Központ
2020. június 05. péntek, Fatime, Fatima

Új kormány, új dilemmák

Központ január 13, 2017 Vélemény

Csak úgy beleugrottunk a közepébe… mármint a 2017-es évnek, bár még egészen a kezdeteknél tartunk. Nem újdonság ez nálunk, ahol a választási ígéretek gyakran elrugaszkodnak a valóságtól.  Nagyjából minden kormányváltás így kezdődik, a gyors változtatni akarás és a határozottság látszatával. Ez szikrázó vitákhoz, a régi és az új kormány közötti szakadékok felemlegetéséhez, egymás elmarasztalásához vezet. Nem kellemes, de igazán hasznos: ilyenkor derülnek ki azok a részletek, amelyek korántsem mellékesek a költségvetés vagy éppen a gazdaság állapota szempontjából, és hosszú évekre meghatározhatják a jövőt. És persze, Murphy mindig ott áll a kapuban…

A Sorin Grindeanu vezette új kormány komoly elszántsággal vetette bele magát ebbe a küzdelembe, amelyben nem könnyű megtartani a tisztes (és főképp hasznos) egyensúlyt. Az biztos, hogy nagy hévről tanúskodik a már régen beharangozott, közszájon forgó „Dragnea-törvény”, amely 102 különféle adó eltörléséről szól, és más, nagy léptékűnek mondható (vagy annak látszó) projektek. Az adók ilyen nagyarányú eltörlésének nyilvánvalóan több millió polgár örül majd. Kérdés, hogy ennek a döntésnek mennyi lesz az ára. Számos közgazdász figyelmeztet arra, hogy az adók ilyen arányú felszámolása hatalmas „lyukat”eredményezhet, amelyet nem lesz egyszerű befoltozni. Az is igaz, hogy az említett 102 adó közt van az a hírhedt környezetvédelmi adó is, amelyet a külföldről behozott, a forgalomba beírt járművek esetén kellett befizetni az államnak (és ami nyilvánvalóan igazságtalan volt a polgárokkal szemben). A dolog szépséghibája, hogy a környezetvédelmi adót visszaigénylők közül csak azok járhatnak majd eredménnyel, akik már előzőleg pert nyertek. „Ha azt akarjátok, hogy megszüntessük az adót, rendben. De visszaigénylés az nincs!” Azért az állam nem annyira bőkezű!

Ami azonban tényleges előrelépést jelenthet, az a 2050 lej alatti nyugdíjak adómentessége. Rengetegen tartoznak ebbe a kategóriába, ezért e döntést méltányolják is. Nem örülnek viszont azok, akiknek kifejezetten magas jövedelmük miatt jóval több pénzt kell majd befizetniük a társadalombiztosítási alapba. Ez azokat érinti, akiknek havi bruttó keresete meghaladja a 14.230 lejt (nettó keresete pedig a 10.000 lejt). Egy konkrét példa: egy nettó 20.000 lejes keresetnél az eddigi járuléknál mintegy 1200 lejjel többet kell befizetni. A statisztikákat végignézve gyorsan kiderül, hogy országunkban szép számban léteznek olyan egyének, akiknek a jövedelme messze meghaladja a nagy átlagét, és az itt elkönyvelt „veszteségek” könnyebben elviselhetőek. Megsúgom előre, hogy némelyek nem osztják véleményemet. Hisz a megosztottság, a társadalmi egyenlőtlenség évről évre fokozódik, és szemmel látható, érzékelhető.

Nem mehetünk el szó nélkül a sajtóban többször is megjelent felvetésről, az amnesztiatörvény elfogadásának lehetőségéről. Komoly viták folynak erről, ám sokan ellenzik bevezetését, és reméljük, hogy a józanság felülkerekedik. Mint ahogy illene lépni a gazdaság fellendítésének, dinamizálásának érdekében is. A napokban beismert tény – miszerint tízmilliárdos lyuk tátong a költségvetés „szövetén” –  már elég volt ahhoz, hogy a PSD-ALDE koalíció ismét a leköszönő kormányt hibáztassa, pedig a 2017-es költségvetést (amely szerintük növekedést hoz majd) ők maguk állították össze. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kormány patthelyzetben van, amit saját maga okozott. Ahhoz, hogy kilábaljon belőle, félre kell tennie a múltat és nagyobb léptékben kellene gondolkodnia. Lásd: autópályák, repterek, mezőgazdaság, turizmus, gépipar…és folytathatnánk. Tán túl sokat várunk? Igen, az könnyen meglehet.

D.A.

Share Button
Ennyien olvasták: 673

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.