Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Havazás
Ma
Havazás
Havazás
Holnap
Havazás
Borús
Szerda
Borús

Tessék választani!

Központ június 7, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborTessék választani!

Bizonyára nagyon sokan várjuk, hogy lejárjanak a választások. Mi, „egyszerű választópolgárok” visszakívánkozunk a nyugodtabb hétköznapokba, amikor nem csak a politikai célból kirobbantott botrányok határozzák meg a közhangulatot, amikor nem csak azt kérdezik tőlünk, hogy „te kit választanál?”, amikor nyugodtan élhetjük a mindennapjainkat.

A jelöltek és az önkéntesek is napról napra erőtlenebbek, már abból a tényből kifolyólag is, hogy a lakosság körében választásról választásra egyre inkább elhatalmasodik az érdektelenség, és előfordul, hogy egy-egy rendezvényen népesebb a kampánystáb, mint maga a szavazói tábor. Nehéz ma már tömegeket mozgósítani vagy új kampányfogásokkal a választókat megszólítani. A vásárhelyi „lufis reggeli” nem volt rossz ötlet, de az is lehet, hogy egyesekben csupán a kampányígéretek és a lufik közötti hasonlóságot idézte fel. Jó fogásnak bizonyult a kolozsvári önkormányzat „megleckéztetése” azáltal, hogy fizetett hirdetésként helyezték ki a város bejáratához, hogy „Isten hozott Kolozsvárra”, és ezt a hirdetést a helyi (szászfenesi) önkormányzattal állíttatták vissza, miután – szintén ők – önkényesen, a rossz beidegződéseik szerint eljárva eltávolíttatták. A kudarcba fulladt „Nyirő-ügy” román-magyar diplomáciai botrányt, illetve egyeseknek népszerűségük növekedését, másoknak pedig, fölösleges nyilatkozataik következményeként, annak csökkenését eredményezte. Ádázul folyt a Facebook-hadjárat is a szavazókért, de az erdélyi magyar választópolgárok talán még éretlenek ennek az üzenetnek a feldolgozásához. Hátra maradt még néhány kampányzáró rendezvény, de ezek már aligha fognak javítani az elmúlt hetek, hónapok és évek hibáin és mulasztásain.

Talán mindenki tudja, a választások után nem lesz jobb az életünk, nem lesz részünk – talán soha többé – gazdasági-politikai stabilitásban, és meg kell tanulnunk ezekkel a nehézségekkel együtt élni. Érdemes viszont néhány következtetést levonni, az épp kialakult új politikai helyzetet elemezni és a jövőnkre gyakorolt hatásait tudomásul venni. Bebizonyosodott, hogy a demokrácia szabályai a nemzeti kisebbségekre is érvényesek, és – ha tetszik, ha nem – az erdélyi magyarok is élhetnek a választási jogukkal. Lehet nyugodtan véleményt nyilvánítani és erkölcsi nyomást gyakorolni azokkal szemben, akik veszélyeztetik „az egységet”, mert a véleményhez és a szabad akarathoz való jog mindenkit megillet. Ugyanakkor az új alakulatok jelöltjei saját bőrükön is megtapasztalhatják, hogy komoly erőfeszítések árán lehetséges csak a voksok megszerzése, a hatalomhoz való hozzáférés. A hosszú távú építkezés szempontjából (ha egyáltalán létezik ilyen az erdélyi magyar közéletben) elgondolkodtató a tény, hogy az a jelölt, aki eddig távol maradt a politikától, szinte jobb eséllyel vág bele a politikai küzdelembe, mint azok, akik évekig élvezhették a hatalmi eszközök és pénzek feletti uralmat. A kormányzati szerepvállalás nem a politizálás egyetlen értelme, közéleti szereplőinknek nagyobb fontosságot kellene tulajdonítaniuk a civil és a szakmai előmenetelnek, az időtálló értékek megteremtésének, mint a napi aktuálpolitikai iszapbirkózásnak.

Share Button
Ennyien olvasták: 222

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.