Központ
2017. november 18. szombat, Jenő
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Szövetségi leszámolás

Központ április 10, 2014 Vélemény

FerenczZsomborSzövetségi leszámolás

Néhány évtizeddel ezelőtt még jól mentek a dolgok. Mindenkiben tombolt a munkakedv, a lelkesedés és az ambíció. Az eredmények nem voltak túl látványosak, de az emberek így is elégedettnek tűntek. Nem adták fel a reményt, mindenben a jót keresték. Az adott eufórikus helyzettel azonban visszaéltek a mindenkori vezetők, és az idők folyamán bebetonozták magukat a hatalmi szerepkörbe. Kerestek egy-egy olyan beosztást, amely hatékony eszköznek bizonyult az anyagi javak előteremtésére és a számonkérhetőség elkerülésére. Ezzel egyidőben eltávolították a köreikből azokat a kényelmetlen személyeket, amelyek veszélyt jelenthettek volna a további előretörésükre.

Egy olyan lojális holdudvarra tettek szert, amely gondolkodás nélkül megszavazta az egyéni érdekekre alapuló határozataikat, és a végsőkig kitartott az őt kinevező feletteseik mellett. A beígért demokratikus rendszer helyett egy zárt, önkényuralmi szervezetet építettek fel. A kezdetekre jellemző lelkesedés emiatt megszűnt, a helyét pedig a szkeptikus magatartás vette át. Az addig nagyra becsült vezetőket, képviselőket már nem övezte tisztelet, sőt még korrupciós ügyekbe is belekeveredtek.

Hosszú ideig úgy tűnt, az érintettek – a médiamunkások korábbi szolgálatainak köszönhetően – egy különleges dicsfénnyel, valamint a korrupció elleni védettséggel lettek felvértezve. A jól megfizetett ügyvédeik szinte az összes ügyészségi vádat megsemmisítették. A pereket formai kifogásokkal, halasztási és áthelyezési kérésekkel késleltették. A felmerülő rágalmak ellenére minden maradt a régiben, hiszen valamennyiüket megillette az ártatlanság vélelme. A vádlottak szabadlábon védekeztek és tovább folytatták az elkezdett tevékenységüket. Aztán a sorozatos halasztásokat követően megszülettek az első, végleges, kedvezőtlen ítéletek. A szóban forgó személyek sajtónyilatkozatban tudatták a közvéleménnyel, hogy egy elfogult igazságszolgáltatási rendszer áldozataivá váltak. Az elítéltek támogatói polgári megmozdulásokat kezdeményeztek, nyilatkozatokat adtak ki, aláírásokat gyűjtöttek. Facebook-csoportot hoztak létre, hogy felhívják a figyelmet az igazságtalanságokra. Közvetett módon a hatalmi beavatkozást is jó néven vették volna a felmentés megszerzéséért.

De a szentnek – vagy legalábbis kikezdhetetlennek – hitt személyek nem kapták meg a kegyelmet. Mi több, tovább folytatódott ellenük a leszámolás, a korrupciós ügyek felgöngyölítése, a sikkasztások felderítése. A jelenség egyre nagyobb méreteket öltött. Senki sem lehetett nyugodt afelől, hogy megmenekül. Bárkiről is legyen szó, a Korrupcióellenes Ügynökség nem kegyelmezett. Még a szövetség legnagyobbnak vélt szentjének, a Román Labdarugó Szövetség korábbi elnökének, Él Korléonénak sem.


Share Button
Ennyien olvasták: 138

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.