Központ
2020. május 28. csütörtök, Emil, Csanád

Titkolnak valamit, uraim?

Szentgyörgyi László február 10, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Nyitottság, átláthatóság, kölcsönös bizalom – íme bármely rendszer – közigazgatási, termelési, oktatási, egészségügyi stb. – minden gyanú fölött álló, hatékony működtetésének alapkövetelményei. Természetesen a nélkülözhetetlen szakmai tudás mellett, ami szükséges ugyan, de amint meggyőződhettünk felőle, nem elégséges.

Úgy alakult, hogy a világ ezen a táján a sokakat érintő, életsorsokat meghatározó kérdésekben rendszerint a lakosság megkérdezése nélkül döntöttek, s döntenek ma is. A magukat kiválasztottnak tartó, többnyire csak megválasztottak. Hiába na, a demokráciához fel kell nőni, az nem mindenkinek az apanázsa, különösen nem azoké, akik kizárólag függőségi viszonyban képesek elképzelni életüket. Mert ahhoz szoktatták őket. Ezért tartandó üdvözlendőnek minden olyan kísérlet, szándék, amely viszonylag rendezett, átlátható viszonyok megteremtését célozza a közélet, az adminisztráció bármely területén. És elítélendőnek minden olyan kísérlet, ami eme törekvéseket gátolja.

Emlékeznek még, a tavalyi választásoknak – mind a helyhatóságinak, mind a parlamentinek – megújulást, generációváltást hirdetve vágott neki az RMDSZ. Sokan gyanakvással fogadták, mert hát ígértek hasonlót már korábban is, anélkül, hogy bár egyszer is tartották volna magukat az ígéretekhez. Csakhát milyen az ember, javíthatatlan derűlátó, mindig abban reménykedik, hogy egyszer csak bekövetkezik… a csoda. Mert Romániában lassan felér egy csodával, ha valaki, valakik tartják a szavukat.

Nos, a csoda ezúttal is – immár sokadszorra- elmaradt. Mire is gondolok? Például arra, hogy a vásárhelyi önkormányzati képviselőtestület működési szabályzatának módosítását indítványozta az RMDSZ egyik képviselője, Bakos Levente. Mit szeretne elérni az indítványtevő, azaz az RMDSZ? Nem mást, mint hogy ezentúl ne filmezhessék és közvetíthessék élőben a tanácsüléseket. Magyarán: ne legyenek azok nyilvánosak. És már miért ne lennének? Hisz mégiscsak választott képviselők tárgyalnak meg közösségi ügyeket, s nem valami exkluzív klub tagjai dugják össze a fejüket némi magánbeszélgetésre… Emlékeztetni szeretnék: az RMDSZ polgármesterjelöltje a tavaly még éppen az átláthatósággal kampányolt, a lehető legszélesebb nyilvánosságot követelt és ígért a helyi ügyek intézésében.

A jelek szerint azóta változott a helyzet, ma már az RMDSZ nem ragaszkodik az átláthatósághoz, a döntéshozatali folyamatok nyilvánosságához.

Vajon miért? – kérdezhetné bárki. – Csak nincs valami titkolnivalójuk?

Mert nagyon úgy fest, mintha igenis lenne.

Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 930

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.