Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Tolvajt kiáltanak

Központ szeptember 29, 2011 Vélemény

Ferenc_ZsomborTolvajt kiáltanak

Nem lehet kétségünk afelől, hogy szinte mindegyik sportban vannak „háttérintézkedések”. A remélt nyereség függvényében egyre többen próbálkoznak különféle pályán kívüli eszközökkel, hogy a csapatukat előnyhöz juttassák. Ilyen például a teljesítménynövelő szer, amelynek a használata sok esetben csak a díj átvétele után bizonyosodik be. Az egész világ által ünnepelt hősünk néhány perc alatt egy közönséges csalóvá válik. A bajnokot övező tiszteletet és a megbecsülést a megvetés és a közutálat váltja fel.

Egy másik pályán kívüli módszer a bírók lefizetése. Néhány évvel ezelőtt a francia labdarúgást rázta meg egy óriási botrány, de napjainkban is tart a kivizsgálás többek között az olasz, a német és a magyar labdarúgás botrányos ügyeiben. Akárcsak az élet többi területén, a sportban is állandóan jelen lesz a csalás, és bármennyire küzdenek ez ellen a hatóságok, mindig lesznek újabb és újabb „bunda-ügyek”. Mit tehetünk, ha van erre is népes közönség?

A ravasz fondorlatok, a szabályok kijátszása, mások becsapása annyira mindennaposak az életünkben, mint a szervezetünkben megtalálható baktériumok. Akkor van baj, betegség és „botrány”, ha ezek annyira elszaporodnak és felerősödnek, hogy működési zavarok következnek be. A gazdasági és a politikai életben még gyakoribbak a hasonló ügyek. Romániában létezik egy intézmény, amely ezeket az ügyeket vizsgálja ki. Az intézmény neve: Korrupcióellenes Igazgatóság. Ezek az „ügyészek” már több tucat vállalkozó, politikus, polgármester, klubelnök stb. ellen emeltek vádat (különböző „feljelentésekre” alapozva), de utólag egy másik állami intézmény, a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján szinte mindenkit felmentettek.

Románia egykori miniszterelnökének „termopános” ügye egy példa a sok közül. Az RMDSZ egykori távközlési miniszterét eltávolították a politikából, de nem ítélték el. Egy PSD-s szenátort, aki több hónapig a börtönben ült, a napokban mostak tisztára. Ugyanígy politikai zsarolásnak bizonyult az RMDSZ környezetvédelmi miniszterének vagy a Hargita megyei tanács elnökének a megvádolása is. A Kolozsváron lefülelt bukaresti focimágnás pénzzel teli aktatáskája sem volt elegendő bizonyíték a jogerős ítélethez. Sorolhatnánk tovább a korrupcióellenes ügyészek baklövéseit. A nagybányai polgármester esete talán az egyetlen, ahol bebizonyosodott a vád és elítélték a korruptnak bizonyuló személyt. Ezek után mit mondhatnánk arra, hogy ez a híres-nevezetes szervezet, a DNA egy vásárhelyi vállalkozót megvádolt a labdarúgó bírói testület lefizetésével?

Városunk nevét, focicsapatát kétes ügyekkel hozták összefüggésbe. Mi a garancia arra, hogy nem megint egy politikai csatározásnak vagyunk a tanúi, hogy nem egy megcsinált ügy van a háttérben? Ha tényleg korrupcióról van szó, és annyiszor szó volt, amikor megvádoltak valakit, akkor véglegesítsék az ügyeket, ítéljék el a vádlottakat és büntessék meg őket, vagy ellenkező esetben kérjenek nyilvánosan bocsánatot az ügyészek, sőt kártérítést is fizessenek! Igazságot akarunk, nem csak annak a látszatát. Vagy megint mindössze csak tolvajt kiáltanak?

Share Button
Ennyien olvasták: 672

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.