Központ
2020. július 11. szombat, Nóra, Lili

Tíz százalékkal boldogabbak

Ferencz Zsombor június 6, 2015 Vélemény

zsombor_kpontNem lehet fogást találni a román kormány áfacsökkentési intézkedésén. Egy olyan országban, ahol az átlagkereset az egyik legalacsonyabb az Európai Unión belül, ahol a szegénység és a gazdasági kilátástalanság szinte mindenkit nyomaszt, ahol nem beszélhetünk értékteremtő gazdaságról, ott mindenképpen szükség van az élelmiszerek áruforgalmi adójának a csökkentésére, illetve annak az európai trendekhez való kiigazítására. Igaz ugyan, hogy Magyarországon ez kivételesen magas, de az uniós országok többségében még a nálunk bevezetett 9%-nál is alacsonyabban van meghatározva. Így tehát lépéskényszerbe kerültek azok a szomszédos országok – többek között Magyarország és Bulgária –, amelyek uniós tagállamok, de mivel jóval magasabb adókulcsot alkalmaznak, komoly adókieséssel kell számolniuk. Ebből a szempontból mindenképpen elismerés jár Pontáéknak.

De mi van akkor, ha a részleteit is megvizsgáljuk a kialakult helyzetnek, ha benézünk a populista intézkedések mögé, és felrajzoljuk ennek a Trianon-szülte országnak a teljes gazdasági profilját? Akkor bizony sokkal sötétebb kép tárulkozik elénk, mint az oly kedves és népszerű áfacsökkentési idill. Nem is olyan régen ugyanez a kormány az üzemanyag jövedéki adójával és a pincéreknek szánt borravalóval „szórakozott”. Az adózási rendszert minden téren csak tovább bonyolította. Nem tudta megvédeni a hazai termelőket az uniós dömpinggel szemben. Ráadásul kilátásba helyezte az eddig járulékfizetési mentességet élvező jövedelmek megadózását, illetve más megszorító intézkedéseket. Ezután jöhet tehát a nekünk szánt feketeleves.

Természetesen nagy örömmel tölt el mindannyiunkat, hogy tíz százalékkal csökkenthetjük az élelmiszerekre szánt költségvetésünket, de ez nem jelenthet vigaszt azokra a problémákra, amelyek szintén fájdalmasan nyomasztanak bennünket. Ilyen például az egészségügyi szolgáltatások alattomos megvonása, az erre szánt pénzügyi keretek eltékozlása, az autópályák hiánya, illetve az ezekből származó mindennapos kockázatok kényszerű felvállalása. A fiatalok tömeges elvándorlása. A rossz közhangulat és a közönséges politikai torzsalkodások. A pénzhiánnyal okolható gyenge oktatási rendszer, a mindent áteresztő szociális háló, a közbiztonságot fenntartani képtelen rendőri felügyelet. És még számtalan hasonló kivetnivaló.

De hiábavaló az aggódás. Bármennyire is szeretnénk, nem áll módunkban ezekre a kérdésekre megtalálni a megoldást. Csak fölöslegesen erőlködnénk. Jobban tesszük, ha ellazulunk, hiszen újra itt van a nyár. A strandolás, a vakáció és a szabadság ideje. Egyre melegebben süt a nap, és ezt áfamentesen is élvezni lehet. Olcsóbb lett a banán, a sör, a csórékolbász meg a többi élelmiszer. Június elsejétől kezdődően tíz százalékkal boldogabbak lehetünk!

Share Button
Ennyien olvasták: 723

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.