Központ
2017. szeptember 24. vasárnap, Gellért, Mercédesz
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Vásárhely, az ígéret(ek) földje

Molnár Tibor augusztus 26, 2016 Vélemény

– avagy mi nem valósult meg az RMDSZ-es ígéretekből, és mi nem –

Ha gondolatban visszalapozunk néhány évet a képzeletbeli RMDSZ-es Ígéretek könyvében, számba véve, hogy mely ígéretek váltódtak valóra, és melyek nem, majd előbbieket kimásoljuk egy A4-es lapra, ama papiros pont úgy fog kinézni, mint egy másik, amire nem írtunk semmit. Persze, lehetne azzal magyarázkodni: az ígéretek betartása, pontosabban be nem tartása nem rajtuk múlott, hanem mindannyiszor a polgármester, a tanács vagy más döntéshozók gördítettek és betonoztak követ a nagyszabású projektek útjába, csakhogy ez egyrészt nem volna kimerítő magyarázat (inkább magyarázkodás), másrészt meg az egyszerű polgárt a legkevésbé se érdekli. Ahogy Mórickát se, hogy útközben berúgott és elaludt a télapó, csak az, hogy nem kapott ajándékot. Szemezgessünk hát részletesebben, mert van miből:

Az alaposabb körömre nézés során kiderül, hogy konkrét füvön és fán kívül gyakorlatilag fűt-fát ígérgettek nekünk, vásárhelyieknek az elmúlt években (is), amikből tulajdonképpen az égvilágon semmi nem valósult meg. Ha lenne ígérgetés-olimpia, akkor az aranyérem kétségkívül Peti Andrásnak járna, de Soós Zoltán ezüstjét se veszélyeztetné senki. Teljesen mellékes, hogy már egyik ígérgető-bajnok sincs jelenleg a korábbi pozíciójában: Soós a polgármester-választásos lebőgése után már nem tanácsos, „csak” múzeumigazgató, Peti meg nem alpolgármester többé, csupán egyszerű tanácsos és nagyszerű reptérigazgató. (Úgy, hogy a szakmai kompetenciát felmérő írásbeli versenyvizsgán – igaz, a többi zsenihez hasonlóan – nem érte el az átmenő minősítést; ez kábé olyan, mintha a kupleráj-felvételin a bérnőstény elhasalna az orális próbán, de mégis felvennék.)

Annak részletekbe menő taglalása, hogy pontosan ki, mit és mikor ígért, meghaladná az újságoldal kereteit, de például Sütő András szobrának fel-, azaz fel nem állítása mindenképpen Peti Andráshoz köthető, aki még 2014 tavaszán, alpolgármesterként azt nyilatkozta, hogy Sütő szobra pár hónap múlva állni fog. Mint utólag kiderült, porhintés volt az egész – dacára annak, hogy van egy 2009-es érvényes tanácsi határozat a szoborállításra, szobortervestől-mindenestől, a Sütő-szobor azóta se áll. Még csak nem is ül, merthogy volt egy olyan elképzelés is, hogy egy Színház téri padon fog üldögélni…

szobor

A másik petizmus, amely a Sütő-szobornál valamivel nagyobb horderejű: a kétnyelvű utcanévtáblák ügye. Pár évvel ezelőtt, amikor kipattintottak 4(négy)et belőlük, tévében-rádióban-mosógépben újságolta boldogan a „kedves marosvásárhelyieknek”, hogy hurrácska van, beindult a folyamat, és mostantól hetente fognak új kétnyelvű utcanév-töblicákat kipakolni. Időközben valahol elakadhatott a processzus, mert azóta se tettek ki egyet se. Ergo ez sem igazán sikersztori, tekintve, hogy a városban mintegy félezer utca található, azaz még 1% bilingválása se jött össze. (A régi utcanévtáblák között természetesen van jó néhány kétnyelvű is, itt az új kétnyelvűekről van szó.)

Bizonyára nem merült még feledésbe az sem, hogy a polgármester-választási kampányban „az összefogás jelöltje”, Soós Zoltán olyan durván nekiment az Azomaros vegyipari halálgyárnak, hogy ahhoz képest Don Quijote szélmalmos performansza a vácmányi kanyarban nincs. (Mint köztudott, a bennünket évtizedeken keresztül mérgező füst miatt tíz évvel korábban adjuk le a pingpongütőt, mint az ország bármely más városának lakói, de egy új direktíva szerint legalább két évvel hamarabb mehetünk nyugdíjba meghalni.) Már-már azt hittük, hogy saját kezűleg fogja lebontani a kombinátot, tégláról téglára, de aztán, furcsa mód, a kampány lejártával a harci kedv is elillant.

azo1

Egy másik kampányos gumicsont a Bodor Péter-féle zenélő kút újraépítése volt, a főtéri hamarkajáldával szembeni, egykori nyilvános kakálda helyén, az Ismeretlen Kőbaka mögött. (Egy 2007-es közgyűlési ülésen egyébként már megszavazták a Bodor-kút újjáépítését, valószínűleg egy szekrény tetején vagy a pincében porosodik.) Utána persze kiderült, hogy az egész zenélőkút-remake-szándék nagyobb mese, mint A muzsikáló ezüstkecske. A dolgok jelen állása szerint hamarabb lesz Vásárhelyen zenélő kutya, mint Bodor Péternek zenélő kútja.

Bodor 2

Íme még néhány, ugyancsak füstbement RMDSZ-es prodzsekt csak úgy kapásból, az elmúlt néhány évből, helyhiány miatt tételesen felsorolva:

Bethlen Gábor

  • Bethlen Gábor-szobor a főtéren; idén májusban állítólag „zöld utat kapott” a tanácsülésen, de ha ezt is olyan vehemensen támogatják a továbbiakban a „szövetségesek”, mint az eddigi hasonlókat, akkor alighanem ezt a szemafort is pirosra váltják nemsokára a tengelyhatalmak
  • A mindmáig tisztázatlan tulajdonolású Aranykakas „megmentése”; ha nem igyekeznek a csávók, a város egyik legpatinásabb épülete, a szép emlékű, vidám sörözések helyszíne, amely már tizenpár éve elindult az enyészet útján, a vele átellenben elhelyezkedő, totál lepusztult, hajléktalanok és ebek harmincadjára jutott Vointa strandhoz hasonlóan, egyszer s mindenkorra felejtős
  • Az „új”kórház környéki parkolás-mizéria megoldása – ha ott sincs elég hely drosztok kialakítására, akkor sehol


aranykakas

Az alábbiak szintén meg voltak mézesmadzagozva, jobbára kampányidőszakban, de nyilván nem lett belőlük semmi:

  • új műjégpálya (nemhogy nem készült el, még a művíz sincs behűtve a műjéghez)
  • mélygarázs vagy emeletes parkolóház a központban – nyista
  • a kombinát és a Víkend közötti kerékpárút (ne legyünk igazságtalanok, ennek egy része elkészült: ha az Aranykakasnál jól megtoljuk az üres pléhszamarunkat, talán végiggurul ama pár tíz méteres bicajúton, amit sikerült abszolválni a beígért hét kilométerből)
  • a Maros-híd felújítása, illetve egy új híd építése a Kárpátok sétányán, magyarul az Áléán (az 1984-ben épült régi híd kábé tíz éve baleset- és életveszélyes, annyira le van amortizálódva, hogy bármikor beomolhat, még daru se kell hozzá)

De zárjuk pozitívan: a kettes sulit sikerült átnevezni Bernády Györgyre!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 951

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.