Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Vissza a jövőbe, avagy újra kerékpározhatunk a főtéren

Központ november 8, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborVissza a jövőbe, avagy újra kerékpározhatunk a főtéren

Egy ismeretlen eredetű (mennyei vagy pokoli?) fuvallat hatására városunk választott képviselői fölülbírálták a jelenleg is érvényben lévő kerékpár-ellenes határozatukat. Akár tovább is folytathatták volna az eddigi keresztes hadjáratukat, de most, a Krisztus utáni 2012-es év vége felé, valamint a maja naptár szerinti világvége előtt néhány nappal a tisztelt hölgyek és urak arra gondoltak, hogy talán mégis akad hely Marosvásárhely központjában a mostanáig oly elvetemültnek tartott járműveknek, a kerékpároknak is.

Ezt a döntést ugyanazok a frakciók (élükön az RMDSZ-el) hozták meg, amelyek több mint két évtizede rendszeresen kiszorították, büntették és elüldözték a főtérről az ilyen ördögtől való eszközökkel közlekedő honfitársainkat.

A motorizált közlekedést választó lakosok teljes nyugalommal élvezhették a központi infrastruktúrát, de akik környezetkímélő eszközökhöz folyamodtak (például kerékpárt, görkorcsolyát vagy rollert használtak), a város pénzéből fizetett járőrök által kirótt pénzbírságra számíthattak. Az ilyenkor esetlegesen lefolytatott baráti beszélgetések során a városunk biztonságát felvigyázó egyenruhások azon sajnálkozó véleményüknek adtak hangot, hogy a legmélységesebb együttérzésük mellett sem törölhetik el a városi tanács erre az esetre kiszabott büntetését, és kénytelenek kiállítani a „Büntető jegyzőkönyvnek” címzett irományt. Ez egy olyan anyagi következményekkel járó irat, amely a semmi okán vékonyítja meg a pénztárcánkat, vagyis úgy kell fizetnünk, hogy közben semmiféle szolgáltatást vagy árut nem kapunk cserébe. A „törvény emberei” pedig szépen megmagyarázták, hogy ezért az áldatlan állapotért a választói akarattal hatalomra juttatott városi tanácsosoké a felelősség. (Érintettként ilyenkor mindig átfuttattam az emlékezetemen, hogy kire is ütöttem a pecsétet annak idején, és mindig bűntudat ébredt föl bennem. Sőt beírattam a jegyzőkönyvbe, hogy mélységesen fel vagyok háborodva az üldöztetés miatt, de gyakran az volt az érzésem, hogy ezen utólag nagyon jót derültek a szolgálatot teljesítő rendőrök.)

Egészen konkrétan vizsgálva ezt a megszorító intézkedést, egy átlagos vásárhelyi kerékpárosnak az elmúlt több mint 20 év alatt hetente legalább 10 kilométerrel kellett meghosszabbítania az útvonalát, vagyis körülbelül 1000 órát veszített az idejéből. Ezenkívül legalább 1-2 bírságot és az ezzel járó megaláztatást kellett elszenvednie. Sőt, amennyiben civil kurázsi is volt benne, és fellebbezett az eljárás ellen, nagy eséllyel pályázhatott egy kilátástalan, de fölöttébb érdekfeszítő bírósági tárgyalásra. Összességében a demokrácia eddigi évei alatt a város becsületes kerékpárosai (10 lejes órabérrel számolva) fejenként legalább 10.000 lejes anyagi kárt szenvedtek. Mindehhez hozzá lehet adni azokat az erkölcsi károkat, amelyeket a figyelmen kívül hagyott civil kezdeményezők, a kirekesztett felvonulók, valamint a semmibe vett egyéni felszólalók szenvedtek el. Jogos lenne tehát az elvárás, hogy a felősök ismerjék be egykori hibájukat, és vizsgálják felül eddigi álláspontjukat. Bocsánatkérésükre, tudom, nem számíthatunk.


Share Button
Ennyien olvasták: 497

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.