Központ
2018. október 17. szerda, Hedvig

Utált magyarok

Molnár Tibor október 30, 2017 Vélemény

Csökkent a magyarok elfogadottsága és megbecsültsége a román társadalomban a két évvel ezelőtti szinthez képest – derült ki a romániai Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet által végeztetett közvélemény-kutatásból, melynek eredményeit múlt héten tették közzé. A holokauszttal kapcsolatos ismereteket és a kisebbségek megítélését számszerűsítő felmérés készítői az úgynevezett Bogardus-skálát használták, amelyen az 1-es a legmagasabb (családtag) fokú elfogadást, míg a 7-es a legkisebbet (nem kellene Romániába jönniük) jelenti. (A bogárdús-skála az attitűdmérés egyik különleges fajtája, a „társadalmi távolság” mérésének az 1920-as években kidolgozott és azóta is gyakran alkalmazott módszere; a vizsgált személynek arra kell választ adnia, hogy milyen interakciós-kommunikációs közösséget vállalna egy más nemzetiségű, etnikumú, bőrszínű stb. személlyel. A felsorolt lehetőségek a családi kötelék, szomszédság, közös munkahely, turista – lásd: Magyar vagyok, nem turista! –, illetve a teljes elutasítás.)

A legkisebb fokú elutasítást (3,8) a zsidókkal szemben mutatták a megkérdezettek, akárcsak két évvel korábban. A magyarok elutasítása 4-ről 4,1-re, az araboké 4,8-ról 5-re nőtt, a cigányokkal szembeni intolerancia-szint pedig 5-ről 4,8-ra „csökkent”. Két éve a megkérdezettek 26%-a mondta azt, hogy nem akar – max. látogatóként – magyarokat látni az országban, arányuk mára 29 százalékra emelkedett, és ezzel párhuzamosan 18-ról 14 százalékra csökkent azok aránya, akik elfogadnának egy magyar családtagot, és 16-ról 12 százalékra azoké, akiket nem zavarna, ha magyar lenne a szomszédjuk. (Ez érdekes: a megkérdezettek „csak” 86%-át zavarná egy magyar meny vagy vő, de ennél valamivel többüket, 88%-ot enerválna egy magyar szomszéd; vélhetően annak tudható be, hogy míg egy utált, más helységben élő rokonnal elég évente egyszer, karácsonykor találkozni, addig a szomszéd pofáját naponta látjuk.)

Csökkent a magyarság „megbecsültsége” is: a tavalyelőtti 10-ről 5%-ra(!) apadt azok aránya, akik a román társadalom értékes tagjainak tekintik a magyarokat, továbbá 31-ről 33 százalékra nőtt azok aránya, akik problémaforrást vagy egyenesen fenyegetést látnak bennünk. Nos, ha nem írták el a számot, akár véletlenül, akár szándékosan (hogy ezzel is tovább fokozzák az utóbbi évben veszettül eszkalálódó magyarellenes hangulatot, Elie Wiesel intézet ide vagy oda), ha valóban reprezentatív populáción végezték a felmérést, és nem voltak sunyin tendenciózusak a megválaszolandó kérdések – a közvélemény-kutatások eredményeit nagyon könnyű manipulálni, már a kérdések megfogalmazásánál is, nemcsak a kiértékelésnél –, akkor a helyzet, ránk nézve, igencsak siralmas. Mert ha százból csupáncsak öt román tekint bennünket „értékesnek” (ergo kilencvenöt értéktelennek, fölöslegesnek, nyűgnek tart), akkor bizony baj van, és nem is kicsi. Akkor Románia – amely „példásan kezeli a kisebbségeket” – valójában a világ legintoleránsabb országa, a földkerekség legsovénebb „nemzet”állama, húszmillió funar, vadimtudor és radubanciu hazája. Úgybizonydá!

Share Button
Ennyien olvasták: 440

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.