Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Számonkérés

Szentgyörgyi László április 21, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Amióta a római katolikus iskola körüli botrány köti le a politikum és a lakosság figyelmét, azóta mintha megfeledkeztünk volna az RMDSZ korábbi, amint már annak idején jeleztük volt, kampányízű, ebből következően komolytalan ígéreteiről. Hogy mi, választópolgárok megfeledkeztünk – köztudott: a mi memóriánk igencsak véges, minket újra és újra be lehet etetni, anélkül, hogy utólag számon kérnénk bármit is -, az egy dolog, csakhogy a jelek szerint maguk az „illetékes” RMDSZ-es politikusok is mímelik az amnéziát rendesen. Mert, hogy tartani tudnák magukat ígéreteikhez, azt maguk sem hiszik. Valószínűleg akkor sem hitték, amikor ígértek.

Alig egy esztendeje, hogy a választási kampány közeledtével a helyi önkormányzati képviselőtestület határozata nyomán világgá kürtölték: nemcsak az évek óta halogatott Sütő-szobor, hanem a 2007 óta húzódó Bodor-kút ügye is rövidesen megoldódik, sőt a 2016-ban négyszáz éves évfordulóra Bethlen Gábornak is szobrot állítanak a város főterén. Pestiesen szólva bizony nem semmi, amit ígértek. Soós Zoltán, az RMDSZ polgármesterjelöltje úgy is tett, mint aki hiszi, amit mond. A választópolgárok a maguk során szintén. Igaz, nem annyian, mint amennyi voks szükségeltetett volna a győzelemhez. Mindenesetre igen kevesen voltak, akik figyelmeztettek: túl messze mentek a felelőtlen ígérgetésekben, nincs az a szervezet, amelynek érdekérvényesítő ereje elegendő lenne azok teljesítéséhez.

Nemrég új vezetősége, Vass Levente személyében új elnöke van az RMDSZ városi szervezetének. Kíváncsi lennék, mit és mennyit vállal fel az új elnökség a régiek ígéreteiből. Megteheti azt is, hogy olyannyira új lapot nyit a szervezet életében, hogy a régi ígéretekről megfeledkezik, úgy tesz, mintha meg sem történtek volna. A szoborállítási ígéretekről viszont – ha jól emlékszünk, tanácsi határozat is született róluk – nem feledkezhet meg. Elsősorban azért, mert az 1989-es rendszerváltás óta eltelt években a városépítő Bernády Györgynek, Petőfi Sándornak, Borsos Tamásnak, II. Rákóczi Ferencnek, Aranka Györgynek, Vályi Gyulának is állítottak szobrot, de mindeniket a főtértől távolabb eső helyre.

Ha nem ragaszkodnak ahhoz, hogy az említett ígéreteket, ha részben is, de valóra váltsák, akkor azzal azt üzenik, hogy belenyugodtak abba, hogy egyesek szerint Vásárhely főterén nincs helye egyetlen magyar vonatkozású szobornak, emlékműnek sem. Szomorú lenne. Véleményem szerint.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 765

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.