Központ
2018. július 20. péntek, Illés

Szekust fogtam, nem enged…

Központ augusztus 8, 2013 Vélemény

LaciokMORGÓ

Szekust fogtam, nem enged…

Vakációs hangulatban az ország, a kánikula uralkodik a tájon. Aki teheti: vakációzik, aki nem: az is. Minthaországban megállni látszik az élet. Pontosabban a lázas tevékenységnek tűnő semmittevés. Mintha látszattevékenységen kívül folyna itt más is…  A kormány két hétre szabadságra ment, a kormányfő és családja – dadástul – a tengerentúlra, a teherszállító vasúttársaság bűzlő ügyét pedig átdobta a Legfelsőbb Védelmi Tanács udvarába. Ahonnan nyilván újra áthajították a kerítésen túlra, most éppen azt sem tudni, hányadán áll a privatizáció. Egyébként a mindenkori kormányzatok egyet tudnak – valutaalapi sugallatra, olykor határozott kérésre, drasztikus követelésre –: privatizálni. Amíg van mit, amíg mindent át nem játszanak a multik kezére, amíg közben saját zsebre is dolgozhatnak, addig teszik, addig tehetik. Aztán utánuk a vízözön, akarom mondani: a mindent felperzselő kánikula.

Addig is – az uborkaszezon ellenére – kabaréba illő esetekről érkeznek hírek. Legutóbb Csíkszeredában fogott szekust a város polgármestere. Százméteres akadályfutás után. Méghozzá a testvértelepülések ott vendégeskedő elöljárói előtt. Elképzelem, mennyire épületes látvány lehetett, amint az „esárfás” bürgermájszter – frakkban, lakkcipőben? – üldözőbe veszi a fényképezőgéppel felfegyverzett, kabátja hajtókája mögött mestersége címerét viselő titkosszolgát, majd rögbimérkőzéseken ellesett mozdulattal földre viszi. Ráduly szerint már jó ideje fotózgatta az illető, ezt elégelte meg, s gondolta, véget vet a zaklatásnak, s átadja a hatóságoknak. Nem ismerem az eset hátterét – ha titkosszolgálati akcióról van szó, akkor nem is ismerhetem –, de szerintem, ha terhelő bizonyítékok után kutatnának a szolgálat emberei, azt nem így tennék. S mivel a hírek szerint a fél Csíkszereda ismeri a „szekust”, azt kell feltételeznem, hogy nem is nagyon ragaszkodtak a titkossághoz, amolyan lélektani hadviselet része lehet az akció, a polgármester teherbíró képességét próbálták tesztelni. Egyelőre.

Arra, hogy folytatása lesz a dolognak, mérget vennék. Elképzelhető, hogy a földre vitt „áldozat” pereli be a polgármestert. Mert Romániában élünk, s itt minden lehetséges… Főleg az, hogy a kényelmetlenné vált politikai és egyéb vetélytársakat ily módon tereljék vakvágányra, szorítsák le a pályáról. Nos, úgy fest, hogy az utóbbi időben számos, a hatalom – és az RMDSZ – számára kényelmetlen kijelentést tett Ráduly esetében is érvényesül majd a közmondás, miszerint törököt fogott, de nem engedi… Bár tévednék.


Share Button
Ennyien olvasták: 253

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.