Központ
2020. január 24. péntek, Timót

Szeresd a fát! 

Szentgyörgyi László szeptember 1, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Ha bele nem is nyugodtunk, de lassan megszokottá vált, hogy a városháza időnként indokolatlan fakivágások által borzolja a vásárhelyi lakosság ama részének kedélyét, amelynek nem mindegy, milyen környezetben él. Ismerjük be: egyre kevesebben vagyunk ilyenek, a többség legjobb esetben közömbös a környezete iránt, vagy egyenesen üdvözli a rombolást. Sőt, a városfejlesztés szinonimájaként értelmezi. Ők azok, akik számára az autó előrébbvaló az embernél. A legszomorúbb az, hogy a város legfőbb vezetői bizonyultak a környezet legádázabb ellenségeinek. Mondjanak bármit erre, tiltakozzanak bármennyire is: a tények ezt igazolják.

A napokban keltett kisebb felháborodást, hogy a Somostetőn egyszerre tíz fát vágtak ki. A hivatalos álláspont szerint ki voltak száradva. A nem hivatalos szerint kiszárították, azaz valamiféle pusztulást okozó szerrel locsolhatták meg őket. Mert másként semmi józan paraszti ésszel felfogható magyarázata annak, hogy a tavasszal szépen kirügyező és lombot növesztő fák a nyár közepén egyszercsak elkezdték hullatni leveleiket és úgymond kiszáradtak. Amire a városháza fapusztításban illetékes szakosztályának utasítására a virágkertészet faterminátorai legottan kivágták őket.

Hasonló esetekre majdnem mindenki sorolhat példát szűkebb vagy tágabb lakókörnyezetéből. Az illetékesek magyarázata is a legtöbb esetben hasonló: vagy a lakók kérésére, vagy parkolók kialakítása céljából, vagy kiszáradás okán, vagy ki tudja, milyen magasabb érdekből működtették a láncfűrészt. Mindenik esetre lehet a beavatatlanok számára valamennyire elfogadhatónak tűnő magyarázatot adni. A lényeg: bárhogyan is számolnánk, több fát vágtak, vágnak ki, mint amennyit ültetnek. Ez pedig nagyfokú felelőtlenség az illetékesek részéről, mondhatnám: bűn.

Olvasom, hogy egy nemzetközi kutatócsoport kiszámolta a nagyvárosi fák hasznának értékét. Fogózzanak meg: a tíz megapoliszt – Peking, Buenos Aires, Kairó, Isztanbul, London, Los Angeles, Mexikóváros, Moszkva, Mumbai és Tokió – érintő vizsgálatok nyomán a szakemberek megállapították, hogy a fa alapú ökoszisztéma előnyeinek évi átlagértéke 505 millió dollárt tesz ki nagyvárosonként, vagyis, egy négyzetkilométernyi fa 1,2 millió dollár hasznot hoz, egy városlakóra lebontva 35 dollár haszna van a fáknak. „A fák által nyújtott szolgáltatások értéke könnyen növelhető azáltal, hogy még többet ültetünk el” – nyilatkozta a kutatásvezető.

“Ne bántsd a fát, hisz ő is érez,/ Szép gyöngén nyúlj a leveléhez./ Ágát ne törd, lombját ne tépjed,/ Hadd annak, ami, épnek, szépnek./ Szeresd a fát!” – jutnak eszembe gyermekkorom kedvence, Elek apó egyik versének kezdő sorai. Igaz, a faterminátorok és azok parancsolói nem az Elek apó meséin, versein nőttek fel…

Share Button
Ennyien olvasták: 977

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.