Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső
Ma
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Se pénz, se foci

Központ június 13, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborSe pénz, se foci

A város labdarúgócsapata a bajnokságban nyújtott játékának köszönhetően és az RLSz döntésének a következményeként, kiesett az első osztályú bajnokságból. A sportot szerető közönség nevében köszönettel tartozunk mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy rövid időre bár, de ilyen díszes társaságba keveredhettünk a „fécsémé” által.

Ha pontosabban akarunk fogalmazni, a döntéshozói szerveken túlmenően, hálával tartozunk minden adófizető vásárhelyinek, hiszen az ők hozzájárulásukból lett kifizetve ennek az „olcsó” szórakoztatásnak a többmilliós számlája. A két év alatt az égető nap sugaraitól megfakult a csapat narancssárga meze, és nem csodálkoznánk azon, ha a következő idénytől más színűre (például kékre) festenék azt is. A csapat tiszavirág életű tündöklése „véletlenszerű összefüggésben áll” az egyik helyi vállalkozó korrupciós botrányaival és a korábbi kormánypárt hatalomvesztésével, de ez is csak a kiszámíthatatlanság műve, mint ahogy az is, hogy a kosárlabdacsapatunk botladozása és visszaesése éppen akkor következett be, amikor az egyik közismert politikusunk piszkos ügyei napirendre kerültek. Egy szó mint száz, a csapataink leszerepeltek, és ennek senki sem örvend.

Vigasztalásként nézzük csak jobban meg, hol, milyen bajnokságokban is szerepeltek le városunk csapatai. A labdarúgás soha nem a korrektségéről volt híres, de az utóbbi években „nagy fejlődésen” ment keresztül a román futball. Többek között sikerült „alulmúlni” a magyar vagy az algír válogatottat, és inkább csak a botrányok kapcsán lehetett hallani a csapatokról. A Labdarúgó Szövetségben és a Ligában több évtizede olyan vezetők tartják maguknál a hatalmat, akik a „Keresztapa” és a „Corleone” fedőnévre hallgatnak, s akik most is bebizonyították, hogy mégsem vásárhelyről diktálják a szakmai döntéseket. A kivételesen nagy költségvetéssel működő vagy a népes szurkolótáborral rendelkező csapatok mindig jól szerepelnek a bajnokságban. A pénznek nincs szaga, sem nemzetisége, ezt bizonyította be az idén újra a kolozsvári „cséféré”. A mindenhonnan összeszedett játékosállomány, a gyakori edzőcsere és a „vitatható” bírói döntések, többek között ilyen összetevőket találunk a sikerreceptben. Ehhez pedig sok pénz kell, „jó kapcsolatok”, „vállalkozói szellem”.  A „fécsémé” példája azt bizonyítja, hogy egy városi tanács nem alkalmas a túlélésre ebben a „való világban”. Ha nincs hozzá egy alkalmas „áldozatkész” vállalkozó (aki a város támogatását is lenyúlja), akkor se pénz, se foci. A kosárlabdában is hasonló a helyzet. Ma már mindenki idegenlégiós, csak a költségek maradnak a városra. Ott is elvérzett a város csapata, ott is túl kevésnek bizonyult mindaz, amit felmutattak. Persze fontos a közönség szórakoztatása, de mivel a játék minősége a legtöbb esetben a falusi bajnokságok színvonalával vetekszik, felmerül a gyanú, hogy a meccsek alatt csak a nézők közötti duhajkodás, a civilizálatlan viselkedés és a primitív megnyilvánulás promoválása a cél. Márpedig Marosvásárhelynek nem erre van szüksége. Ezektől függetlenül minden futball-rajongónak jó szórakozást, a most zajló EB-hez!

Share Button
Ennyien olvasták: 255

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.