Központ
2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett

Valakinek repülnie kell… 

Szentgyörgyi László június 16, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Tavaly novemberben történt, hogy a fapados Wizz Air – az utolsó légitársaság, amely még menetrendszerinti járatokat indított Vidrátszegről – bejelentette, időlegesen ugyan, de átköltözik Kolozsvárra. A váratlan – tulajdonképpen egy ideje már levegőben lógó – lépés oka: a kifutópálya nem kielégítő műszaki állapota. Ezzel meg is szűnt a reptér nemzetközi jellege.

Az esetnek érthetően nem örültek nálunkfelé, különösen az utazóközönség bánkódott, dühöngött. Az illetékesek már kevésbé. Igaz, tőlük nem is azt várnánk, hogy érzelmi dühkitörésekkel reagáljanak, annál inkább tettekkel. Sajnos, ez utóbbit hiába vártuk. Pedig a tavalyi év végén még azt mondták, jobb esetben két-három hónap, a rosszabb változat szerint az év végére befejezhetők a szükséges munkálatok. Csakhogy még el sem kezdték. Fél esztendő alatt egy tapodtat sem haladtak előre. Állítólag nem a megyei önkormányzatban kell keresni a késlekedés okát. Ennek ellenére állítom: minden, ami eddig történt nem más, mint pótcselekvés – a várt végeredményt, a kifutópálya kielégítő műszaki állapotát, a Wizz Air visszatérését tekintve mindenképp.

Közben pedig a vetélytársak – Kolozsvár, Nagyszeben, Brassó – elégedettségükben dörzsölik kezeiket. Minden egyes eltelt nappal kedvezőbb versenyhelyzetbe kerülnek a vásárhelyi reptérrel szemben. Lehet ilyenkor hibáztatni a döcögő pályáztatást, a béna bürokráciát, az időjárást, mindent. A lényeg: Marosvásárhely és a régió – különösen, ha Székelyföld kapujának tekintjük a repteret – egyre növekvő gazdasági elszigetelődése, lemaradása. Ami az autópálya hiányával, a légi közlekedés megszűnésével egyre csak fokozódik.

Köztudott, mind a tulajdonos megyei önkormányzat, mind a reptér élén az RMDSZ egy-egy helyi szinten befolyásos politikusa áll. Ha nevükhöz társítható majd a reptér nemzetközi státusának elvesztése, a vetélytársaktól való visszafordíthatatlan lemaradása, teljes leépülése, akkor az árt majd a “szövetség” megítélésének, közvetve az egész helyi magyar közösségnek. Akkor pedig – a reptér nem kielégítő műszaki állapotától függetlenül – egyszer majd valakinek repülnie kell… Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 2018

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.