Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Vásárhelyi Egyeztető Fórum

Központ január 30, 2014 Vélemény

Vásárhelyi Egyeztető Fórum

Az utóbbi évek fejleményei, a politikai téren elszenvedett kudarcok, valamint a civil kezdeményezések által elért eredmények egy olyan ellentmondásos helyzetbe sodorták a várost, amelyben magyarok állnak a magyarokkal szemben. Az élet szinte valamennyi területén megtaláljuk azokat a törésvonalakat, amelyek külön táborokba rekesztik a valójában ugyanahhoz az oldalhoz tartozó különféle csoportosulásokat.

 

Így fordulhatott elő, hogy a CEMO-nak kellett jobb belátásra bírnia a város magyar tanácsosait, hogy állítsák meg a város iskoláinak az elrománosítását, Lakó Péterfi Tündének kellett kirobbantania az árcédula-botrányt, hogy a magyar nyelv visszakerüljön a mindennapjainkba, és az EMNP-nek kellett kezdeményeznie a Forgatagot, hogy végre egy saját rendezvényünk is legyen városunkban. Minden egyes eredmény elérését konfliktusok, viták, egyeztetések, majd a legvégén az összefogás előzték meg. Tanulva az eddigi események példájából, a vásárhelyi politikusok, egyházfők, civil aktivisták, szakemberek, intézményvezetők és üzletemberek egy olyan fórumot kellene létrehozzanak, amely közös nevezőre juttatná a közösségünkön belüli érdekcsoportok elképzeléseit, és megteremtené az egységes fellépés alapfeltételeit. Vásárhelyen nagy számban ugyan, de kisebbségben élnek a magyarok, ezt hangoztatják az eredménytelenségüket kimagyarázó politikusok is, tehát éppen ezért volna olyan égető szükség az érdekek összehangolására. Természetesen más erdélyi városokban is indokolt lenne egy-egy ilyen helyi egyeztető bizottság létrehozása, mivel ennek hiányában felőrlődnek az erők, gyengül az érdekképviselet.

A hatalomgyakorlással elfoglalt személyek, bár figyelembe veszik a közösségi szempontokat is, fontosabbnak tartják a partnereikkel való jó együttműködést, a közbeszerzési pályázatok elnyerését, a vezetői pozíciók megtartását, az intézményeken belüli béke megőrzését. Ezzel szemben, a „lelkes amatőröknek” nincs veszítenivalójuk, nem köti őket semmiféle megfelelési kényszer, és emiatt merészebben, sőt „pofátlanabbul” ki merik mondani a közösségi sérelmeket. Elfogadhatnánk azt a feltételezést, hogy az igazság valahol a két véglet között található, de akkor az érintett „megalkuvóknak” be kellene mutatniuk az említett fórumon azokat az érveket, amelyekkel meggyőznék a „forrófejű” civileket, hogy érdemesebb időnként beállni a sorba és elfogadni bizonyos kompromisszumokat, amelyek belátható időn belül garantáltan meghozzák a kívánt eredményeket. Ezeknek az érveknek a hiányában azonban, a jelenlegi kisebbségpolitikai eredmények tükrében, nem várható el az RMDSZ (kényszer)választóitól, hogy kitörő lelkesedéssel fogadják a román pártokkal való folyamatos egyezkedésüket.

Gyakorlatiasabb kérdésfelvetésben, előfordulhat például az, hogy valamelyik vállalkozónk, tekintettel a partnerségi viszonya által megszerezhető állami vagy önkormányzati megrendelésekre, olyan anyagi forrásokhoz juttatja a közösségünk tagjait, amelyek nagyobb fontossággal bírnak, mint a kisebbségi jogok teljes körű betartása. Vagy az egyházaink elöljárói olyan érveket hozhatnak fel, amelyek az ingatlanjaik bérbeadását támasztják alá a saját közösségük tagjai általi használatuk ellenében, a megszerezhető anyagi alapok és a közösségi élet fellendítése érdekében.

Egy másik fontos kérdésben, a Kultúrpalota mellé tervezett parkolóház esetében is szintén megoszlanak a vélemények. Nem láttunk még egy olyan látványtervet sem, amely az építészeti örökség megtartását vagy feljavítását garantálná, márpedig itt is a részletekben rejlik a lényeg. És azok hiányában – vagyis a kezdeményezők meggyőző szakmai érvei nélkül – a tiltakozások folytatódni fognak. Az egyeztetésre váró kérdések sora itt nem ér véget. Hol és hogyan építsenek kerülőutakat Vásárhelynek? Mi legyen a magyar iskolákkal, egyetemekkel? Mennyire radikalizálódjanak a politikusaink? Minden egyes témában egységes álláspontot kellene kialakítaniuk.

Visszatérve az egyeztető fórumra, annak összetételében helyet kellene kapniuk, a helyi politikai alakulatok vezetői, az egyházi vezetők, a közintézmények magyar vezetői, a civil szervezetek, a diákok, az üzletemberek és a nyugdíjasok képviselői, de ugyanúgy a polgármester magyar tanácsadója, a már említett civilek, és a városunk többi, közszolgálati munkában jeleskedő személyisége. Ha minden számottevő személy és csoportosulás érintve lesz az egyeztetésekben, akkor sokkal nagyobb eséllyel indulna a polgármester-jelöltünk is a legközelebbi választásokon.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 195

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.