Központ
2017. november 18. szombat, Jenő
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Havazás
Kedd
Havazás

Te is fiam, Klaus? 

Szentgyörgyi László július 20, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT 

Ha volt román államelnökjelölt, akit a székelyföldi szavazók – különösképpen a Hargita és Kovászna megyeiek – egyértelműen támogattak, az éppen a Cotroceni-palota jelenlegi lakója. A választás második fordulójában e két megyében kapta a legnagyobb, a Szeben megyeit is meghaladó arányú voksot. Ismerjük be: komoly várakozásokkal tekintettünk a szintén nemzeti kisebbséginek tartott Johannis elnöksége elé. Aztán – szokás szerint – csalódnunk kellett.

Elsősorban a székelyföldi autonómiatörekvések iránti érzéketlensége az, amiért neheztelhetünk rá. Dehát, ha végiggondoljuk, Johannis, bár tudjuk róla, hogy szász nemzetiségű és lutheránus, elsősorban a román politikai osztály tagjaként, s nem kisebbségi érdekvédőként futotta be eddigi politikai karrierjét, sem polgármesteri tisztsége, sem liberális pártbeli sikerei nem hozhatók összefüggésbe nemzetiségi hovatartozásával. Mondjuk ki: németsége (szászsága) ellenére lett azzá, aki. S csak azért válhatott azzá, amivé vált, mert teljesen beépült a román politikai környezetbe, tökéletesen hasonult hozzá. Erkölcsben, magatartásban egyaránt. Számára egyetlen lehetőség nyitott: mindennap bizonyítani, hogy románabb a románnál – ha már ortodoxabb nem lehet…

Csak és kizárólag ez lehet a magyarázat arra, ahogyan viszonyul az erdélyi magyarság legfontosabb jogkövetelése, az autonómia iránt.

Brüsszelben azt tartotta érdemesnek elismételni, hogy Romániában már rég példaértékű módon megoldottnak tekinthető a kisebbségi kérdés, Berlinben pedig azt bizonygatta, hogy nem lesz etnikai alapú területi autonómia Romániában. Ennyi már elegendő lenne ahhoz, hogy örökre elveszítse az erdélyi magyarok, a székelyek rokonszenvét, sőt bizalmát. Esetleg az újabb elnöki mandátum megszerzésének esélyei is csökkenhetnek ezáltal.

Az államelnöknek a magyarsággal kapcsolatos említett kijelentései mellett természetesen az anyanyelv- és szimbólumhasználat korlátozása,

a csíksomlyói búcsúnak az UNESCO szellemi világörökségi listájára való felkerülését elgáncsoló külügyminisztériumi lépés is felkerülhet a sérelmi listánkra, amelyet sajnos tetszés szerint folytathatnánk. Hogy az Erdélyt Romániához csatoló gyulafehérvári nagygyűlés közelgő centenáriumi évfordulója alkalmából várható államilag támogatott etnikai gyűlöletkeltést se hagyjuk ki a sorból.


Share Button
Ennyien olvasták: 1565

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.