Központ
2020. július 08. szerda, Ellák

Unokáink is beszélni fogják

Szentgyörgyi László szeptember 28, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A múlt esztendő egyik szomorú, sokak által megszenvedett eseménye volt a vidrátszegi reptér utolsó menetrendszeri járatainak elköltöztetése. Ami gyakorlatilag egyet jelentett a légikikötő nemzetközi jellegének megszűnésével. Az ok közismert: a kifutópálya műszaki állapota nem felelt meg a követelményeknek. Megjegyzem, a Wizz Air döntése nem érhette váratlanul a reptér tulajdonosát, a megyei önkormányzatot, hisz az ellenőrző szervek már korában figyelmeztették őket a tényállásról, s a lehetséges következményekről, dehát valószínűleg azt gondolhatták, hogy – akárcsak korábban – „megy az úgy is”…

Aztán beindult a már megszokott ködösítés az illetéktelen illetékesek – a tulajdonos megyei önkormányzat, a reptér igazgatósága – részéről, a felelősség szétkenése, az utazóközönség megnyugtatása, valójában inkább szédítése, félrevezetése jól tetten érhető céljából. Az első „szakértői” becslések szerint két-három hónap elegendő a munkálatok befejezésére. Ami igaz is lehet – ha már hozzá láttak. Nos, azóta eltelt egy esztendő, de még csak ott tartunk, hogy megvolt a versenytárgyalás, megvan a kivitelező… A kifutópálya is megvan, hisz el nem veszett. Ha most kezdik el a munkálatokat, s megfeszített tempóban végzik, akkor szerencsés esetben jövő év elejére elkészülnek vele. Csakhogy decemberben de jure is megszűnik a reptér nemzetközi státusa.

Hogyan jutottunk idáig, kit milyen felelősség terhel az előállt helyzetért? Ha már az illetékeseknek nincs érkezésük a témával foglalkozni, megteszem kibicként magam: elsőként arra hívnám fel a figyelmet, hogy az utóbbi években a sokak által és sokat szidott Stefan Runcan volt az egyetlen repülésben jártas szakember azok közül, akik a repülőteret igazgatták. Továbbá Lokodi Edit volt az a megyei tanácselnök, akinek ideje alatt a reptér a legeredményesebben működött. S még valami: nem ártana tisztázni, milyen szerepe lehetett a reptér leépülésében – a nyilvánvaló hozzá nem értés mellett – az ellenérdekeltségnek? Tekintsünk a térképre: Kolozsvár, Nagyszeben, Brassó közelsége folytán egyértelmű, hogy öldöklő versengés van, és lesz ezután még inkább a repterek között. S a négy közül egyedül a vásárhelyi nem élvezte a központi támogatást. Miért?

Köztudomású, hogy repülőtér nélkül lehetetlen a turizmus fellendítése, de még csak életben tartása is, amiként egy település, régió bekapcsolása a gazdasági élet körforgásába is. Az a szomorú, hogy mindaz, ami a vásárhelyi légikikötő körül történik, mondjuk ki tisztán: a leépülés – elvégre a megyei önkormányzat és a reptér élén is az RMDSZ által pozícióba juttatott vezető áll – a jövőben elkerülhetetlenül a magyarokhoz köthető. Stílszerűen: unokáink is beszélni fogják. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1023

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.