Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Történelmi személyiségek besorozása

Központ február 7, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborTörténelmi személyiségek besorozása

A „betegség” először Magyarországon ütötte fel a fejét. A demokrácia kudarcaként is elkönyvelhető folyamatban a politikai pártok fokozatosan kifogytak a tömegeket megmozgató trükkjeikből, a választók tudatába pedig végérvényesen beépült a politikusok hazug magatartása. E kétségbeejtő helyzetnek az ideiglenes áthidalására a „boszorkánykonyha szakácsai” kitalálták a „szép elnevezések stratégiáját”. A módszer lényege: mindegy, mit nyújtunk a fogyasztónak (vagyis az adófizető választónak), azt a valamit minél szebb csomagolásban kell felkínálni.

 

Ennek a reklámfogásnak a legkézenfekvőbb eszközeként olyan neves történelmi személyiségek és nemzeti hősök nevét társították egy-egy gazdasági terv, pénzügyi megszorítás, vagy akár adóemelés mellé, amellyel – reményeik szerint – enyhítettek a keserűpirula ízén. Magyarország gazdasági „fellendülési” terveit előbb Széchenyi István, majd Széll Kálmán neve fémjelezte, de a tervek megvalósulva – enyhén szólva – messze elmaradtak az elvárásoktól. A híres személyiségek egy-egy olyan kormányprogrammal lettek „összevegyítve”, amelyek végül csorbát ejtettek a nevük patináján. Nem történt más: feláldozták múltunk ereklyéit bizonyos politikai csoportok céljainak az oltárán.

Innen merítették „zseniális” ötleteiket az erdélyi magyar politikusok is. Így született meg a „Kogălniceanu Program” az RMDSZ, valamint a „Mikó-terv” az EMNP javaslatára. Ezeken kívül különféle politikai ámokfutások „kozmetikázására” is alkalmazták a „szép elnevezések stratégiáját”. Mikó Imre nevét például már le is nyúlták az RMDSZ politikusai, egy jogvédelmi szolgálat népszerűsítésére. Dicséretes a kezdeményezés, de nagyon átlátszó a szándék. Egy másik neves személyiségünk, Kós Károly neve is ott ékeskedik az RMDSZ kalapján, a róla elnevezett Akadémia Alapítvány által. Az MSZP farizeusait nem az RMDSZ hívta meg erdélyi korteshadjáratukra, hanem az említett alapítvány. Nehezen érthető, miért kellett Kós Károly nevét egy ilyen közönséges politikai fogással bemocskolni? Ezenkívül szintén RMDSZ vezénylettel működik Marosvásárhelyen a Bernády György nevét viselő Közművelődési Alapítvány (mintha már dicső polgármesterünk is az említett alakulat tagja lett volna), és létezik egy Borsos Tamásról elnevezett történész egyesület, amely a balliberális ideológia egyik matuzsálemét hívta meg városunkba előadást tartani. Kell ez nekünk?

Remélhetőleg a jogi szempontok figyelembevételével, azaz törvényesen jártak el múltunk jeles személyiségeinek a bemocskolása során, mert így legalább megmaradt nekik a törvényességre való hivatkozás mint mentség. Ennek ellenére mind a magyar, mind a román akadémiának, valamint a törvényalkotói testületeknek olyan intézkedéseket, jogszabályokat kellene hozniuk, amelyek megtiltanák a nemzeti örökség ilyetén módon, azaz politikai, anyagi vagy morális haszonszerzés céljából történő felhasználását.

Share Button
Ennyien olvasták: 443

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.