Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Vasárnap
Borús
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Székelyföld többet ér és többet érdemel

Ferencz Zsombor szeptember 19, 2015 Vélemény

zsombor_kpontSzükségünk van az anyaországra. Szükségünk van Kolozsvárra, Váradra, a Partiumra, a szórványra. De leginkább a székelyföldi hazára, a tömbmagyarságra. A Szent Anna-tóra, a Gyilkos-tóra, a Medve-tóra, a sóbányára, Csíksomlyóra, Bálványosra, Tusnádra, Hévízre, a Rétyi Nyírre, Korondra, a Hargitára. A székely viccekre, a kürtős kalácsra, a hokicsapatokra, a borvízforrásokra, a sípályákra, a szürkeállományra és „mind az ezer székely leányra”. Mindenre és mindenkire, székely identitással.

Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre ezeknek az értékeknek a megőrzésére, kiaknázására és továbbfejlesztésére? Anyaországi támogatások, magyar többségű önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek, politikai pártok, intézmények. Mindezek ellenére a lehetőségekhez képest nagyon gyengén állunk. Hiábavaló a sokféle igyekezet, ha nincs egy közös cél, egy összehangolt cselekvési terv. A politikai próbálkozások főleg a választások idején kerülnek felszínre, és általában a „taktikai megfontolások” útvesztőiben rekednek. Bár szükség van ezekre is, gyakorlatilag nem mozdítják az ügyünket előre. Sokan és sokféleképpen harcolnak az autonómiáért, egyelőre nagyon csekély eséllyel.

De mi lenne, ha a megvalósítható, gyakorlati lépések nemcsak a kisebb közösségek és vállalkozások érdekeit követnék, hanem a tágabb értelemben vett székely perspektívának is megfelelnének? Jó lenne, ha a sepsiszentgyörgyi sikereket az egész régió a magáénak tudhatná, ha az „igazi csíki sört” nem csak anyagi megfontolások alapján palackoznák, ha a székelyföldi önkormányzatok a határozataikat összehangolnák. Szükség lenne egy egységes arculatra (nem csak a székely zászlóra), amely a sajtóban és a nyilvánosság előtt megmutatkozna. Egy turistacsalogató stratégiára, a színházi műhelyek kölcsönhatására, az iskolák közötti cserekirándulásokra, az értékeink felmutatására.

Valóban sokat tesznek ebben az ügyben a politikai pártok, az egyházak és az önkormányzatok vezetői, a kulturális élet személyiségei, a Székely Nemzeti Tanács, a magyar szervezetek. Ki ahogyan tud, ki ahogyan éri. Addig, amíg ezek a próbálkozások csak szerteágazó módon, vitatható minőségű, gyakran egymásnak ellentmondó, egymást gyengítő hatással bírnak, nem lesz előremozdulás semmilyen szinten. Amíg az egyéni politikai ambíciók, a kisközösségi (anyagi) érdekek rövidlátó stratégiái képezik a „székely furfang” alapelemeit, nem várhatunk az eddigieknél jobb eredményekre. Pedig tényleg a kezünkben van a sorsunk, még akkor is, ha sok szempontból leigázzák kis nemzetünket. Egyelőre nincs esélyünk a teljes körű autonómiára, de a meglévő eszközeinkkel hatékonyabban kell bánnunk az erdélyi magyarság végvárának, Székelyföldnek a megerősítése érdekében.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 629

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.