Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Havazás
Ma
Havazás
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Tisztújítás

Szentgyörgyi László március 2, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Új elnököt választott a Maros megyei RMDSZ, a „szövetség” legnagyobb – és legerősebbnek hitt, tartott – területi szervezete. Igaz, a múlt pénteki választás csak hivatalosította a már tavaly decemberben, az addigi elnök kényszerű lemondása után kialakult állapotot.

Hogy milyen okok vezettek Brassai félreállításához, az egyértelműen meg nem állapítható, a magyarázattal maga az RMDSZ sem sietett a nyilvánosság elé. Annyi látszott, hogy lassan elvesztette a régiek bizalmát, akiknek a támogatása nélkül nem kerülhetett volna vezető pozícióba. Tán emlékeznek még, hogy ez a „bizalom” repítette az egykor Kelemen Atilla udvari lelkészének mondott Brassait, némi ügyvezető elnöki átmenet után, a megyei elnöki székbe. Aztán az öregek, tapasztalván, hogy önállósította magát, s nem viszonyul az általuk elvárt alázattal útmutatásaikhoz, elvárásaikhoz, hirtelen félreállították. Brassai bukásához gyaníthatóan az is hozzájárult, hogy miközben elvesztette a „régi motorosok” – Markó, Borbély, Kelemen Atilla – bizalmát, nem sikerült az országos szinten egyre befolyásosabb székelyföldi csoport – gyakorlatilag ide sorolandó Kelemen Hunor is – támogatását megszereznie.

Péter Ferenc szerencsés helyzetben tudhatja magát, egyaránt élvezi mind a két említett erőcsoport támogatását. Egyelőre. Mert előbb-utóbb neki is tapasztalnia kell, hogy egy fenékkel két lovat megülni: esélytelen vállalkozás. Márpedig a régi vonalasok és a „fiatal farkasok” közötti ellentétek sejtéseink szerint legalább annyira feloldhatatlanok, mint a magyarországi liberális bal- és jobboldal, az MSZP és a Fidesz közöttiek. Péter Ferenc elnöki pozíciója is csak akkor szilárdulhat majd meg, ha valamelyik csoport a másik fölé kerekedik. Addig azonban kényes és veszélyes egyensúlyozásra kényszerül a két oldal között.

Magára a pénteki tisztújításra visszatérve: az a tény, hogy egyedül a későbbi győztes jelöltette magát, számos kérdést vet fel a megyei szervezeten belüli állapotokat illetően. Két változat lehetséges, egyik sem fest túl biztató képet: vagy annyira lejáratódott az elnöki tisztség presztízse, hogy senki sem tartja érdemesnek az érte való vetélkedést, vagy valakik előbbre valónak tartják, hogy bizalmi emberüket hozzák pozícióba, semmint adnának a pártdemokrácia akár látszatára is.

Péter Ferenc a megyei szervezet megerősítését és a belső feszültségek oldását tartja legfőbb feladatának. „Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert egyre nagyobb a bizalmatlanság a politikusokkal szemben, közösségépítő munkát kell végeznünk, hogy visszanyerjük a magyarság bizalmát” – mondta az új elnök. Nos, ha egy új vezető megválasztása valamiféle mérföldkőnek tekinthető egy szervezet életében, akkor Péter eme kijelentése kifejezetten az: nem tudni, mennyire őszinte, de nyílt bevallása annak, hogy az RMDSZ bizony elvesztette a magyarság bizalmát.

Úgy fest, innen akár új fejezetet is lehetne kezdeni…

Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 323

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.