Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Te is fiam, Biró?

Szentgyörgyi László január 4, 2018 Vélemény

LaciokVÉLEMÉNYEM SZERINT

Az elmúlt esztendő legvégén történt, hogy Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt RMDSZ-színekben megválasztott parlamenti képviselője egyéni törvényjavaslatként iktatta a Székelyföldre vonatkozó autónómiastatútum tervezetét. Nem, nem az RMDSZ sajátját, hanem a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozottat. Az RMDSZ most sem tartotta alkalmasnak a pillanatot arra, hogy végre előálljon a maga törvénytervezetével. Adódik a kérdés: ha a rendszerváltás óta eltelt közel három évtized alatt eddig még egyetlen egyszer sem volt alkalmas a pillanat, akkor mikor lesz?

Pedig abban – legalábbis a diskurzus szintjén, különösen olyankor, amikor az semmire sem kötelezi a szólókat – egyetértés látszik körvonalazódni azt illetően, hogy az autonómia az erdélyi magyarság megmaradásának legfőbb, talán egyetlen biztosítéka. Csakhát innen a politikai cselekvésig még igen hosszú az út. Nem beszélve az ellenérdekelt román hatalomról, amelynek jobb belátásra bírásához, az egységes magyar fellépésen túl, külső támogatásra, netán nyomásgyakorlásra is szükség lesz. Sajnos az RMDSZ éppen arra a célratörő, áldozatos, kitartó munkára bizonyult alkalmatlannak, ami nélkül az autonómia hiú ábránd maradhat csupán.

Ha az RMDSZ hozzáállásán már nem is lepődünk meg, annál inkább azon, hogy az MPP elnöke kihátrált Kulcsár-Terza mögül, magyarán cserbenhagyta párttársát. Emlékeztetőül: annak idején a pártot megalakítói éppen az autonómiatörekvések képviseletére hozták létre, maga Biró Zsolt is elsősorban az autonómia ügyével kampányolt annak idején, s megválasztása után is számos alkalommal emlegette. Ebből következően nemcsak párttársát, hanem választóit is elárulta. Az eset kapcsán felmerül a kérdés: milyen elvárásoknak igyekszik megfelelni Biró? Idáig elérve jut eszembe a tavalyelőtti választási kampány idején megszellőztetett „spágás” eszmefuttatása.

Biró esete csak igazolja azt, amit Mert addig tart című versében Kányádi a következőképpen fogalmazott meg:

“mert addig tart ama híres/ nonkonformista láz is amíg/ egy valamirevaló összkomfortos/ állás ki nem kerekedik belőle”.

A többi csak szemfényvesztés, amolyan politikusi üres beszéd…

Share Button
Ennyien olvasták: 1161

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.