Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Villámvásárhely

Központ május 16, 2013 Vélemény

Molnar TiborVillámvásárhely

A villámcsődület (flashmob) egymás számára ismeretlen emberek előre megbeszélt nyilvános helyen és időben végzett feltűnő, performansz jellegű cselekedete. Hirtelen jön létre, néhány percet tart, majd a csoportosulás ugyanolyan gyorsan fel is oszlik. Viszonylag új társadalmi jelenség, az elsőre 2003-ban került sor New Yorkban; célja nem a polgárpukkasztás, megbotránkoztatás, hanem a figyelemfelkeltés, a homo hétköznapicus elgondolkoztatása. Bár politikai célja vagy színezete nincs, a média olykor tévesen politikai demonstrációkra is használja a flashmob megnevezést.

Sok más amcsi bődülethez hasonlóan – pl. importünnepek: Valentin nap, Halloween satöbbi – ez a flashmobosdi is begyűrűzött hezzánk; újabban Vásárhelyen is villámcsődülnek az emberek, hogy csak a tavalyi melegvíz-mizériás flakon-flashmobot vagy a „Ne vágj ki minden fát!” csoport faölelési akcióját említsük. Utóbbi nem maradt eredmény nélkül: Florea úgy berezelt, hogy ijedtében másnap kidruzsbáztatott huszonegynéhány fát a Somin.

Villámcsődültek múlt csütörtökön a Liviu Rebreanu Általános Iskola szülőbizottságának tagjai is (immár ötödjére): kétnyelvű táblákat tartva sorfalat álltak az iskola bejáratánál. Ugyanis dacára annak, hogy a tanintézetben kétnyelvű oktatás folyik, a feliratok és értesítő táblák – néhány kivételtől eltekintve – román nyelvűek. Az érkező igazgatónő peckesen és villámgyorsan végigcsörtetett köztük, szó nélkül, illetve egy szót azért kinyögött: „szegények” (săracii). A jelen lévő sajtósok fel szerettek volna tenni pár villámkérdést őnaccságának, azonban az útjukat álló kapus közölte: az igazgatónő már elment, azaz órát tart – kinek melyik tetszik.

Ám ezzel még nem ért véget a villámlás: néhány óra múlva egy tulipántos trió villámlátogatott el a kövesdombi tanodába: Brassai Zsombor megyei RMDSZ-elnök, Haller Béla városi RMDSZ-alelnök és helyi tanácsos, valamint Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes, az RMDSZ Maros megyei szervezetének oktatásügyi alelnöke tette tiszteletét a helyszínen. Brassai kijelentette: „a közintézményekben, köztereken és az oktatási intézményekben is érvényesülnie kell a kétnyelvűségnek”. Továbbá megígérte: tanácskozást fognak szervezni az iskolák vezetőségével. Ami dicséretes, de vajon mikor, és vajon tényleg? Merthogy tavaly ősszel Borbély László is ígért egy tanácskozást ez ügyben idén januárra, ami vagy nem volt megtartva, vagy nem hívtak meg rá senkit.

Haller Béla megnyugtatta a szülőket: a következő tanévtől minden táblát kicserélnek és egységesítenek. Alig nyugodtak meg a nyomorultak, amikor Illés Ildikó is megnyilatkozott: „Magyar főtanfelügyelő-helyettesként szívügyem a magyar diákok sorsa, a mai látogatást is azért kezdeményeztem, hogy az RMDSZ városi és megyei vezetői is megbizonyosodjanak az iskolában lévő helyzetről. A vezetőséggel folytatott ismételt beszélgetést követően és a helyszínen látottak alapján, azt hiszem, mindannyian elmondhatjuk: a helyzet korántsem annyira súlyos, mint ahogy azt néhányan sugallni szeretnék”.

Micsoda??? A micsodája a magyar diákok sorsa az RMDSZ által kinevezett Ildikó néninek?! A szívügye, vagy a micsodája? Mert, ha előbbi, akkor miért olyan megszokott és általános a diszkrimináció a vásárhelyi oskolákban, mint öregotthonban a csoszogás? Miért kizárólag román nyelvű minden közérdekű tájékoztatás? Miért románul zajlanak az iskolai ünnepségek? Miért nem találni magyar szót, vagy csak igen elvétve, a magyar osztálytermek feliratain? Miért nem kegyeskedett bár állást foglalni még olyankor sem, amikor az Országos Diszkriminációellenes Tanács nyelvi jogi diszkriminációt állapított meg a város több oktatási intézményben? Az RMDSZ akár futószalagon is gyárthatná az anyanyelven tanulás fontosságát hangsúlyozó videókat, ha közben egy ilyen inkompetens, indolens, kirpács fehérszemélyt tart a főtanfelügyelő-helyettesi székben.

Ahogy az öreg székely mondá: meg vagyunk áldva, mint falu bolond pappal!


Share Button
Ennyien olvasták: 410

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.