Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

Tücsköt-bogarat

Központ május 30, 2013 Vélemény

Molnar TiborTücsköt-bogarat

Eddig nem használták ki kellőképpen a szöcskék, a hangyák és az egyéb ehető rovarfélék kínálta lehetőségeket sem az emberek, sem az állatállomány, sem a háziállatok táplálásában – állapítja meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy friss, kétszáz oldalas jelentésben. Egyúttal hangsúlyozzák: a világon kétmilliárd ember fogyaszt táplálékként fehérjében és ásványi anyagokban gazdag rovarokat. A FAO szerint a rovartenyésztés az élelem- és takarmánybiztonság megvalósításának egyik lehetséges útja. Rovarok mindenhol élnek és gyorsan szaporodnak – konstatálják továbbá igen elmésen –, ráadásul bővelkednek az alultáplált gyerekek ellátásához szükséges proteinben és egyéb tápanyagokban.

Tartalmazhatnak rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, szelént, cinket, valamint rostban is gazdagok. Ugyanakkor, a rovarok kisebb részben felelősek az üvegházhatást kiváltó káros gázok kibocsátásáért (magyarán: a sáskák és társaik nem rotyogják rojtosra az ózonpajzsot, a marhákkal ellentétben, lévén hogy egyetlen tehén napi 800 uszkve 1000 liter metánt purcant világgá). Az Ehető Rovar Program keretében olyan ízeltlábúak felhasználását is vizsgálják, mint a pókok vagy a skorpiók, habár azokat rendesen nem sorolják a rovarvilágba. Biológusok vizsgálatai szerint az ehető rovarok (bizonyos hangyák, tücskök, szöcskék stb.) fehérjetartalma megközelíti a sovány vörös húsokét vagy egyes tengeri halakét – hangsúlyozza a FAO.

Meg vagyunk élve! Elsősorban a korgó gyomrú afrikai purecek, akik mostanáig halomra pusztultak éhen, mert eszükbe nem jutott elcsócsálni pár szöcskét, bekapni néhány cecelegyet vagy felnyalni egy hangyacsapást. Megváltás továbbá a fejlett nyugati társadalmak számára is, hiszen a statisztikai adatok szerint (bármily hihetetlennek tűnjék is) világszerte többen halnak meg a felültápláltság, vagyis az elhízás okozta betegségek következtében, mint alultápláltság miatt. A gasztronómiában pedig egyenesen globális forradalom várható, mivelhogy a rovarok képezik az állatvilág legnépesebb osztályát, kábé másfél millió fajjal, de napjainkban is folyamatosan fedeznek fel újakat. És ezt a számot nyugodtan be lehet szorozni akár százzal is: ha a marhabélszínt, disznókarajt rengetegféleképpen lehet tálalni, úgy a tücsökcsülök, a hangyatarja, a botsáskamáj vagy a zugpókcomb elkészítési módozatait is csak a képzelet(deficit) limitálhatja.

Mi erdélyiek se kell féltsük a belünket; jóllehet szaharai törpeskorpióhoz, brazíliai góliátbogárhoz vagy friss tarantula-aprólékhoz vélhetően csak bajosan jutunk majd hozzá, fölös minden aggodalom: a Kárpát-medencében is több tízezer fajta bogár él! Ami ráadásul a rovarok osztályának csak az egyik rendje, mert ott vannak még a poloskák, kullancsok, termeszek, pókok, szitakötők, pillangók, nünükék meg egyéb szárnyas gezemicék… Ahogy az anyag és a pálinkánakvaló nem vész el, csak átalakul, ugyanúgy megmaradnak a hagyományos magyar ételek is, csak kissé újragondolva: töltött káposzta helyett töltött káposztalepke, erdélyi fatányéros helyett erdélyi csótányéros, hagymatokány helyett hangyatokány és így tovább. Ezeket burkolja majd a pórnép, de fogadásokon, jobb éttermekben egzotikusabb falatokkal fogják kényeztetni az insectafág vendégeket, mint például lávakövön sült lárva, grillezett selyemhernyó vagy szkarabeuszos sushi.

Az iskolákban megszűnik a tej és kifli program, illetve átalakul az is kicsinyég: tej helyett lótetűtejből ülepített ganajtúrót vagy trágyakefírt kapnak a nebulók, kifli helyett pedig darázsfészket; nem süteményt, hanem igazit.

Bon appétit!


Share Button
Ennyien olvasták: 552

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.