Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Hózápor
Ma
Hózápor
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

Választások után, választások előtt

Központ május 29, 2014 Vélemény

LaciokMORGÓ

Választások után, választások előtt

Túl vagyunk az Európa-szerte enyhén szólva mérsékelt érdeklődés által övezett EP-választásokon. Az RMDSZ-nek – a magyar lakosság szavazataira utazó egyetlen pártként – sikerült átlépnie az 5 százalékos küszöböt. Hogy a sikerhez mennyire járultak hozzá Semjén Zsoltnak és Orbán Viktornak az RMDSZ melletti szavazásra buzdító felhívásai, vagy az a tény, hogy az esemény kormányzati pozícióban találta a „szövetséget”, a hozzáértők bizonyára kimutathatják. A lényeg: az RMDSZ-nek két képviselője lesz az Európai Parlamentben. Igaz, a szavazatra jogosult magyarok mindössze bő egyharmadát sikerült ezúttal mozgósítaniuk. Az abszolút számokat tekintve az idei 350 000 voks 80 ezerrel elmarad a 2009-ben begyűjtöttnél, illetve 110 ezerrel kevesebb a 2007-es választásokon az RMDSZ-listára, illetve a függetlenként indult Tőkésre leadott szavazatok számánál.

Az RMDSZ-t a legkritikusabban megítélők szerint lendíthettek a szavazókedven a magyar kormánypártok vezetőinek megnyilatkozásai, de az RMDSZ-nek az erdélyi magyar politikában betöltött egyeduralkodói szerepét amúgy semmi sem veszélyeztette, az „neptunilag” garantált. A román hatalmi garanciavállalásnak, mint minden hasonló politikai paktumnak bizonyára megvan az ára. Ezzel is, főként ezzel magyarázható, hogy autonómia-, egyetem- és egyéb gazdasági ügyekben nincs előrelépés. S valószínűleg nem is lesz, ameddig marad az RMDSZ jelenlegi politikai vonalvezetése. A választások utáni diadalittas kijelentésekből ítélve pedig sokan úgy gondolják, semmi ok a változtatásra.  

És itt jön a képbe a Fidesz-KDNP-nek a megváltozott viszonyulása az RMDSZ iránt. Aminek megvolt az előzménye, hisz sokak szerint a szervezet csúcsán történt személycsere is ezzel magyarázható. Az sem véletlen, hogy a nagyobbik kormánypárt a székelyföldieket fogadta el partnereként, velük találja meg inkább a közös hangot. Az a tény, hogy előbb Szász Jenőt, majd Tőkés Lászlót is kivonta az erdélyi magyar politikai színtérről, azt bizonyítja, hogy ezentúl nem az RMDSZ vetélytársait támogatja elsősorban, hanem annak megújulását próbálja a maga eszközeivel elősegíteni az azon munkálkodó politikusok felkarolása által. Mert, ne feledjük, a Fidesz-KDNP idézett „jóindulata” sem önzetlen – köztudott: a politika fokozottan érdekorientált tevékenység –, annak bizonyára megvan az ára. Merthogy azt az RMDSZ legelfogultabb hívei sem hihetik, hogy egyik napról a másikra feledésbe merülhet mindaz a kritika, amit például Kövér László fogalmazott meg nem egyszer a szerinte bolsevista fogantatású „érdekvédelmi és közképviseleti” szervezet számlájára.

Hogy miként alakul majd az erdélyi magyar politikai felépítmény – például milyen sors vár majd az EMNP-re, hagyják lassan kivérezni, vagy az MPP-hez hasonlóan, nekik is az RMDSZ csatolt részeként való túlélés lehetőségét kínálják majd fel –, nos, az a jövő titka.    


Share Button
Ennyien olvasták: 213

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.