Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

Vásárhelyi románok, ébredjetek!*

Ferencz Zsombor február 14, 2015 Vélemény
zsombor_kpontHiába vártuk türelmesen, hogy meggyőződjetek: mi nem tudjuk és nem is akarjuk elvenni a „földeteket”. Hiába váltunk túlzottan előzékennyé, hiába tanultuk meg a nyelvleckéiteket, hiába fogadtuk el a másodrangú szerepünket. Hiába mondtunk le önként a jogainkról, hiába tértünk át a „csókolom”-ról „sărumâna”-ra, hiába váltunk nevetségesen alázatossá. A politikusaink nem éltek a tolmácsgép nyújtotta lehetőséggel, sőt, mindig a román-magyar partneri viszony megerősítésére törekedtek. A közösségünket megillető épületekben nyugodtan tanulhattak együtt a ti gyerekeitek a mi gyerekeinkkel román nyelvi környezetben, törvényellenesen. Nem játszottunk kirekesztősdit, nem hőbörögtünk, nem okoztunk nektek kellemetlenséget. Úgy táncoltunk, ahogy ti hegedültetek. Az állami hivatalokban, a közintézményekben. Megszoktuk és elfogadtuk a helyzetünket. Ne kérdezzétek, hogy miért. Talán a jobb együttlét érdekében, de az is lehet, hogy a kényszer vitt minket erre. Nem kellett volna félnetek tőlünk, hiszen láthattátok, hogy a mi érdekképviseletünket is korrupciós ügyek jellemzik, és a mi vezetőinket is csupán a pénz és a hatalom vezérli. De ti mindezek ellenére a nacionalista előítéletek rabjai maradtatok, a valódi kéznyújtás helyett a formális kiegyezést választottátok.

Kolozsváron egyre jobban erősödik a transzilván szellem. Az erdélyi autonómia érdekében tevékenykedő legnépszerűbb élharcos nem más, mint Sabin Gherman. A magyar helységnévtábla ügyében fellépő egyik legismertebb aktivista Tudor Duică. Ehhez képest Marosvásárhelyen nem találunk egyetlen olyan román személyiséget sem, aki az említett példákhoz hasonlóan felrázná a közvéleményt és mozgósítaná a tömegeket. Smaranda Enache munkája mindenképpen értékelendő, de talán mégsem hordozza magában a kellő elszántságot, következetességet. Nincsenek olyan vásárhelyi román aktivisták, akik a kolozsváriakhoz hasonlóan, alternatív médiafelületeken, valamint a facebook-bejegyzéseik által társadalmi mozgalmat gerjesztenének a minket is érintő kérdésekben. Akik itt is ébren tartanák Sabin Gherman szellemiségét. Akik felvállalnák az autonómiát és a többnyelvűséget.

Ellenben tele van a város olyan román politikusokkal és közéleti személyiségekkel, akik hallgatólagosan elfogadták a diszkriminatív állapotokat, nem szólalnak fel az utcanévtáblák, a közterek és a közintézmények kétnyelvűsítése érdekében. Olyanokkal, akiket nem zavar ez a visszás helyzet, még akkor sem, ha büntetést is kiróttak már emiatt a város polgármesterére. Olyanokkal, akik jól érzik magukat ebben a városban még akkor is, ha a bukaresti hatalom megalázza őket, ha a velük együtt élő magyarokat nap mint nap hátrányos megkülönböztetés éri. Nem találunk közöttük egyetlen Sabin Ghermant vagy Tudor Duicat sem. Vásárhelyi románok, ébredjetek!

 

*A cikk román nyelvű, a célközönség számára érthető változata alább olvasható.

Târgumureșeni, treziți-vă!

Am așteptat în zadar ca să ne dați crezare: nu vrem și nici măcar nu avem cum să Vă furăm țara. Am dat dovadă de bun-simț față de Voi, ”am luat lecții” de limba română, am fost de acord ca să devenim cetățeni de rangul doi. Am lăsat deoparte revendicarea drepturilor care ni se cuvin, am devenit supuși, am renunțat la „csókolom” în favoarea lui „săru-mâna”. Tot în zadar.

Politicienii noștri nu au insistat în a promova folosirea limbii materne la ședințele administrației publice locale. Pentru ei a fost mai importantă îmbunătățirea relațiilor româno-maghiare. În clădirile restituite comunității noastre copiii voștri și ai noștri au învățat împreună. Însă, în mod nedrept, într-un mediu exclusiv de expresie română. Nu ne-am dedat la combinații de ordin separatist, nu V-am creat necazuri, nu am tulburat liniștea orașului. Am intrat în hora Voastră. Atât în cadrul instituțiilor de stat, cât și în cele publice. Ne-am resemnat cu situația existentă. Nu ne întrebați din ce motiv. Poate în interesul conviețuirii pașnice, sau poate din lipsa unei alte soluții. Nu ar fi trebuit să Vă inspirăm teamă, pentru că aidoma vouă, și noi avem lideri luați în vizor pentru fapte de corupție, lacomi după bani și putere. În pofida tuturor celor înșirate mai sus, din păcate, în locul împăcării sincere, Voi ați preferat mirajul ideilor naționaliste și calea soluțiilor formale, fără de substanță.

Spre deosebire de Târgu-Mureș, la Cluj-Napoca prinde aripi spiritul transilvan. Unul dintre promotorii principali ai autonomiei regionale este Sabin Gherman. Susținătorul marcant al inscripțiilor și plăcuțelor triligve este Tudor Duică. În orașul nostru nu reușim să găsim nici cu lumânarea o personalitate care, în măsura lui Gherman și Duică, să mobilizeze comunitățile locale în spirit civic. Activitatea doamnei Smaranda Enache este deosebit de valoroasă, însă îi lipsesc atât  tenacitatea, cât și forța. În Târgu-Mureș nu avem activiști civici români care să impulsioneze apropierea comunităților noastre, inclusiv prin postarea pe rețelele de socializare ale aspectelor legate de cultura, istoria și doleanțele minorităților naționale. Printre care autonomia regională (în favoarea ambelor comunități) și plăcuțele stradale bilingve.

Lipsa activiștilor civici români este însă compensată de numărul mare de politicieni și alte personalități publice care tac mâlc în fața discriminărilor care ne apasă zi cu zi. Ei nu susțin nici măcar ceea ce este garantat prin lege, și anume utilizarea limbii materne în spațiul public. Nu par a fi deranjați de situații fără sens, deși primarul municipiului nostru a fost amendat în mai multe rânduri pentru decizii incorecte. Acești oameni se complac în faptul că sunt umiliți de guvernanții de la București, și, pe deasupra, asistă cu brațele încrucișate la discriminarea etnică fățișă a concetățenilor maghiari din orașul nostru comun. Târgumureșeni, treziți-vă!

Share Button
Ennyien olvasták: 1364

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.