Központ
2020. július 06. hétfő, Csaba

Trianon

Központ június 6, 2013 Vélemény

MORGÓ

LaciokTrianon

A magyar parlament 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni békediktátum napját, június 4-ét, törvényben is kinyilvánítva a szétszakított, több államban élő magyarság együvé tartozását. Szimbolikus, de nagy jelentőségű döntés volt, olyan, amely remélhetőleg igazi fordulópontot jelent a nemzetpolitikában. A globalista világrend, a nemzetközi pénzpiaci érdekek feltétel nélküli kiszolgálása helyett a nemzeti érdekek védelmét előtérbe helyező, s azokért kiálló nemzeti kormány működése reménykedésre jogosít.   

Az első világháborút lezáró békediktátumot enyhén szólva gátlástalan, hazudozó politikusok hozták tető alá. Ennek következtében vált a maradék, a Csonka-Magyarország – amely elvesztette területének 2/3-át és lakosságának 1/3-át – olyan országgá, amely önmagával határos. Trianon után öt szomszédos államban éltek elszakított nemzettestek, az 1989-90-es változások után már hétfelé szakítottan éltek magyarok a környező országokban.

Mi is történt Trianonban? A népek önrendelkezési jogát és a nemzetiségi elvet, azaz az akkoriban untig ismételgetett wilsoni pontokat semmibe véve az országrablást békeszerződésben törvényesítik. Ennek értelmében az 1916-ban hadba lépett, és az 1918. május 7-én a központi hatalmakkal különbékét kötött Románia, tehát a világháború első vesztese, a győztes hatalmak, elsősorban Franciaország közreműködésével nagyobb területet szakíthatott Magyarországból, mint amekkorára a román irredenták a világháború előtt valaha is számíthattak. 1920. június 4-e után az addig 137 000 négyzetkilométeres Románia váratlanul és érthetetlenül 295 000 négyzetkilométeres országgá vált. Ezzel szemben az 1920 előtt (Horvátország nélkül) 282 000 négyzetkilométeres Magyarország 93 000 négyzetkilométeres állammá zsugorodott.

Hogyan volt ez lehetséges? A történet furcsaságát, érthetetlenségét csak fokozza, hogy akkoriban mind a magyarság, mind a románság lélekszáma kb. 11 millióra volt tehető. Nem mellékes az sem, hogy Trianon után százszor annyi magyar lett Nagy-Románia állampolgára, mint amennyi román maradt Csonka-Magyarországon.

A világraszóló igazságtalanság után szinte természetes, hogy kényszerpályára került a magyar politika, meghatározója két évtizeden keresztül a revízió gondolata volt. Hogy nem sikerült, az nem kizárólag a magyar politikusokon múlott. De ez már egy másik történet.  

A Nemzeti Összetartozás Napjához visszakanyarodva: reméljük, hogy az ebből az alkalomból szervezett rendezvények, megemlékezések hatásaként talán megerősíthető a sokakban megingott egészséges nemzeti öntudat, önbizalom. Ami nélkül jövőt építeni lehetetlen.


Share Button
Ennyien olvasták: 432

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.