Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Szigorított kampány, avagy amit nem tilos, azt szabad?

Molnár Tibor május 13, 2016 Vélemény

Kampányidőszakban mostanáig az volt a módi, hogy óriáspannókról bambultak ránk a jobbára rosszarcú jelöltek, és a vékony egyentrikókba öltöztetett, fiatal kampánystábos csajszik golyóstollakat, pólókat, öngyújtókat meg egyéb pártlogós szirszarokat osztogattak az utcán a járókelőknek. Nos, ennek vége, megváltoztak a játékszabályok: nem szabad ajándéktárgyakat osztogatni, továbbá a nagyméretű utcai kampánylepedők is tiltatnak, valamint autókra kiragasztható választási plakátok vagy kampányzászlók kitűzése is szigorúan tilos.

A szigorított szabályok szerint a választási plakátok maximum félméteresek, pontosabban 500×350 milliméter nagyságúak lehetnek, és a kampányrendezvényekre toborzó hirdetések mérete sem haladhatja meg a 400×250 millimétert. Az is újdonság, hogy választási anyagokat csak az arra kijelölt helyeken lehet kifüggeszteni, tehát aki esetleg Soóst vagy Floreát látja majd a tömbháza ajtajának üvegén úgy, hogy az illető nem áll mögötte vagy előtte, az már hívhatja is a milicistákat, akik ilyesféle kihágásért akár huszonötezer lejes bírságot is kiszabhatnak, úgy bizony! Továbbá, aki „anyagi javak ígéretével” akar egy személyt vagy listát megszavaztatni, az 3 és 6 hónap közötti letöltendő börtönbüntetésre számíthat. Ennek fényében szigorúan tilos golyóstollakat, csészéket, sapkákat, ruhaneműt, reklámzacskót, gyufát, öngyújtót, vedret ajándékozni, de az élelmiszercsomagok, alkohol vagy cigaretta osztogatását is büntetni fogják.

És most jön a csavar: a „szimbolikusnak tekinthető ajándékok” kivételt képeznek a tiltás alól, még akkor is, ha pártemblémával ellátottak. Ami elég érdekes, hiszen ha egy gyújtó vagy póló nem jelképes, azaz szimbolikus ajándék, akkor mi az? Továbbá, ismervén a román találékonyságot (helyesebben: „smekkerséget”), simán ki fogják játszani a szabályt, és olyasmikkel kenyerezik majd le a poport, amik nincsenek tételesen felsorolva a tiltólistán, „amit nem tilos, azt szabad”-alapon: bézbólsapka helyett szalmakalap, csésze helyett pohár, vödör helyett bili…

Share Button
Ennyien olvasták: 1123

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.