Központ
2020. augusztus 08. szombat, László

Tisztújítás

Szentgyörgyi László március 2, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Új elnököt választott a Maros megyei RMDSZ, a „szövetség” legnagyobb – és legerősebbnek hitt, tartott – területi szervezete. Igaz, a múlt pénteki választás csak hivatalosította a már tavaly decemberben, az addigi elnök kényszerű lemondása után kialakult állapotot.

Hogy milyen okok vezettek Brassai félreállításához, az egyértelműen meg nem állapítható, a magyarázattal maga az RMDSZ sem sietett a nyilvánosság elé. Annyi látszott, hogy lassan elvesztette a régiek bizalmát, akiknek a támogatása nélkül nem kerülhetett volna vezető pozícióba. Tán emlékeznek még, hogy ez a „bizalom” repítette az egykor Kelemen Atilla udvari lelkészének mondott Brassait, némi ügyvezető elnöki átmenet után, a megyei elnöki székbe. Aztán az öregek, tapasztalván, hogy önállósította magát, s nem viszonyul az általuk elvárt alázattal útmutatásaikhoz, elvárásaikhoz, hirtelen félreállították. Brassai bukásához gyaníthatóan az is hozzájárult, hogy miközben elvesztette a „régi motorosok” – Markó, Borbély, Kelemen Atilla – bizalmát, nem sikerült az országos szinten egyre befolyásosabb székelyföldi csoport – gyakorlatilag ide sorolandó Kelemen Hunor is – támogatását megszereznie.

Péter Ferenc szerencsés helyzetben tudhatja magát, egyaránt élvezi mind a két említett erőcsoport támogatását. Egyelőre. Mert előbb-utóbb neki is tapasztalnia kell, hogy egy fenékkel két lovat megülni: esélytelen vállalkozás. Márpedig a régi vonalasok és a „fiatal farkasok” közötti ellentétek sejtéseink szerint legalább annyira feloldhatatlanok, mint a magyarországi liberális bal- és jobboldal, az MSZP és a Fidesz közöttiek. Péter Ferenc elnöki pozíciója is csak akkor szilárdulhat majd meg, ha valamelyik csoport a másik fölé kerekedik. Addig azonban kényes és veszélyes egyensúlyozásra kényszerül a két oldal között.

Magára a pénteki tisztújításra visszatérve: az a tény, hogy egyedül a későbbi győztes jelöltette magát, számos kérdést vet fel a megyei szervezeten belüli állapotokat illetően. Két változat lehetséges, egyik sem fest túl biztató képet: vagy annyira lejáratódott az elnöki tisztség presztízse, hogy senki sem tartja érdemesnek az érte való vetélkedést, vagy valakik előbbre valónak tartják, hogy bizalmi emberüket hozzák pozícióba, semmint adnának a pártdemokrácia akár látszatára is.

Péter Ferenc a megyei szervezet megerősítését és a belső feszültségek oldását tartja legfőbb feladatának. „Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert egyre nagyobb a bizalmatlanság a politikusokkal szemben, közösségépítő munkát kell végeznünk, hogy visszanyerjük a magyarság bizalmát” – mondta az új elnök. Nos, ha egy új vezető megválasztása valamiféle mérföldkőnek tekinthető egy szervezet életében, akkor Péter eme kijelentése kifejezetten az: nem tudni, mennyire őszinte, de nyílt bevallása annak, hogy az RMDSZ bizony elvesztette a magyarság bizalmát.

Úgy fest, innen akár új fejezetet is lehetne kezdeni…

Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 702

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.