Központ
2018. október 23. kedd, Gyöngyi

Vajúdtak a hegyek…

Szentgyörgyi László október 5, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A címbéli, emlékezetem szerint Horatiustól származó idézettel azt próbálom érzékeltetni, milyen eredménnyel járt az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetében jó másfél éve lezajlott viharos, sértésekkel és sértődésekkel, valamint „járulékos veszteségekkel” tarkított belső hatalmi harc. Az „események” levezénylője – mondhatnám: manipulátora -, legfőbb irányítója a városi elnöki tisztségben viszonylag új, a törvényhozói jelöltlista befutó helyeiért folytatott szemet szemért, fogat fogért küzdelemben győztes Vass Levente volt.

Az új elnöktől az RMDSZ mellett még kitartó kevesek a városi szervezet megújulását, vagy legalább némi arra utaló változást reméltek. Szépen hangzó ígéretekben, optimista kijelentésekben nem is volt hiány. Hogy az ígéretek és a tettek között áthidalhatatlan a szakadék, arra a városi önkormányzati képviselőjelölt-lista összeállításának módja utalt elsőként. Azóta világossá vált, ilyen erőtlen, szándékok és képességek terén ennyire gyengén eleresztett társaságra, mint a mostani, még nem volt példa az utóbbi huszonnyolc esztendőben. A helyhatósági választások után még arról beszéltek, hogy eljött a karakteres ellenzékiség ideje, most aztán felveszik a kesztyűt Floreával, meg mindenkivel szemben. Azért nem jelöltek senkit az alpolgármesteri tisztségre sem, hogy ne kösse semmi a „szövetség” kezét a Florea-ellenes harcban. Amelynek végső célja a jelenlegi városvezetés leváltása.

Nos, ehhez képes a nyárra gyökeresen megváltozott a helyzet, hisz váratlanul székbe ültették Makkai Gergelyt. Valószínűleg a nyugdíjas meteorológusban, egykori parlamenti képviselőben látják a jövő reménységét, aki visszaszerzi majd a polgármesteri széket. Mert mire jó az alpolgármesteri tisztséggel járó közszereplési lehetőség, ha nem arra, hogy a jövő polgármesterjelöltjét felépítsék? Ugyanakkor meg úgy értékelték, hogy a vásárhelyi magyarság szempontjából hasznosabb lehet a PSD-s Sergiu Papuc, mint a POL jelöltje, Györfi Júlia, azaz egy román alpolgármester, mint egy magyar.

Elmondható, a városi szervezet a Vass-korszakban sem teljesített elfogadhatóan. Hogy egyetlen példát említsek: nem foglalt határozottan állást, inkább gyáván sunyított a római katolikus iskola körüli botrányban is, pedig megvan abban bőven a maga sara, hogy zátonyra futott az iskolaalapítás. A felelősök megnevezésének, esetleg a személyi konzekvenciák levonásának elmaradásáról nem is szólva.

A másik ügy a dél-koreai kiruccanás, amelyre Vass Levente minden figyelmeztetése ellenére, Makkai Gergely mégiscsak elutazott. Mit mondjak, kíváncsian várom a beszámolót, amelyben bebizonyítja majd, mennyi hasznot hozott a városnak a „vállalkozás”. Számszerűsítve, ahogyan az utazást ellenző városi elnök, Makkai főnöke korábban azt megkövetelte.

Ezek után érthető, hogy az RMDSZ nem népszerű manapság. Olyannyira nem, hogy a városi szervezet vezető tisztségeire lasszóval fogják az embereket: a két alelnöki tisztségre mindössze ketten jelentkeztek. El is nyerték a megpályázott pozíciót. Nyílván a maguk és az RMDSZ dicsőségére. Hogyan is szól a címbéli idézet? „Vajúdtak a hegyek, és egeret szültek, kicsike egeret, nagyon kicsikét”.

Share Button
Ennyien olvasták: 710

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.