Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Új helyzet

Központ május 11, 2012 Vélemény

 Ferenc ZsomborÚj helyzet

Új helyzet alakult ki az RMDSZ körül. A kormányzati szerepvállalás sorozatos kudarcai (mint például a kisebbségügyi törvény-, az autonómiatörekvés-, az állami magyar egyetem-, valamint a székelyföldi gazdasági fejlődés hiánya) után tulipános képviseletünket még bűnbaknak is felhasználták, és minden rossznak a kizárólagos okozójává nevezték ki.

 

Az állami pénzek elköltésével foglalatoskodó politikusainkat megfosztották kedvenc játékszerüktől, a hatalomtól. Így aztán teljesen érthető, hogy pánikhangulat tört ki azokban, akik bárminemű anyagi összefüggésben álltak a román kormánnyal. Kívülállóként teljes együttérzésemről biztosítom az érintett személyeket, és szíves figyelmükbe ajánlok néhány nemkormányzati vagy más „civil” tevékenységet, amellyel szolgálhatják, ha akarják közösségünk érdekeit.

A tanügyi területen tevékenykedő politikusoknak lehetőségük nyílik az oktatói munka újrakezdésére, mert az utóbbi két évtized alatt annyira „pontra tették” a rendszert, hogy már lasszóval sem lehet tanárokat találni. A gazdasági és vállalkozásfejlesztési szakemberek ezennel a versenyszférában is bebizonyíthatják, hogy miként tudják alkalmazni az eddig csak a kormányzati utasításokban kimerülő magasszintű tudá­sukat. Kiélhetik a pályázatíró tehetségüket, illetve nyereséges vállalatokat hozhatnak létre. Az egészségügyben jártas politikusoknak úgyszintén maradt még bőven feladat, hogy aktívan hozzájáruljanak a betegségek megelőzéséhez. Szükségünk van egy hatékony egészségbiztosítási rendszerre, amit az állami szférán kívül kell megvalósítani. A kultúrembereink újból az alkotás mezejére léphetnek. Találhatnak tehát bőven elfoglaltságot a kormányzati munkán kívül is.

Ami a parlamenti képviseletet illeti, érdemes számbavenni, milyen közvetlen haszonnal jártak a mi honatyáink bukaresti, illetve brüsszeli „kiruccanásai”. Természetesen vannak konkrét eredmények is, de többnyire csak diplomáciai (azaz formai) sikerekről beszélhetünk. A mi érdekeinket szolgáló törvényeket az új hatalom akár egy tollvonással elveheti (és el is veszi) tőlünk, a román nép érdekében tett nemzetközi tevékenységet pedig aligha fogják értékelni a hegyen túli honfitársaink vagy az erdélyi magyar választók. Mi haszna van például a polgármesteri székre pályázó szenátorunk strasbourgi-bírósági vagy litvániai-raportőri munkásságának, ha a vásárhelyi kampányfilmezésre mindössze közvetlen rokonait és cégének alkalmazottait tudja mozgósítani? Az Európát nyomasztó jogi kérdések helyett nem inkább a vásárhelyiek peres ügyeit és közéleti problémáit kellett volna felvállalnia ahhoz, hogy ma egy közkedvelt politikus legyen? Mindenkinek joga van a magánéletéhez és a karrierjéhez, de mintha most túl nagy lenne a távolság a szenátori bársonyszék és a vásárhelyi „piskótavilág” között. Mintha jobb stratégiával rendelkezne az a szívorvos jelölt, akinek a keze alatt meggyógyuló betegek egy sokkal népesebb támogatói csoportot tudnának létrehozni, vagy az az emberjogi aktivista jelölt, aki a város egyik rohamosan növekvő létszámú közösségének a pártfogását vállalta fel az évek során. Persze, jó lenne kiállni egy közös jelölt mellett, legyen az akár az RMDSZ-é, de ahhoz hozzáértőbb munkatársakra, szélesebb összefogásra és nagyobb önfeláldozásra lenne szükség.


Share Button
Ennyien olvasták: 224

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.