Központ
2017. szeptember 26. kedd, Jusztina
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Varjak városa

Központ szeptember 12, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborVarjak városa

Függetlenül attól, hogy a választások előtt vagyunk-e vagy azok után, hogy vihar tombol-e a tájainkon vagy szárazság kínoz, hogy válságos időket élünk-e vagy éppen „tombol a gazdaság”, nos, mindezektől függetlenül Vásárhelyen nem csitulnak a károgó varjak. Megszokott dolog, hogy siránkozó politikusokkal vagy éppen civil aktivistákkal találkozunk úton-útfélen, akik felháborodva nyilatkoznak a „másik félről”. 

Az egyik ilyen példa a távfűtés csődje, amelyben többek között a lakosok a gázvállalatra, a városi tanács a Polgármesteri Hivatalra, ez utóbbi pedig a szolgáltató vállalatra mutogat, de senkiben sem merül fel annak a lehetősége, hogy esetleg ő maga is tévedhetett, ami miatt ilyen szomorú sorsra jutott a város lakosságának egy része. A sok károgás ellenére, előbb vagy utóbb mégis egyezségre jutnak a felek, mert az „illetékesek” anyagi érdeke ezt diktálja.

A károgók egy másik kedvenc témája a kombinát. Mind a „mindenkori” polgármesterünk, mind egykori riválisa, a korábbi környezetvédelmi miniszter szidta és fenyegette az Azomaros vezetőit, de amikor elérkezett a döntő pillanat, amikor a számtalan kihágás ismeretében fel kellett volna lépniük a lakosságot mérgező tevékenységgel szemben, farkasokból bárányokká vedlettek, és mindent hagytak a régiben, mi több, további engedményeket és halasztásokat, illetve majdani beruházásokhoz kötött működési engedélyeket is megadtak nekik. A civilek azóta is csak bámulnak, hogy miként jöhetett létre ez a „szennyező egyezség”, a politikusok pedig a szokásukhoz híven… bambulnak. Az RMDSZ – amint az bebizonyosodott a helyhatósági választásokon – továbbra is az erdélyi magyar választók többségének a bizalmát élvezi.

Ugyanilyen fontos ügy a kerékpározás is. A választások előtt egyesek még köröznek néhányat két keréken (mások még ennyit sem), a civilek pedig szerveznek egy-két „hangulatos” felvonulást, aztán a helyhatóságok négy évig vadásszák a főtéri biciklizőket.

A legújabb „hálás téma” a Művészeti Líceum tetőzetének a beomlása. Nagyszerű alkalom volt ez arra, hogy sajtótájékoztatót tartson a polgármester az egyházi ingatlanok „felvásárlásáról”, hogy szemrehányást tegyen a „tulajdonosoknak” az épületek elhanyagolása miatt, hogy egy kisebb választási kampányt építsen a sajnálatos ügy köré. Kevésbé hangzatosan ugyan, de szintén nyilvánosságra került, hogy a hivatal tetemes adósságot halmozott fel az egyházakkal szemben, és emiatt nem tudnak több pénzt fordítani a javításokra. Mindemellett, jól tudjuk, volt bőven a városnak pénze a víkendtelepi „Sportakadémia” felépítésére, a téli szezonra átadott csúszdákra, vagy más „piskótaszagú” beruházásokra.

És ugyancsak kitart makacsul a városvezetés a Benády-ügy kapcsán is. Mindössze egyetlen épületben folyik színtiszta magyar nyelvű oktatás Marosvásárhelyen, és ennek az áldatlan helyzetnek a levét isszák azok a szülők, akik évről évre élet-halál harcot folytatnak egy helyért a Bolyai első osztályába. Ezért kaptuk vissza az egyházi ingatlanjainkat? Ennyit érdemel ez a város? Ezért volt szükség a kiegyezésére az épület(ek) további bérlését illetően, és ezért maradtak továbbra is román igazgatósággal, román felügyelet alatt a nehéz harcok árán visszaszerzett ingatlanjaink?


Share Button
Ennyien olvasták: 166

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.