Központ
2017. december 15. péntek, Valér
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Borús
Holnap
Borús
Borús
Vasárnap
Borús

Tiszta lappal, avagy lenullázva minden szinten

Központ január 18, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborTiszta lappal, avagy
lenullázva minden szinten

Új fejezet kezdődik a marosvásárhelyi RMDSZ életében. Felszámolták a választott helyi testületeit, és egy bizottságot neveztek ki azok újraszervezésére. A város magyar lakosságának a legnagyobb része mostanáig sem vállalt aktív közéleti szerepet, de valószínűleg a kétségbeesett intézkedés ellenére sem lesz ez másként. Mindemellett városunkban van az RMDSZ egyik leghűségesebb szavazótábora. Csökkent ugyan a „magyar pecsételők” létszáma, de az „új pártok” sorozatos kudarca jól jellemzi a vásárhelyiek hozzáállását.

Nem volt bennünk fogékonyság az új – valós vagy éppen csak annak vélt – alternatívákkal szemben, és ugyanakkor „hidegvérű pragmatizmussal” jutalmaztuk az eddig (balul) kormányzó, megújulásra képtelen alakulatot. Most pedig, viszonylagos sikerei ellenére, „lenullázták” a vásárhelyi RMDSZ-szervezetet, és elismerték ezáltal, hogy komoly problémákkal kell szembenézniük. Ha egy objektív elemző számára a választók elégedetlensége jelentené a legnagyobb kihívást, ebben az esetben inkább a szervezeten belüli fejetlenség és széthúzás követelte meg a drasztikus és egyben antidemokratikus lépést. Milyen szervezet lehet az, amely éppen a legnagyobb szavazóbázissal rendelkező központjában nem tudja biztosítani a zökkenőmentes tevékenységet? Milyen érdekképviseleti szövetség az, amely a saját (városi, megyei és országos) vezetői között sem képes harmóniát teremteni? Milyen erőt tud felmutatni egy olyan alakulat, amely a belső gondjaira sem találja a megoldást?

Eközben pedig megfosztották a hatalom kegyeitől az eddigi haszonélvezőket, tehát minden szinten megroskadt a kormányzásra berendezkedett „építmény”. Itt állunk a néhány fős, ellenzéki sorsra ítélt parlamenti képviselettel, és a „játékszereitől megfosztott”, bársonyszékhez szokott, szoktatott RMDSZ-funkcionáriusokkal. Eljött annak az ideje, amikor nem a központi pénzekre kellene alapozni a munkát, hanem a magyar lakosság érdekeire és a civil szférára, amikor már nem a mindenkori hatalommal való lepaktálás kellene legyen a cél. Egy új, időtálló, független identitást kellene megszabjanak maguknak azok, akik a romániai magyarok képviseletét felvállalták. Vagy tovább sóvároghatnak az elvesztett hatalmi pozíciójukért a keserű ellenzék berkeiben.

Az „elnéptelenedett néppártok” még a négy évvel korábbi szintre sem jutottak el. Az RMDSZ-t támogatók kiábrándultsága önmagában nem volt elegendő a szavazatgyűjtéshez. A „csíkkarcfalvi dzsentri” és hadserege látványos csapásokat mért a „demokrácia központokra”. Van, aki „emigrált”, van, aki „lepaktált az ördöggel”, és van, aki mély hallgatásba menekült. Egy olyan kártékony magyar-magyar harc folyt, amelyben több fontos személyiségünk is elvérzett, amelyben számos nemzeti kérdést a sárba tiportak, amelyben a legnagyobb ellenségünk a saját nemzetünk volt. Az erdélyi magyar ellenzék (is) lenullázódott. Mostantól nagyobb odaadással végezhetik a közösségi munkájukat. A jobb- és baloldalon egyaránt ideje volna új fejezetet nyitni. Így sokkal látványosabb eredmények elé néznénk, mintha a régi történetet folytatnánk.

Share Button
Ennyien olvasták: 188

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.