Központ
2018. október 22. hétfő, Előd

Tusványos után

Központ augusztus 1, 2013 Vélemény

LaciokMORGÓ

Tusványos után

A közéleti, politikai érdeklődésű és nemzeti elkötelezettségű magyar fiatalok és kevésbé fiatalok számára lassan negyedszázada Tusványos a nyár legfontosabb eseménye. Az Olt partján évente egyszer a szabadegyetem különböző és örvendetesen gyarapodó számú előadásai, kerekasztal-beszélgetései alkalmával politikusok, politológusok, vezető értelmiségiek próbálják értékelni az erdélyi és Kárpát-medencei magyarság helyzetét, legfontosabb tennivalóit. Az idei Tusványost, tekintve a román kormány regionalizációs szándékait, felfokozott érdeklődés és várakozás kísérte. Arra az életbevágóan fontos kérdésre vártuk okkal-joggal a választ, hogy sikerül-e közelíteni az erdélyi magyar politikai erők álláspontjait a közelgő területi-közigazgatási átszervezés és az autonómia kérdéskörében.

Mielőtt az előbbi kérdésre válaszolnánk, fontosnak tartjuk elismételni: nem nevezheti magát népe, nemzete sorsa iránt elkötelezett közéleti szereplőnek, politikusnak az, aki nincs tudatában annak, hogy fontos nemzetstratégiai célok – autonómia, magyar nyelvű felsőoktatás, stb. – csak és kizárólag összefogással, közös kiállással érhetők el. Ha az erdélyi magyar politikai erők képtelenek egymás közt megegyezni, megtalálni a minden fél által vállalható kompromisszumot, akkor ama közösség érdeke ellen cselekednek, amelynek politikai érdekképviseletére vállalkoztak. Akkor pedig – tetszik, nem tetszik – megértek a lecserélésre. Merthogy a népet, bármennyire is szeretnék ezt egyesek, nem lehet lecserélni.     

Orbán Viktor magyar kormányfő zárónapi előadása csak megerősített bennünket abban a tudatban, hogy a globalizmus, a nemzetközi nagytőke, a multik szolgálatában álló Európai Uniótól nem számíthatunk segítségre. Ezt az SZNT által a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezésnek a visszautasításával is bizonyította. Tőkés László kérése, hogy az anyaország vállaljon védhatalmi státust Erdély irányában sok román politikusnál kiverte a biztosítékot. Pedig nem ördögtől való, és nem előzmény nélküli az eset, hisz ezt tette Ausztria is Dél-Tirol esetében. S ha már a román fél szóba került, annak is világossá kellene válnia, hogy az autonómiát anélkül, hogy a román társadalom egy bizonyos részét magunk mellé állítanánk, lehetetlen elérni. Erről Sabin Gherman és Valentin Stan győzhette meg hallgatóit.

S akkor visszatérve a korábbi kérdéshez – közelebb kerültünk-e az összefogáshoz? –, azt kell mondanunk: nem! Mire alapozzuk állításunkat? Elsősorban arra, hogy az RMDSZ vezető politikusai – „egyéni döntések alapján” – rendre visszautasították az előadásokon való részvételt. Tehát ez idő szerint úgy fest, soha távolabb nem álltunk a jelenlegi magyar kormány által szorgalmazott együttműködéstől, mint manapság. Hacsak Orbán Viktor ilyen irányú biztatásának, burkolt figyelmeztetésének nem lesz mielőbb – még mielőtt az időnk lejárna – foganatja.


Share Button
Ennyien olvasták: 355

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.