Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Tabletta

Központ május 4, 2012 Vélemény

Tabletta

A kormányalakítással megbízott Victor Ponta kabinetjének első döntése a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának létrehozásáról szóló korábbi kormányhatározat érvénytelenítése lesz – értesült a Mediafax. A hírügynökség információi szerint Ponta saját pártja vezető testületének múlt szerdai ülésén kijelentette: kormánya első döntésként érvényteleníteni fogja a magyar kar létrehozásáról szóló határozatot.

A kormány március végén határozott úgy, hogy a MOGYE-n egy magyar, angol és román tannyelvű új kar létesül, amely magában foglalja a magyar szakok többségét. A román kormány azt követően kényszerült a határozatra, hogy az egyetem román többségű szenátusa nem volt hajlandó tiszteletben tartani a román oktatási törvényt, amely szerint a MOGYE-n is önálló struktúrába kell szervezni a magyar nyelvű oktatást – összegzi a történteket az MTI.

Arról egyik hírügynökség sem szól, hogy a helyzet ilyetén alakulásában milyen szerepe volt az 1996 óta szinte folyamatosan „kormányzó” RMDSZ-nek, amely alakulat nem tartotta fontosnak a magyar nyelvű orvosképzés megoldatlan kérdéseit, s az autonómiához hasonlóan, kizárólag csak választások közeledtével – kampánycélból – melegítette fel a dolgot, hogy a voksolás után azonnal megfeledkezzék róla.

Share Button
Ennyien olvasták: 469

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.