Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Új helyzet

Központ május 11, 2012 Vélemény

 Ferenc ZsomborÚj helyzet

Új helyzet alakult ki az RMDSZ körül. A kormányzati szerepvállalás sorozatos kudarcai (mint például a kisebbségügyi törvény-, az autonómiatörekvés-, az állami magyar egyetem-, valamint a székelyföldi gazdasági fejlődés hiánya) után tulipános képviseletünket még bűnbaknak is felhasználták, és minden rossznak a kizárólagos okozójává nevezték ki.

 

Az állami pénzek elköltésével foglalatoskodó politikusainkat megfosztották kedvenc játékszerüktől, a hatalomtól. Így aztán teljesen érthető, hogy pánikhangulat tört ki azokban, akik bárminemű anyagi összefüggésben álltak a román kormánnyal. Kívülállóként teljes együttérzésemről biztosítom az érintett személyeket, és szíves figyelmükbe ajánlok néhány nemkormányzati vagy más „civil” tevékenységet, amellyel szolgálhatják, ha akarják közösségünk érdekeit.

A tanügyi területen tevékenykedő politikusoknak lehetőségük nyílik az oktatói munka újrakezdésére, mert az utóbbi két évtized alatt annyira „pontra tették” a rendszert, hogy már lasszóval sem lehet tanárokat találni. A gazdasági és vállalkozásfejlesztési szakemberek ezennel a versenyszférában is bebizonyíthatják, hogy miként tudják alkalmazni az eddig csak a kormányzati utasításokban kimerülő magasszintű tudá­sukat. Kiélhetik a pályázatíró tehetségüket, illetve nyereséges vállalatokat hozhatnak létre. Az egészségügyben jártas politikusoknak úgyszintén maradt még bőven feladat, hogy aktívan hozzájáruljanak a betegségek megelőzéséhez. Szükségünk van egy hatékony egészségbiztosítási rendszerre, amit az állami szférán kívül kell megvalósítani. A kultúrembereink újból az alkotás mezejére léphetnek. Találhatnak tehát bőven elfoglaltságot a kormányzati munkán kívül is.

Ami a parlamenti képviseletet illeti, érdemes számbavenni, milyen közvetlen haszonnal jártak a mi honatyáink bukaresti, illetve brüsszeli „kiruccanásai”. Természetesen vannak konkrét eredmények is, de többnyire csak diplomáciai (azaz formai) sikerekről beszélhetünk. A mi érdekeinket szolgáló törvényeket az új hatalom akár egy tollvonással elveheti (és el is veszi) tőlünk, a román nép érdekében tett nemzetközi tevékenységet pedig aligha fogják értékelni a hegyen túli honfitársaink vagy az erdélyi magyar választók. Mi haszna van például a polgármesteri székre pályázó szenátorunk strasbourgi-bírósági vagy litvániai-raportőri munkásságának, ha a vásárhelyi kampányfilmezésre mindössze közvetlen rokonait és cégének alkalmazottait tudja mozgósítani? Az Európát nyomasztó jogi kérdések helyett nem inkább a vásárhelyiek peres ügyeit és közéleti problémáit kellett volna felvállalnia ahhoz, hogy ma egy közkedvelt politikus legyen? Mindenkinek joga van a magánéletéhez és a karrierjéhez, de mintha most túl nagy lenne a távolság a szenátori bársonyszék és a vásárhelyi „piskótavilág” között. Mintha jobb stratégiával rendelkezne az a szívorvos jelölt, akinek a keze alatt meggyógyuló betegek egy sokkal népesebb támogatói csoportot tudnának létrehozni, vagy az az emberjogi aktivista jelölt, aki a város egyik rohamosan növekvő létszámú közösségének a pártfogását vállalta fel az évek során. Persze, jó lenne kiállni egy közös jelölt mellett, legyen az akár az RMDSZ-é, de ahhoz hozzáértőbb munkatársakra, szélesebb összefogásra és nagyobb önfeláldozásra lenne szükség.


Share Button
Ennyien olvasták: 546

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.