. Vagy ha dicsekeskedni lehet velünk: amikor Novák Eduárd kerékpározó aranyérmet szerzett a 2012-es londoni paralimpián, azt fél szájjal bemondták ugyan, viszont azt már elfelejtették megemlíteni, hogy az ásáziszul Székelyföld és egyben Románia első és mindmáig egyetlen paralimpiai bajnoka – magyar.

Romániában élsz? Román vagy!

Share Button
Ennyien olvasták: 879

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.