Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Szövetségi leszámolás

Központ április 10, 2014 Vélemény

FerenczZsomborSzövetségi leszámolás

Néhány évtizeddel ezelőtt még jól mentek a dolgok. Mindenkiben tombolt a munkakedv, a lelkesedés és az ambíció. Az eredmények nem voltak túl látványosak, de az emberek így is elégedettnek tűntek. Nem adták fel a reményt, mindenben a jót keresték. Az adott eufórikus helyzettel azonban visszaéltek a mindenkori vezetők, és az idők folyamán bebetonozták magukat a hatalmi szerepkörbe. Kerestek egy-egy olyan beosztást, amely hatékony eszköznek bizonyult az anyagi javak előteremtésére és a számonkérhetőség elkerülésére. Ezzel egyidőben eltávolították a köreikből azokat a kényelmetlen személyeket, amelyek veszélyt jelenthettek volna a további előretörésükre.

Egy olyan lojális holdudvarra tettek szert, amely gondolkodás nélkül megszavazta az egyéni érdekekre alapuló határozataikat, és a végsőkig kitartott az őt kinevező feletteseik mellett. A beígért demokratikus rendszer helyett egy zárt, önkényuralmi szervezetet építettek fel. A kezdetekre jellemző lelkesedés emiatt megszűnt, a helyét pedig a szkeptikus magatartás vette át. Az addig nagyra becsült vezetőket, képviselőket már nem övezte tisztelet, sőt még korrupciós ügyekbe is belekeveredtek.

Hosszú ideig úgy tűnt, az érintettek – a médiamunkások korábbi szolgálatainak köszönhetően – egy különleges dicsfénnyel, valamint a korrupció elleni védettséggel lettek felvértezve. A jól megfizetett ügyvédeik szinte az összes ügyészségi vádat megsemmisítették. A pereket formai kifogásokkal, halasztási és áthelyezési kérésekkel késleltették. A felmerülő rágalmak ellenére minden maradt a régiben, hiszen valamennyiüket megillette az ártatlanság vélelme. A vádlottak szabadlábon védekeztek és tovább folytatták az elkezdett tevékenységüket. Aztán a sorozatos halasztásokat követően megszülettek az első, végleges, kedvezőtlen ítéletek. A szóban forgó személyek sajtónyilatkozatban tudatták a közvéleménnyel, hogy egy elfogult igazságszolgáltatási rendszer áldozataivá váltak. Az elítéltek támogatói polgári megmozdulásokat kezdeményeztek, nyilatkozatokat adtak ki, aláírásokat gyűjtöttek. Facebook-csoportot hoztak létre, hogy felhívják a figyelmet az igazságtalanságokra. Közvetett módon a hatalmi beavatkozást is jó néven vették volna a felmentés megszerzéséért.

De a szentnek – vagy legalábbis kikezdhetetlennek – hitt személyek nem kapták meg a kegyelmet. Mi több, tovább folytatódott ellenük a leszámolás, a korrupciós ügyek felgöngyölítése, a sikkasztások felderítése. A jelenség egyre nagyobb méreteket öltött. Senki sem lehetett nyugodt afelől, hogy megmenekül. Bárkiről is legyen szó, a Korrupcióellenes Ügynökség nem kegyelmezett. Még a szövetség legnagyobbnak vélt szentjének, a Román Labdarugó Szövetség korábbi elnökének, Él Korléonénak sem.


Share Button
Ennyien olvasták: 360

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.