Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Titanic

Központ április 13, 2012 Vélemény

Molnar TiborTitanic

Pontosan száz éve, 1912. április 14-én (Tibor napján), valamivel éjfél előtt a Titanic jéghegynek ütközött, és nem egészen három óra alatt elsüllyedt, ezt mindenki tudja. Akad azonban néhány olyan részlet, amiről kevesen hallottak.

 

Egyik az, hogy a Carpathia fedélzetén – ez volt az a gőzös, amely a Titanic megmentésére sietett, sajnos késve – aznap éjjel szolgálatban lévő rádiós levelezői szakon végezte el a távírdásztanfolyamot, ami végzetesnek bizonyult. Ugyanis a süllyedő luxushajóról a következő üzenetet adták le Morse-jelekkel: „Jéghegynek ütköztünk, a hajó vészesen süllyed, segítsen, aki tud!” A bugyuta technikus ezt a következőképpen dekodifikálta: „Órák óta követ bennünket három pajkos delfin, vajon mikor unják meg?” Mire észrevették a tévedést, már késő volt.

Van egy olyan legendaszerűség is, miszerint a hajózenekar tagjai el sem mozdultak a helyükről, hősiesen zenéltek egész addig, amíg a hajó alá nem merült a hullámsírba. Ez részben igaz, csakhogy szó sem volt hősiességről; egyszerűen úgy meg voltak mecseredve a zenészek, hogy észre se vették: gáz, illetve víz van, csak amikor már buborékok jöttek ki a szaxofonból, tengeri csikók úsztak elő a zongorából, és egy elektromos rája beleikrázott a nagybőgőbe, de ekkor már – ismét csak – késő volt. Fura egybeesés, hogy pont Handel Vízizenéjének harmadik szvitjét játszották, amikor a hullámok összecsaptak a fejük fölött.

Harmadik érdekesség: a kevés mentőcsónak miatt nyuvadtak meg olyan sokan – hát ez badarság. Valójában kétszer annyi mentőcsónak volt, mint amennyire szükség lett volna, csak az emberek bepánikoltak. Ahogy sorra bocsátották vízre őket, sokkal több ember gyúródott beléjük, mint az egyes csónakok teherbírása, így egymás után süllyedtek el. Az ily módon a jéghideg vízbe került, fuldokló emberek aztán próbáltak felkapaszkodni a még úszó lélekvesztőkre, így azok is elsüllyedtek, hiába csaptak agyon közülük jó párat a bennük ülők az evezőkkel.

A Titanicról szóló film műfaját tekintve romantikus katasztrófafilm, és mindenkit megríkat: a nők a meghatódottságtól sírnak, mellettük az emberek pedig azért, hogy mikor lesz már vége, mert három és fél óra hosszú, ohne reklám. James Cameron rendező kevésnek érezte magát a sztorit (elsüllyed egy hajó, na bumm), ezért megspékelte egy jómódú fruska és egy csavargó siheder, Rose és Jack románcával; az egész persze csak kitaláció. A sztori dióhéjban: Rose úgy dönt, hogy kijelentkezik, vagyis vízbe veti magát a hajó tatjáról, de Jack közbelép, mert elég szemrevaló a spiné, még ha kissé parasztképű is. Szerelem ez második látásra: összejönnek, és Rózsika megkéri a fiút, hogy rajzolja le őt pucéran. A csávó szívesen tesz eleget a pajzán kívánságnak, majd valamivel később egy, az óceánjáró raktárterében dekkoló automobilban megrajzolja még egyszer, de olyan alaposan, hogy nemcsak a bige szemei párásodnak be, hanem még a kocsi ablakai is… Épp a fedélzeten sétálgatnak az etyepetye után, amikor beköszön az eisberg. A nagy felfordulásban elkeverednek egymás mellől, majd újra találkoznak, de ekkor Jack már oda van bilincselve valamilyen csővezetékhez, derékig vízben. Szerelme próbálja kiszabadítani, ami nem sikerül neki, viszont elhangzik a filmtörténelem egyik legokosabb párbeszéde:

– Menyek hozok segítséget, várjál meg itten.

– Oké, itten foglak várni.

Végül valahogy kiszabadul, de már csak annyi van hátra neki, amennyi a filmből, mert a vízbe kerülvén szép lassan elkékül és alámerül. Rózsika megmenekül, és felcsendül a főcímdal: My Heart Will Go On, magyarul: A szívemben tovább élsz.

Tizenegy Oscart kapott.


Share Button
Ennyien olvasták: 478

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.