Központ
2018. január 17. szerda, Antal, Antónia
Jégsörét
Szerda
Jégsörét
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős
Jégsörét
Péntek
Jégsörét

Városi tanács vagy Gruppenhecc?

Központ április 18, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborVárosi tanács vagy Gruppenhecc?

A marosvásárhelyi tanácsnak az ismert kabarétársulat nevét kellene felvennie, mivel csak így válhatnának érthetővé és elfogadhatóvá az ott meghozott döntések és határozatok. Ha kabarénak könyvelnénk el azt a látszattevékenységet, amellyel folyamatosan hitegetnek és félrevezetnek, akkor a fojtogató nevetőgörcs veszélye fenyegetne minket. Abban az esetben, ha Nagy István megtartotta volna tanácsosi mandátumát, akkor most akár egy hivatásos kabarétársulatot is avathatnánk a Városházán, így azonban csak egy amatőr poénmesterekből álló frakcióról számolhatunk be.

Mégis, van némi köze a tanácsnak a „gruppenhecc” elnevezéshez, hiszen jelenleg három politikai csoportosulás osztja és szorozza a mi pénzünket. Mindegyik politikai tömörülés rendelkezik olyan ütőkártyákkal, amelyek fontossá és megkerülhetetlenné teszik őt, így akár a zsarolás eszközeihez is folyamodhatnak. Az egyik csoport a polgármesteri széket tudhatja magáénak, a másik a kormányhatalmat, a harmadik pedig a legnagyobb létszámú frakciót. Mindenki haragszik mindenkire, ugyanakkor mindenki egyezkedik mindenkivel, és amikor pénzről van szó, mindig jön egy-egy újabb „nagy találkozás”, a korábbi sérelmek lenullázása, a „testvéri” osztozkodás. Ugyanakkor, ha valamilyen probléma merül fel a kapcsolatban, akkor a harmadik felet lehet ezért hibáztatni. Egy ilyen helyzetben is mindenki jól jár, hiszen a kiegyező felek hozzáférnek a húsosfazékhoz, az ideiglenesen kiszoruló fél pedig az áldozati szerepből politikai tőkét farag magának. Ő is vár nyugodtan a sorára, mert tudja: varjú a varjúnak nem vájja ki a szemét.

Addig is folyhat az egymásramutogatás, a külső tényezőkre való hivatkozás, a felelősség elől mindenáron való menekülés. A „gonoszoktól” megtisztított RMDSZ pedig csak a sajtóközleményekkel és a pénzmozgásokkal van elfoglalva. Nem kapunk semmilyen tájékoztatást a tervbe vett és a (magyar) lakosságot érzékenyen érintő kérdésekben. Többek között olyan fakivágásokkal borzolják a kedélyeinket, amelyekkel a lakosok nagyobb része nem ért egyet, és ugyanakkor a legalapvetőbb kisebbségi jogainkat sem tartják tiszteletben. Nem találják – vagy talán nem is keresik – azokat az intézményes eszközöket, amelyekkel a mi otthonérzetünket javíthatnák. Nem tájékoztatnak arról, hogy miért születnek mégis újabb és újabb háttéralkuk és egyezségek, miközben mi azt érezzük – az RMDSZ is ezt hangoztatja –, hogy a polgármesteri és a kormánypárti csoportok egyaránt az ellenfeleink, sőt, az ellenségeink. Ha ez mégsincs így, akkor ennek a ténynek a megmagyarázását kellene elvállalnia valakinek. Ugyanakkor, azt is tudnunk kellene, hogy mivel magyarázzák a képviselőink, hogy a „heves viták ellenére”, mégis ilyen olajozottan működött a költségvetés elfogadtatására létrehozott partneri viszony. Mivel indokolható ez a kétszínű politizálás? Mit kapunk cserébe azért, hogy ezzel a köpönyegforgató politizálással eljátsszák a hitelünket? Ha nem tudnak kielégítő választ adni ezekre a kérdésekre, akkor inkább adják át a helyüket az igazi Gruppenheccnek, ők legalább szakavatottak a közönség nevettetésében.

Share Button
Ennyien olvasták: 175

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.