Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Városi tanács vagy Gruppenhecc?

Központ április 18, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborVárosi tanács vagy Gruppenhecc?

A marosvásárhelyi tanácsnak az ismert kabarétársulat nevét kellene felvennie, mivel csak így válhatnának érthetővé és elfogadhatóvá az ott meghozott döntések és határozatok. Ha kabarénak könyvelnénk el azt a látszattevékenységet, amellyel folyamatosan hitegetnek és félrevezetnek, akkor a fojtogató nevetőgörcs veszélye fenyegetne minket. Abban az esetben, ha Nagy István megtartotta volna tanácsosi mandátumát, akkor most akár egy hivatásos kabarétársulatot is avathatnánk a Városházán, így azonban csak egy amatőr poénmesterekből álló frakcióról számolhatunk be.

Mégis, van némi köze a tanácsnak a „gruppenhecc” elnevezéshez, hiszen jelenleg három politikai csoportosulás osztja és szorozza a mi pénzünket. Mindegyik politikai tömörülés rendelkezik olyan ütőkártyákkal, amelyek fontossá és megkerülhetetlenné teszik őt, így akár a zsarolás eszközeihez is folyamodhatnak. Az egyik csoport a polgármesteri széket tudhatja magáénak, a másik a kormányhatalmat, a harmadik pedig a legnagyobb létszámú frakciót. Mindenki haragszik mindenkire, ugyanakkor mindenki egyezkedik mindenkivel, és amikor pénzről van szó, mindig jön egy-egy újabb „nagy találkozás”, a korábbi sérelmek lenullázása, a „testvéri” osztozkodás. Ugyanakkor, ha valamilyen probléma merül fel a kapcsolatban, akkor a harmadik felet lehet ezért hibáztatni. Egy ilyen helyzetben is mindenki jól jár, hiszen a kiegyező felek hozzáférnek a húsosfazékhoz, az ideiglenesen kiszoruló fél pedig az áldozati szerepből politikai tőkét farag magának. Ő is vár nyugodtan a sorára, mert tudja: varjú a varjúnak nem vájja ki a szemét.

Addig is folyhat az egymásramutogatás, a külső tényezőkre való hivatkozás, a felelősség elől mindenáron való menekülés. A „gonoszoktól” megtisztított RMDSZ pedig csak a sajtóközleményekkel és a pénzmozgásokkal van elfoglalva. Nem kapunk semmilyen tájékoztatást a tervbe vett és a (magyar) lakosságot érzékenyen érintő kérdésekben. Többek között olyan fakivágásokkal borzolják a kedélyeinket, amelyekkel a lakosok nagyobb része nem ért egyet, és ugyanakkor a legalapvetőbb kisebbségi jogainkat sem tartják tiszteletben. Nem találják – vagy talán nem is keresik – azokat az intézményes eszközöket, amelyekkel a mi otthonérzetünket javíthatnák. Nem tájékoztatnak arról, hogy miért születnek mégis újabb és újabb háttéralkuk és egyezségek, miközben mi azt érezzük – az RMDSZ is ezt hangoztatja –, hogy a polgármesteri és a kormánypárti csoportok egyaránt az ellenfeleink, sőt, az ellenségeink. Ha ez mégsincs így, akkor ennek a ténynek a megmagyarázását kellene elvállalnia valakinek. Ugyanakkor, azt is tudnunk kellene, hogy mivel magyarázzák a képviselőink, hogy a „heves viták ellenére”, mégis ilyen olajozottan működött a költségvetés elfogadtatására létrehozott partneri viszony. Mivel indokolható ez a kétszínű politizálás? Mit kapunk cserébe azért, hogy ezzel a köpönyegforgató politizálással eljátsszák a hitelünket? Ha nem tudnak kielégítő választ adni ezekre a kérdésekre, akkor inkább adják át a helyüket az igazi Gruppenheccnek, ők legalább szakavatottak a közönség nevettetésében.

Share Button
Ennyien olvasták: 374

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.