Központ
2020. július 11. szombat, Nóra, Lili

Vesztettél? Folytasd!

Szentgyörgyi László február 23, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A nemzeti egység kétségbeejtő hiányáról árulkodik mindaz, ami a 2024-es olimpia rendezési jogáért folyó versenyfutást övezi. A múlt pénteken az olimpiával kapcsolatos budapesti népszavazás ügyében a Momentum Mozgalom által leadott 266 151 aláírás azt bizonyítja, hogy komoly támogatottsága van az ötkarikás játékok rendezését ellenzőknek.

Pedig szépen indult minden, amikor a Fidesz és az ellenzéki pártok – az LMP kivételével – együtt szavaztak a budapesti pályázat leadása és sikere érdekében, úgy tűnt, végre megvalósult az, ami már végképp lehetetlennek tűnt: a nemzeti konszenzus a politikai pártok szintjén. Legalább az olimpia rendezése ügyében. Nem így történt.

Amint telt-múlt az idő, s élesedett a verseny a három pályázó, Los Angeles, Párizs és Budapest között, úgy foszladozott az egység, párolgott el az elszántság a magyar oldalon. A referendum ötletének felvetülésével, különösen, hogy kiderült, nem országosat, csak fővárosit akarnak, egyre világosabbá vált, hogy egyedül a kormányoldal maradt a rendezés feltétlen pártján.

A referendumra visszatérve, szerény véleményem szerint elhibázott lépés népszavazással dönteni egy ilyen bonyolult ügyben, már csak azért is, mert a rendezés szövevényes gazdasági vetületeiről nehezen hinném, hogy a szavazópolgároknak megfelelő információi lennének, tehát ha döntenek, nem a szükséges tudás birtokában teszik. Ezért a választók által megbízott népképviseletet illette volna meg a döntés joga.

Dehát, amint azt a magyarországi sajtóban is bőven fejtegetik, ezúttal ugyan olimpiát mondanak, de egészen másra gondolnak a népszavazás kezdeményezői. A Momentum Mozgalom mellett az LMP, az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd aktivistái is részt vettek az aláírásgyűjtésben. Tehát nem más, mint politikai meggondolások vezérelték őket.

Ilyen értelemben szólt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is, aki azt is hozzátette, hogy a referendum kezdeményezőit végig hátsó szándékok vezérelték, arra használták az egészet, hogy „feltegyék magukat Magyarország politikai térképére”, s egyszerűen csak „nevet akartak szerezni maguknak”. A Momentum nagy valószínűséggel ott lesz a 2018-as parlamenti választások indulói között.

Egy olimpia megrendezése minden ország számára komoly presztízsnyereséggel jár. Így lenne ez Magyarország esetében is, különös tekintettel arra, hogy Közép-Kelet Európa egyetlen fővárosa sem részesülhetett még ilyen megtiszteltetésben. Messzire mutató, szimbolikus ügy, a nemzeti összetartozás bizonyítéka – lehetett volna… A helyzet jelenlegi állása szerint viszont nem lesz. Nagy kár.

Hogy valami biztatót mondjak, az olimpiai mozgalom nagy öregjét idézem befejezésül: Nyertél? Folytasd! Vesztettél? Folytasd!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 702

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.