Központ
2020. július 15. szerda, Henrik, Roland

Új fejezet? Hiú remény!

Központ május 30, 2013 Vélemény

MORGÓ

LaciokÚj fejezet? Hiú remény!

Minden idők leglátványosabb kongresszusát tartotta az RMDSZ az elmúlt hét végén. Nagyotmondásairól elhíresült főtitkára 1000 résztvevővel és 100 szervezővel dicsekedett. A híradó képsorainak láttán a felületes szemlélőben régi, örökre letűntnek hitt idők emlékei elevenedtek fel. Minél bizonytalanabb egy politikai párt, szervezet helyzete, minél megrendültebb önbizalma, annál inkább törekszik kifele erőt mutatni, annál inkább hajlik az üres fesztivizmusra, az erőfitogtatásra. Valójában ez történt a múlt szombati „nagy népi hurálon” is. Az eseményre meghívtak minden olyan pártot – románt és magyarországit –, amelyektől valaha valamire is számított, számíthatott az RMDSZ. Kivéve az erdélyi magyar pártokat. Ezek szerint tőlük semmi jót nem várnak. Mindenesetre ezt jó tudni.

 

 

 

 

A kongresszuson természetesen „értékelték az elmúlt két évet, és kijelölték a következő évek teendőit, irányvonalait néhány nagyon fontos témában elfogadott dokumentum, valamint az Alapszabályzat- és a Program módosításai által”. Magyarán: erősítették a szervezet párt jellegét, világossá tették, hogy a döntés, a szervezeten belüli hatalom ezentúl maroknyi ember kezében összpontosul. De volt a kongresszusnak néhány érdekesebb, akár előremutatónak is nevezhető mozzanata. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke például bejelentette: a szövetség törvénytervezetet nyújt be Székelyföld területi autonómiájáról. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint ez volt a kongresszus legfontosabb döntése, olyan, amellyel új fejezetet nyitnak az RMDSZ politizálásában. Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester arra figyelmeztetett: ha öt éven belül nem lesz autonómiánk, akkor később sem lesz. Kimondta azt is, ami minden józan gondolkodású ember számára nyilvánvaló: az autonómia-küzdelmet csak a többi erdélyi magyar párttal és szervezettel való összefogással lehetséges sikerre vinni. Nagy kár, hogy csak kevesen vélekednek így.

Hogy mennyi az esélye az Antal által említett „új fejezet” megnyitásának, amelyre igencsak szükség lenne úgy általában is? Szerintem nagyon kevés. Mégpedig azért, mert az említettek – Antal és Ráduly, meg a hozzájuk hasonlóan gondolkodók – nem tartoznak ahhoz a szűk csoporthoz, amelyre a kongresszus ezentúl a döntéshozást, illetve a párton belüli korlátlan hatalmat bízta.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 429

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.