Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Székelyföld létezik!

Központ október 12, 2012 Vélemény

Nemes_GyulaSzékelyföld létezik!

Néhány hónapja hallottam a kijelentést, hogy „Székelyföld nem létezik”. Pont a posztkommunista párt egyik vezére jelentette ki, aki azóta igen feltornászta magát a politikai szamárlétrán. Éppen az ilyen és ehhez hasonló kijelentéseivel, tetteivel jutott oda, és került hatalomra pártja. Gondoljunk csak a MOGYE-ügyre. És elhittem, elhittük neki, hogy nem létezik, mert ugye az első világháború utáni mindenkori román hatalom azt tesz az erdélyi magyarsággal, a székelyföldi székelységgel, amit akar. Kénye-kedve szerint.

Még egy évszázada sincs, hogy Erdélyt Romániához csatolták. Hol vannak ma már a székelység több évszázadon át működő, egyedi öröklési törvényei, amelynek köszönhetően a Székelyföld hosszú ideig nem jutott idegen kézre. Rég nincsenek érvényben már azok. Feldaraboljuk, eladjuk a földeinket, újgazdag idegenek vásárolják fel. Hol van a több évszádos tapasztalaton alapuló életmódunk, hétköznapjainkat és ünnepeinket meghatározó hagyományaink, szokásaink? Felrúgtunk mindent, igyekszünk elfeledni azt, ami megítélésünk szerint régi és elavult. Majmoljuk Amerikát és Nyugat-Európát. Úgy gondoljuk ez a jó, ez a szép, ez a menő, a trendi.

A folyamat a kommunista „neveléssel” kezdődött, s folytatódik azzal, amit ma látunk.

Mit tesz a mai posztkommunista vezetés? Tovább folytatja a régi politikát. Az erdélyi magyarság, a székelyföldi székelység ügyeit Buzăuban, Piteşten, Bukarestben tárgyalják. Román tanárok, miniszterek, törvényhozók döntik el, kell-e nekünk önálló magyar orvosi egyetem. Bukarestben mondják meg, hogy újra lehet-e temetni egy emigrációban elhunyt székely embert szülőföldjén, hogy kell-e nekünk autonómia vagy sem. Sorolhatnánk az ilyen és ehhez hasonló lealázó intézkedéseket, túlkapásokat. De mit tudnak ezek az idegen emberek rólunk, a történelmünkről? Valószínűleg nem sokat vagy semmit. Mi közük van egyáltalán hozzánk? Honnan tudja egy moldvai bíró, hogy mi van a székely-magyar emberek lelkében? Vagy egy havasalföldi hatalmaskodó politikusnak mi köze van a marosvásárhelyi magyarsághoz?

Ameddig idegenek döntenek – a mi szavunkat semmibe véve – sorsunk felett, addig nem is várhatunk semmi jót. Ameddig nem tud az erdélyi magyarság, a székelyföldi székelység saját élete felett rendelkezni, addig csak lekicsinylő megaláztatásban lesz része.

Nagy örömmel fogadtuk annak idején a hírt, hogy előbb Magyarország, majd a mi térségünk is az Európai Unió része lett. Tele voltunk reményekkel, bizalommal, álmokkal. Majd ott, nyugaton orvosolják bajainkat, megoldják ügyeinket, igazságosan döntenek sérelmeink felett – gondoltuk. Aztán hamar felébredtünk az álomból, rádöbbentünk, hogy csak egyedül saját magunkra számíthatunk. Úgy képzeltük, hogy oda az európai parlamentbe csak válogatott legények kerülhetnek be. Sajnos kiderült, hogy ez nem így van, hisz manapság minden bojtárból, ultranacionalistából, fél-analfabéta kislányból EP-képviselő lehet. Ezektől és a hozzájuk hasonlóktól várnánk a segítséget?

Néhány napja örömmel olvastam, hogy A Székelyföld történelme címmel új tankönyv jelent meg. Azoknak is ajánlják a szerzők és szerkesztők, akik szűkebb szülőföldjük története iránt érdeklődnek.

Share Button
Ennyien olvasták: 502

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.