Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

Tanácstalanul

Ferencz Zsombor július 25, 2015 Vélemény

rsz_2portre_zsomborSorra mondanak le a tanácsosaink. Az utóbbi néhány hét alatt egy megyei és két városi önkormányzati képviselőnk is megvált mandátumától. A megyei tanácsnál már meg is történt a soron következő „cserepolitikus” behívása, illetve az új alelnök beiktatása. Jobb az új, mint a régi? Ez kevésbé valószínű, de majd elválik. A városi tanácsnál azonban még mindig nem következett be a váltás. Pedig már több mint másfél hónapja foghíjas a frakciónk. Most már kétszeresen is az. A cserejátékosok egyre csak hezitálnak. Nincs senki, aki a pályára merészkedne. A tanácsosaink létszáma ennyire lényegtelen? Vásárhely mindössze csak ennyit érdemel?

Annak idején összeállították az induló csapatokat. Kinevezték az edzőt, a csapatkapitányt, a pótjátékosokat, a keretet. Meghívásos alapon. A közönség, a független szakértők véleményére senki nem volt kíváncsi. Pedig illetéktelen edzőt állítottak a csapat élére. Alkalmatlan csapatkapitányban bíztak meg. És tehetségtelen játékosokat válogattak a keretbe. Olyanokat, akik nem bírták a megterhelést. Akik nem voltak felkészülve a mérkőzésekre. Akik sérülések nélkül is otthagyták a küzdőteret. Akik önként leléptek, nem kizárólag a pályáról. De nem csak a játékosok hibája, hogy ilyen silányak lettek az eredmények. Rájuk esett a választás, és így vállalniuk kellett a küzdelmet. Vagy annak mímelését.

A szövetség viszont nem volt többre képes. Hagyta a fiatal tehetségeket szétszéledni. Nem fektetett sem pénzt, sem energiát az utánpótlás-nevelésbe. Mindössze adogatói feladatokat adtak azoknak, akiket mégis pályára engedtek. Labdához kellett juttatniuk a nagy öregeket. Azért, hogy majd az övék – a régi morálon nevelkedett játékosoké – legyen az elismerés, a győzelem. Pedig nem volt bennük elég fantázia, kitartás, akarat, gyorsaság, erő – egyszóval tudás. Ahhoz, hogy felvegyék a harcot a nagyobb potenciállal rendelkező ellenfeleikkel szemben. És az amúgy is kétséges kapacitású játékosok közül egyesek csak úgy, a játék ideje alatt, elmentek. Sőt, olyan is volt, aki rendszeresen hiányzott a pályáról, pedig szerepelt a kezdő csapat névsorán.

A napnál is világosabban látszik, hogy az illetékeseknek meg kellett volna előzniük ezt a helyzetet. Az edzőnek idejében kellett volna gondoskodnia a cserékről. De ő csak most kezdi tanulmányozni a cserepadot. Ki is ül ott? Van-e rajta mez? És egyáltalán tudja-e kezelni a labdát? Egy ideig várnunk kell a cserék beküldésére. Addig is csökkentett létszámban kell kiállniuk az ellenféllel szemben.

A pályán maradottaknak felértékelődött a szerepe. Ők viszont csak eredmény nélkül futkosnak össze-vissza. Hol jobbra, hol balra, hol hátra, hol pedig előre. A szövetség vezetői mindig mással vannak elfoglalva. Például az (újra)tervezéssel. Legalább ezalatt nem kell foglalkozniuk a pályán történtekkel. Kár lenne elrontaniuk a huszonöt éve tartó diadalmenetüket egy ilyen apró, kis vásárhelyi bakisorozattal. A taktikai hibákkal, a reakció hiányával, a „tanácstalansággal”. Ők komolyabb problémákra fektetik a hangsúlyt. Számukra nem jelent semmiféle gondot az, hogy így elkúrták a magyar képviseletet.

Share Button
Ennyien olvasták: 946

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.