Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Varjak városa

Központ szeptember 12, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborVarjak városa

Függetlenül attól, hogy a választások előtt vagyunk-e vagy azok után, hogy vihar tombol-e a tájainkon vagy szárazság kínoz, hogy válságos időket élünk-e vagy éppen „tombol a gazdaság”, nos, mindezektől függetlenül Vásárhelyen nem csitulnak a károgó varjak. Megszokott dolog, hogy siránkozó politikusokkal vagy éppen civil aktivistákkal találkozunk úton-útfélen, akik felháborodva nyilatkoznak a „másik félről”. 

Az egyik ilyen példa a távfűtés csődje, amelyben többek között a lakosok a gázvállalatra, a városi tanács a Polgármesteri Hivatalra, ez utóbbi pedig a szolgáltató vállalatra mutogat, de senkiben sem merül fel annak a lehetősége, hogy esetleg ő maga is tévedhetett, ami miatt ilyen szomorú sorsra jutott a város lakosságának egy része. A sok károgás ellenére, előbb vagy utóbb mégis egyezségre jutnak a felek, mert az „illetékesek” anyagi érdeke ezt diktálja.

A károgók egy másik kedvenc témája a kombinát. Mind a „mindenkori” polgármesterünk, mind egykori riválisa, a korábbi környezetvédelmi miniszter szidta és fenyegette az Azomaros vezetőit, de amikor elérkezett a döntő pillanat, amikor a számtalan kihágás ismeretében fel kellett volna lépniük a lakosságot mérgező tevékenységgel szemben, farkasokból bárányokká vedlettek, és mindent hagytak a régiben, mi több, további engedményeket és halasztásokat, illetve majdani beruházásokhoz kötött működési engedélyeket is megadtak nekik. A civilek azóta is csak bámulnak, hogy miként jöhetett létre ez a „szennyező egyezség”, a politikusok pedig a szokásukhoz híven… bambulnak. Az RMDSZ – amint az bebizonyosodott a helyhatósági választásokon – továbbra is az erdélyi magyar választók többségének a bizalmát élvezi.

Ugyanilyen fontos ügy a kerékpározás is. A választások előtt egyesek még köröznek néhányat két keréken (mások még ennyit sem), a civilek pedig szerveznek egy-két „hangulatos” felvonulást, aztán a helyhatóságok négy évig vadásszák a főtéri biciklizőket.

A legújabb „hálás téma” a Művészeti Líceum tetőzetének a beomlása. Nagyszerű alkalom volt ez arra, hogy sajtótájékoztatót tartson a polgármester az egyházi ingatlanok „felvásárlásáról”, hogy szemrehányást tegyen a „tulajdonosoknak” az épületek elhanyagolása miatt, hogy egy kisebb választási kampányt építsen a sajnálatos ügy köré. Kevésbé hangzatosan ugyan, de szintén nyilvánosságra került, hogy a hivatal tetemes adósságot halmozott fel az egyházakkal szemben, és emiatt nem tudnak több pénzt fordítani a javításokra. Mindemellett, jól tudjuk, volt bőven a városnak pénze a víkendtelepi „Sportakadémia” felépítésére, a téli szezonra átadott csúszdákra, vagy más „piskótaszagú” beruházásokra.

És ugyancsak kitart makacsul a városvezetés a Benády-ügy kapcsán is. Mindössze egyetlen épületben folyik színtiszta magyar nyelvű oktatás Marosvásárhelyen, és ennek az áldatlan helyzetnek a levét isszák azok a szülők, akik évről évre élet-halál harcot folytatnak egy helyért a Bolyai első osztályába. Ezért kaptuk vissza az egyházi ingatlanjainkat? Ennyit érdemel ez a város? Ezért volt szükség a kiegyezésére az épület(ek) további bérlését illetően, és ezért maradtak továbbra is román igazgatósággal, román felügyelet alatt a nehéz harcok árán visszaszerzett ingatlanjaink?


Share Button
Ennyien olvasták: 431

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.