Központ
2018. október 23. kedd, Gyöngyi

Székelyföld tömegközlekedési válsága

Központ augusztus 1, 2013 Vélemény

FerenczZsomborSzékelyföld
tömegközlekedési válsága

A múlt héten megrendezett Tusványos nyári szabadegyetem és diáktábor résztvevői számtalan politikai és közéleti kérdést vitattak meg. Az erdélyi és az anyaországi magyar-magyar ellentét, a létfontosságú székelyföldi autonómia vagy a kétszínű román politizálási gyakorlat mellett felszínre kerültek az oktatás, a gazdaság és a turizmus problémái is. Ebben a felsorolásban található a székelyföldi régió egyik legsúlyosabb gondja, a tömegközlekedés hiánya, amelyet már a táborba való utazás pillanatában, a saját bőrükön is megtapasztalhattak a résztvevők.

A vásárhelyi fiatalok egy nagy csoportja például nem kevesebb mint hét órát töltött zsúfolt vonatokon és mocskos állomásokon, amíg a rendezvény helyszínére érkezett. Mivel az említett irányba buszjárat szinte egyáltalán nem létezik, a legtöbben személygépkocsikkal utaztak Tusnádfürdőre. A kezdő, tapasztalatlan gépkocsivezetők azonban fokozott balesetveszélynek vannak kitéve, és emiatt minden szülő (az anyagi szempontokon túlmenően is) nyugodtabban engedte volna gyerekét egy ilyen kirándulásra megbízható tömegközlekedési eszközökkel, mint a saját gépjárműveikkel. A Magyarországról érkező illusztris vendégek közúti balesete egy újabb sajnálatos bizonyítéka volt annak, hogy továbbra sincsenek megoldva az erdélyi közlekedési problémák.

Az anyaországiak és elsősorban a fiatalok szívesen utaznának Erdélybe és a székely megyékbe, de mihez kezdjenek azután, hogy megérkeznek repülővel Marosvásárhelyre vagy Kolozsvárra, esetleg vonattal valamelyik székelyföldi városba? Bérelhetnének autót, vagy kiállhatnának az út szélére stoppolni, de az első változat költséges, a második pedig veszélyes. Autóval pedig Budapestről Erdély szívébe nagyjából ugyanannyi idő alatt lehet eljutni, mint az óceánig. Így aztán elvetik az erdélyi vakáció gondolatát, még mielőtt meggyőződhetnének a székelyek vendégszeretetéről.

Annak ellenére, hogy létezik egy olyan vasúti pálya, amely átszeli Kolozs, Maros, Hargita, Kovászna és Brassó megyéket, és érinti azok számos turisztikai nevezetességét, a helyi és megyei önkormányzatok, valamint a turizmusban érdekelt cégek és gazdasági konglomerátumok nem indítottak egyetlen olyan vonatot sem, amely biztosíthatná a székelyföldi megyéken belüli és közötti közlekedést. Pedig indítani kellene olyan „turistavonatokat” a Vidrátszeg – Marosvásárhely – Maroshévíz – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda – Sepsiszentgyörgy – Brassó útvonalon, amelyek az egész vidék gazdasági és idegenforgalmi fellendülését vonnák maguk után. Erre a „fővonalra” kellene rászervezni azokat a buszjáratokat, amelyek szintén menetrendszerűen (vagy esetleg előjegyzéssel) szállítanák a vendégeket a fontosabb, távolabb eső településekre, mint például Szováta, Parajd, Gyilkos-tó, Hargita Fürdő, stb. Egy ilyen, hosszú távra felépített tömegközlekedési rendszer maga után vonná az egész térség fejlődését, a régión belüli kohéziós erők létrejöttét és az autonóm szellemiség kialakulását. Az egységes arculatú vonat- és buszjáratok, valamint az ehhez fűződő marketing és reklámkampányok nagymértékben hozzájárulnának a székelyföldi identitástudat kialakításához.

Share Button
Ennyien olvasták: 286

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.