Központ
2017. szeptember 20. szerda, Friderika
Zivatar valószínű
Holnap
Zivatar valószínű
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű

Tíz százalékkal boldogabbak

Ferencz Zsombor június 6, 2015 Vélemény

zsombor_kpontNem lehet fogást találni a román kormány áfacsökkentési intézkedésén. Egy olyan országban, ahol az átlagkereset az egyik legalacsonyabb az Európai Unión belül, ahol a szegénység és a gazdasági kilátástalanság szinte mindenkit nyomaszt, ahol nem beszélhetünk értékteremtő gazdaságról, ott mindenképpen szükség van az élelmiszerek áruforgalmi adójának a csökkentésére, illetve annak az európai trendekhez való kiigazítására. Igaz ugyan, hogy Magyarországon ez kivételesen magas, de az uniós országok többségében még a nálunk bevezetett 9%-nál is alacsonyabban van meghatározva. Így tehát lépéskényszerbe kerültek azok a szomszédos országok – többek között Magyarország és Bulgária –, amelyek uniós tagállamok, de mivel jóval magasabb adókulcsot alkalmaznak, komoly adókieséssel kell számolniuk. Ebből a szempontból mindenképpen elismerés jár Pontáéknak.

De mi van akkor, ha a részleteit is megvizsgáljuk a kialakult helyzetnek, ha benézünk a populista intézkedések mögé, és felrajzoljuk ennek a Trianon-szülte országnak a teljes gazdasági profilját? Akkor bizony sokkal sötétebb kép tárulkozik elénk, mint az oly kedves és népszerű áfacsökkentési idill. Nem is olyan régen ugyanez a kormány az üzemanyag jövedéki adójával és a pincéreknek szánt borravalóval „szórakozott”. Az adózási rendszert minden téren csak tovább bonyolította. Nem tudta megvédeni a hazai termelőket az uniós dömpinggel szemben. Ráadásul kilátásba helyezte az eddig járulékfizetési mentességet élvező jövedelmek megadózását, illetve más megszorító intézkedéseket. Ezután jöhet tehát a nekünk szánt feketeleves.

Természetesen nagy örömmel tölt el mindannyiunkat, hogy tíz százalékkal csökkenthetjük az élelmiszerekre szánt költségvetésünket, de ez nem jelenthet vigaszt azokra a problémákra, amelyek szintén fájdalmasan nyomasztanak bennünket. Ilyen például az egészségügyi szolgáltatások alattomos megvonása, az erre szánt pénzügyi keretek eltékozlása, az autópályák hiánya, illetve az ezekből származó mindennapos kockázatok kényszerű felvállalása. A fiatalok tömeges elvándorlása. A rossz közhangulat és a közönséges politikai torzsalkodások. A pénzhiánnyal okolható gyenge oktatási rendszer, a mindent áteresztő szociális háló, a közbiztonságot fenntartani képtelen rendőri felügyelet. És még számtalan hasonló kivetnivaló.

De hiábavaló az aggódás. Bármennyire is szeretnénk, nem áll módunkban ezekre a kérdésekre megtalálni a megoldást. Csak fölöslegesen erőlködnénk. Jobban tesszük, ha ellazulunk, hiszen újra itt van a nyár. A strandolás, a vakáció és a szabadság ideje. Egyre melegebben süt a nap, és ezt áfamentesen is élvezni lehet. Olcsóbb lett a banán, a sör, a csórékolbász meg a többi élelmiszer. Június elsejétől kezdődően tíz százalékkal boldogabbak lehetünk!

Share Button
Ennyien olvasták: 373

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.