Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

SULIKERESZTELŐSDI – BERNÁDY vs. PĂUNESCU

Központ szeptember 29, 2011 Vélemény

Molnar_TiborSULIKERESZTELŐSDI – BERNÁDY vs. PĂUNESCU

„Ne hagyjátok a templomot,

A templomot s az iskolát!”

A városunk 2-es számú általános iskolájába járó diákok szülei úgy döntöttek: ők bizony hallgatnak Reményikre, és nem hagyják! Mármint az iskolát. Vélhetően sokan hallottak, olvastak róla (mi is megírtuk korábban): a Szociáldemokrata Párt helyi szervezete mellszobor-állítással kíván tisztelegni Ceauşescu egykori talpnyalója, a szélsőségesen nacionalista és magyargyűlölő poétamikulás, Adrian Păunescu emléke előtt, amit még azzal is megfejelnének, hogy a kettes suli mostantól fogva a komcsi bárd nevét viselje.

 

Ennek érdekében szorgos aláírásgyűjtésbe kezdtek, és október végéig mintegy tízezer támogató autogram megszerzésében reménykednek, ami azt bizonyítaná – szerintük –, hogy „társadalmi igény” van a szoborra, illetve az iskola-elnevezésre; ami bizonyára össze is fog jönni, mert egy hétig csak vizet iszom, mint a palánta, ha nem működnek majd együtt egy kicsit a román népszámlálóbiztosokkal eme nemes cél érdekében. Más kérdés, hogy mire (lenne) elég tíz-, vagy akár húszezer aláírás; ha mi, tegyük fel, összegyűjtenénk harmincezret, hogy állítsanak szobrot például Deák Farkasnak vagy Bodor Péternek – akiknek, szemben ezzel a sovén bohóccal, azért volt néminemű közük Vásárhelyhez –, azzal még nem lennénk beljebb… De vissza az iskolaügyhöz.

Említett iskola szülői közössége tehát elhatározta: civil eszközökkel harcolnak azért, hogy csemetéik tanodáját Bernády Györgyről nevezzék el, és ne Păunescu neve rondítsa a homlokzatot. A találkozón a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) emberjogi szervezetének munkatársai is jelen voltak, akiktől a kezdeményezők szakmai segítséget és tanács­adást kértek akciójuk elindításához. A közel kétszáz fős szülőbrigád egy kétnyelvű online petíciót is megfogalmazott, amelyben „felszólítják az RMDSZ Maros megyei képviselőit, hogy konkrét politikai érdekérvényesítési eszközökkel tegyék meg azokat a szükséges lépéseket, amelyekkel kiharcolják azt, hogy Bernády György Általános Iskolának nevezzék ezután a 2-es iskolát”. Felszólítják?! Mégis mit képzelnek ezek magukról? Csak úgy felszólítják? Az alábbiakban idézzük Szigeti Enikőt, a CEMO főnénijét: „A szülők nem a politikum helyett szeretnék megoldani a helyzetet, hisz tisztában vannak az erőviszonyokkal, hanem fel szeretnék kérni – na, így már mindjárt más! – azt a politikumot, amelyet szavazataik révén felhatalmaztak az érdekképviseletükre, segítsenek nekik abban, hogy Bernády Györgyről nevezzék el az iskolát. A névadásokkor politikai befolyások érvényesültek, nem véletlenül kapott Marosvásárhelyen minden iskola román nevet.” Tényleg? Magunktól eszünkbe nem jutott volna, hogy nem véletlenül.

Ami az online petíciót illeti (félretéve, hogy mennyi értelme van, vagy van-e egyáltalán): tíz nap alatt négyezer támogató aláírás gyűlt össze, amit akár szép eredménynek is tekinthetnénk, ha nem jutna eszünkbe egy tavalyi hasonló megmozdulás, amikor a helyi kábeltévés cég önkényes döntése ellen protestáltunk petíciósan (ugye emlékszünk: kigyomlálták az alapcsomagból az RTL Klubot a szemetek!), mintegy húszezren, huszonnégy óra alatt…

A „Bernády-s kezdeményezésre” maga a tanintézmény sose fog rábólintani, mivel hét román és két magyar képviselő képvisel az adminisztratív tanácsban, dacára annak, hogy egyenlő számú román és magyar osztállyal működik, sőt, a magyar anyanyelvű diákok létszámfölényben vannak. A vezetőség viszont előrukkolt egy „kompromisszumos” megoldással: a Központi Iskola elnevezést javasolták a tanfelügyelőségnek, de azok egyelőre kussolnak az ügyben. Mi támogatnánk az ötletet, hogy iskolát nevezzenek el rólunk…, ha nem volnánk meggyőződve róla, hogy „Központi Iskola” felirat helyett a „Şcoala Centrală” díszelegne a homlokzaton. Azt az iskoláját!


Share Button
Ennyien olvasták: 680

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.